AktualityModernizaceTechnika

Saab testuje výrobu dílů pro Gripeny pomocí 3D tisku

Společnost Saab nedávno vůbec poprvé úspěšně otestovala nový náhradní díl vnější paneláže, vyrobený technologií 3D tisku a určený pro nadzvukový letoun JAS-39 Gripen. Účelem letové zkoušky bylo ověřit, zda je možné použít tuto novou a intenzivně se rozvíjející technologii například při rychlé opravě letadel v bojových podmínkách.

Zkušební let se uskutečnil v pátek 19. března ve švédském Linköpingu a jako testovací platforma posloužil dvoumístný stroj JAS-39D taktického čísla 822. Gripen byl vybaven novým vnějším panelem, vytištěným pomocí 3D tiskárny metodou selektivního laserového spékání a jako materiál posloužila tisková struna s polymerem PA2200. Celý zkušební program má za cíl zjistit, zda se takto vytištěné náhradní díly mohou používat například k rychlým opravám letadel a jestli nová technologie může přinést zjednodušení oprav v bojových podmínkách, čímž se docílí udržení vysokého operačního tempa.

Protože neexistoval 3D počítačový model původního panelu, byl z letadla odmontován a vložen do skeneru. Tento proces zároveň umožnil 3D tisk přesné kopie, šité na míru konkrétnímu letadlu.

„Prvotní poletová kontrola nově vyrobeného panelu dopadla velmi dobře a neprokázala, že by za letu došlo k nějakým viditelným strukturálním změnám. Potenciál tohoto řešení znamená, že pozemní personál získá přístup k jednotlivě vyráběným náhradním dílům a nebude se už muset uchylovat k různým nouzovým opravám či kanibalizaci dalších letounů, a dále tak snižovat malý počet dílů, jež jsou k dispozici při nasazení mimo stálé základny. Nové řešení zároveň snižuje dobu nutnou k opravě,“ říká Håkan Stake, manažer podpory letounů Gripen C/D a vedoucí celého vývojového projektu.

K dosažení plánovaného cíle běžně využívat díly vyrobené metodou 3D tisku je samozřejmě nutné další testování, společně s dosažením dohody o materiálových normách. Tento milník je zatím posledním krokem v oblasti výroby pomocí 3D tisku u společnosti Saab. Švédský výrobce založil už v roce 2017 konsorcium AMEXCI za účelem podpory nové technologie a společnost Saab od té doby spolupracuje s předními odborníky na 3D tisk.

„Letové zkoušky součástky s provozním dopadem jsou důležitým krokem, protože letadlo, včetně všech jeho částí, musí vždy splňovat náročné požadavky letové způsobilosti. Pokud jde o zvýšení provozní dostupnosti mimo domovské základny, výroba pomocí 3D tisku zásadně změní zažité postupy,“ říká Ellen Molin, viceprezidentka a ředitelka divize podpory a služeb společnosti Saab.

Dalším krokem pro zkušební tým pod vedením Håkana Stakea je analyzovat jiné alternativní materiály, které by bylo možné použít při 3D tisku místo polymeru PA2200, jež mají podobné vlastnosti a vydrží nízkou teplotu ve vysokých nadmořských výškách. Tým rovněž navrhne standardizovaný kontejner, ve kterém bude umístěna veškerá technologie, tak aby ji bylo možné jednoduše přepravit a použít například při operacích leteckého kontingentu mimo Švédsko.

K testování výroby náhradního dílu pomocí metody 3D tisku a následným letovým zkouškám posloužil jeden ze tří vnějších panelů v zadní části trupu, které v běžném provozu zakrývají kazety BOP/C pro klamné cíle CHAFF či FLARE. (foto: Per Kustvik, Saab AB, www.saab.com)


 

 

(úvodní foto: Jörgen Ericsson, Saab AB, www.saab.com)

(zdroj: článek „Saab Trials 3D-printed Part on Gripen for Battlefield Damage Repairs“, https://www.saab.com/newsroom/press-releases/2021/saab-trials-3d-printed-part-on-gripen-for-battlefield-damage-repairs)