AktualityAkviziceModernizace

Transportní letouny CASA C-295M čeká modernizace navigačního vybavení

Ve středu 12. prosince 2018 předložil ministr obrany Lubomír Metnar vládě České republiky informace o veřejné zakázce v hodnotě 206 milionů korun, která se týká modernizace navigačního vybavení letounů CASA C-295M a vyžaduje ji  projekt Evropské unie Single European Sky (EU – SES/SESAR – jednotné evropské nebe). Zakázku na modernizaci navigačního vybavení a výměnu komunikačních přístrojů získá společnost Airbus Defence and Space, která letouny CASA vyrábí. Upgrade proběhne v rámci tzv. 1. fáze modernizace v období let 2019-2020 na všech čtyřech letounech C-295M ev. č. 0452 až 0455, neboť v květnu 2020 začnou platit nové předpisy a do té doby musí mít stroje vybavení nainstalováno.

V letech 2021-2023  je dále plánována tzv. 2. fáze modernizace letounů CASA C-295M, tak aby došlo ke splnění požadavků NATO v rámci plánovaných cílových schopností a současně přijatých standardizačních dohod, zejména na rozpoznání cizích a vlastních letounů (IFF). V této souvislosti pravděpodobně dojde k modernizaci identifikačního módu odpovídače na standard IFF Mode 5. V této době už by měl být realizován nákup 2 nových letounů CASA C-295W. Záměrem je navýšit počet transportních letounů CASA o dva stroje z důvodu omezené přepravní kapacity stávající flotily a zabezpečení úkolů plněných transportními letouny. Pořízením dojde ke zvýšení schopností flotily CASA zabezpečit přepravu osob/materiálu a další stanovené úkoly ve prospěch AČR, a to především v souvislosti s budováním nového výsadkového pluku na bázi 43.vpr v Chrudimi. Pořizované letouny rovněž zabezpečí i přepravu ústavních a vládních činitelů a nahradí tak v plnění těchto úkolů oba letouny Jak-40, kterým v letech 2020-21 končí technická životnost.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Roman Vích, www.planes.cz)

(zdroj: článek „Armáda koupí protiletadlové střely za 1,5 miliardy korun a letouny CASA čeká modernizace“, Novinky.cz, www.novinky.cz; modernizační projekty AČR, http://www.acr.army.cz/technika-a-vyzbroj/modernizacni-projekty-acr-125478/)