AktualityCvičení

Vojenští hasiči nacvičovali ve Kbelích postupy při havárii a vyproštění pilota z letounu

Ve čtvrtek 6. prosince se na 24. základně dopravního letectva ve Kbelích sešlo sedm desítek hasičů ze všech leteckých základen Vzdušných sil AČR, aby se zde zapojili do cvičení Capable Fireman and Rescuer. Toto cvičení probíhá čtyřikrát do roka a je určeno primárně pro hasičské jednotky vojenských leteckých základen. Poprvé se tohoto cvičení zúčastnily také civilní složky hasičských sborů – konkrétně Středočeského, Karlovarského a Královéhradeckého kraje. Cílem cvičení bylo seznámit hasiče s leteckou technikou Vzdušných sil Armády České republiky a osvojit si postupy pro případ požáru, havárie nebo nutnosti vyprostit pilota z letounu.

„V případě letecké nehody v prostoru letecké základny je okamžitě přivolána vojenská hasičská jednotka, která bezprostředně zasahuje v místech požáru. Aby všechny postupy byly co nejvíce vypilovány, prochází hasiči pravidelným školením. Jde především o způsob zneškodnění případného požáru, pohyb okolo letounu v bezpečných vzdálenostech a orientaci v přístupových místech k provedení co nejúčinnějšího zásahu. Hasiči musí znát i různé bezpečnostní systémy, jako je například otevření pilotní kabiny, zajištění sedaček v kokpitu nebo odepínání bezpečnostních pásů, ale i způsob navázání komunikace s pilotem“, vysvětlil kpt. Kamil Zelený, velitel letištní hasičské jednotky ve Kbelích.

Pro potřeby cvičení Capable Fireman and Rescuer přilétly na kbelskou základnu letouny JAS-39C Gripen ev. č. 9239 a L-159A ALCA ev. č. 6050 z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Z „domácích“ zdrojů byly hasičům k dispozici letouny JAK-40, L-410FG a vrtulníky Mi-8S ev. č. 0834 a W-3A Sokol ev. č. 0712.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar, 2 x foto: kpt. Zuzana Špačková)

(zdroj: facebookový profil Armády ČR; článek „Vojenští hasiči musí dokonale znát konstrukci každého letounu i jejich bezpečnostní systémy“, autor kpt. Zuzana Špačková, www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/)