AirshowsAktuality

Přehlídka 2018 – leteckou část nad Prahou silně poznamenalo nepříznivé počasí

Jedním z vrcholů letošních oslav 100. výročí vzniku samostatného československého státu dne 28. října 2018 byla slavnostní vojenská přehlídka, která se uskutečnila v neděli v Praze na Evropské třídě. Do Přehlídky 2018, na které se prezentovala současná Armáda ČR spolu s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému (Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR a Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy), Městskou policií hl. m. Prahy a Celní správou ČR, se zapojilo celkem 4357 osob a 236 kusů techniky, přičemž za AČR to bylo konkrétně 3425 vojáků a 128 kusů techniky (103 ks pozemní a 25 ks letecké techniky). Celá příprava na Přehlídku 2018 trvala 2 roky a stejně jako v roce 2008 se přímo v pochodovém proudu představilo více než 1700 vojáků Armády České republiky a téměř 300 příslušníků dalších složek IZS, např. hasiči, policisté a záchranáři, či příslušníci Celní správy se speciální technikou. Novinkou byla účast čestných stráží Slovenska, Francie, Spojených států, Velké Británie a Itálie. Vojenská přehlídka se uskutečnila teprve podruhé v moderní historii České republiky a její nejzajímavější částí měla být letová formace letadel a vrtulníků českého a slovenského vojenského letectva.

Letadla a vrtulníky měly původně přehlídku zahájit a podle připraveného plánu se počítalo, že nad Evropskou třídou proletí celkově deset formací letadel české a slovenské armády. Vzdušné síly Armády České republiky měly vytvořit 8 formací. První zahajovací formaci měl tvořit dopravní stroj Airbus A-319CJ z kbelské 241. dopravní letky s dvojicí nadzvukových strojů JAS-39 Gripen z čáslavské 211. taktické letky, které měla následovat druhá formace s trojicí letounů JAS-39 Gripen. V pořadí třetí formaci měl tvořit transportní letoun CASA-295M z výzbroje kbelské 242. transportní letky, doprovázený dvojicí podzvukových L-159 Alca od čáslavské 212. taktické letky. Následovala je čtvrtá formace s trojicí L-159 a pátá formace s trojicí cvičných L-39 Albatros. Šestou formaci měla tvořit trojice vrtulníků W-3A Sokol z 243. vrtulníkové letky ve Kbelích, následovaná sedmou formací s transportními Mi-171 z výzbroje náměšťské 222. vrtulníkové letky a nakonec poslední osmá formace VzS AČR s trojicí bitevních Mi-24/35 od 221. vrtulníkové letky rovněž z Náměšti. Poslední dvě formace se skládaly ze strojů Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Konkrétně devátá formace s trojicí vrtulníků UH-60M Black Hawk z Vrtulníkového krídla v Prešove, a nakonec závěrečná desátá formace, kterou měl tvořit transportní letoun C-27J Spartan z Dopravného krídla Kuchyňa a dvojice stíhacích letounů MiG-29 Taktického krídla Sliač. Pro realizaci letové části Přehlídky 2018 byl dne 28. října v době od 13:30 do 15:00 ve vzdušném prostoru nad Prahou s prodloužením směrem k městu Slaný vyhlášen omezený prostor od země až do výšky 1 500 m. Přesné vymezení prostoru, označeného jako „PARADE“, je dobře znázorněno na přiložené mapě.

Přílet do prostoru PARADE se měl z čáslavského letiště uskutečnit přes Vodochody a letouny měly vyčkávat v tzv. HOLDu u Slaného. Letiště Vodochody bylo v tuto dobu v provozu, ovšem nepovolovalo vstup do CTR/TMA letadlům, které se neúčastnily přehlídky. Skupina vrtulníků měla naopak vzlétnout z kbelského letiště. V omezeném prostoru nebyly povoleny lety jiných letadel než těch, které se účastnily slavnostní vojenské přehlídky. Organizátoři přehlídky v zájmu zabezpečení bezpečnosti letového provozu zároveň požádali všechny piloty všeobecného letectví, aby omezili v uvedenou dobu svoji činnost ve vzdušném prostoru od vojenského letiště Čáslav až po letiště Slaný, kde se předpokládala zvýšená činnost vojenských letadel. Kvůli nedělnímu počasí se však organizátoři přehlídky nakonec rozhodně nemuseli obávat, že by ji piloti všeobecného letectví mohli nějak ohrozit.

Už začátkem týdne totiž začínalo být jasné, že o víkendu dojde k výraznému zhoršení meteorologických podmínek a protože poručit větru a dešti uměli pouze v Sovětském svazu, předpověď meteorologů se následně do posledního písmenka vyplnila. Dne 25. října se čtvrteční generální nácvik letové části AČR nad bývalým letištěm v Bechyni za účasti pouze Vzdušných sil AČR ještě uskutečnil relativně bez problémů, i když ani zde nepanovalo zrovna ideální počasí. V pátek přilétla i technika Vzdušných síl OS SR, konkrétně do Čáslavi letouny MiG-29AS (ev. č. 0619), spárka MiG-29UBS (ev. č. 5304) a transportní C-27J Spartan (ev. č. 1962), do Kbel pak trojice vrtulníků UH-60M Black Hawk (ev. č. ?????). Vše tak bylo přichystáno na nedělní průlet.

Gripen ev. č. 9235, za jehož řízením je mjr. Michal D., míří do vyčkávacího prostoru HOLD Slaný, aby s druhým strojem ev. č. 9236 provedl průlet nad Evropskou třídou v rámci Přehlídky 2018. Oba Gripeny byly standardně vybaveny pouze centrálním bakem na 1100 litrů paliva. Za Gripenem je vidět Turbolet pardubického CLV, který zde byl s dalšími letouny Centra na dvouměsíční výluce kvůli opravám dráhy v Pardubicích. (foto: Miloš Růža, www.airfighters.com)

 

V neděli ráno už bylo při pohledu na oblohu všem jasné, že letová formace se kvůli počasí v plánovaném rozsahu zcela určitě neuskuteční. Pro Přehlídku 2018 bylo v neděli dopoledne na čáslavské základně na stojánce připraveno celkově 7 strojů L-159 (5 + 2 záložní), 6 Gripenů (5 + 1 záložní) a 4 cvičné L-39 Albatros (3 +1 záložní). Vzhledem k mimořádně nepříznivému počasí s trvalou srážkovou činností, nízkou spodní základnou oblačnosti a malou dohledností, které nedovolovalo bezpečné zformování letounů ve vyčkávacích prostorech a jejich samotný průlet nad Evropskou třídou se velení armády okolo 11. hodiny dopolední nejprve rozhodlo, že letovou část Přehlídky 2018 úplně zruší, nakonec ale byla zvolena improvizovaná varianta se silně redukovanou účastí. Přibližně o půl druhé našeho času vzlétla z dráhy 31 čáslavské základny dvojice nadzvukových letounů JAS-39C Gripen (ev. č. 9235 a 9236) s volacími znaky „GRIPEN 12/13“, které díky modernímu avionickému vybavení mohly uskutečnit průlet nad mraky přesně v ose Evropské třídy, a tato dvojice zamířila do vyčkávacího prostoru HOLD Slaný severozápadně od Prahy. Ve vedoucím stroji seděl jeden z nejzkušenějších příslušníků 211. taktické letky, mjr. Michal D., který například už v roce 2014 dosáhl náletu 1000 hodin na Gripenu (v roce 2015 nalétáno 2300 hodin celkově) a který se mimo jiné podílel na plánování letové části přehlídky.

Průlet obou stíhacích letounů Gripen nad vrstvou nízké oblačnosti přehlídku zahájil a následně nad Evropskou třídou prolétla formace tří vrtulníků W-3A Sokol (ev. č. 0712, ????, ????). Následovala pozemní část s technikou pozemního vojska AČR a dalších složek Integrovaného záchranného systému. Po defilé vozidel pražské městské policie proletěla nad Evropskou třídou další formace vrtulníků v podobě stroje W-3A Sokol (ev. č. 0716) v SAR modifikaci a dvou vrtulníků Bell 412 Policie ČR. Ke konci Přehlídky opět zahřměly nad vrstvou oblačnosti nadzvukové Gripeny a úplně na závěr proletěla nad Evropskou třídou formace tří bitevních vrtulníků Mi-24/35 (ev. č. 3362?, 3365, 3366), jež vypustily dýmovnice v národních barvách a které udělaly důstojnou tečku za letošní přehlídkou. Z Čáslavi mezitím odstartovala dvojice slovenských Migů 29 a zamířila zpět na domovskou základnu na Sliači. Jako poslední z Čáslavi odstartoval Spartan, který zamířil do Kbel, odkud se mezitím vydaly na zpáteční cestu na Slovensko i všechny tři Black Hawky.

V rámci oslav při příležitosti 100. výročí vzniku Československa ve slovenském Martině a výročí podepsání tzv. Martinské deklarace dne 30. října pak Vzdušné síly AČR recipročně vyslaly na Slovensko dva stroje JAS-39C Gripen (ev. č. 9234 a 9241), které v pondělí 29. října přelétly na Sliač společně s transportním strojem Casa C-295M (ev. č. 0455). Oba Gripeny měly být druhý den zařazeny do společné formace slovenského a českého letectva při slavnostním průletu nad Martinem.

Můžeme jen doufat, že pokud se armáda rozhodne za deset let uspořádat další přehlídku, tak do třetice snad už vyjde i počasí.

Další dvě fotografie z nedělního propršeného a chladného odpoledne na 21. zTL v Čáslavi. Zatímco transportní C-27J Spartan ev. č. 1962 odlétá do Kbel, Devětadvacítka ev. č. 0619 se vrací přímo na Sliač. (foto 2x: Miloš Růža, www.airfighters.com)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: článek „Vrcholem oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa byla přehlídka na Evropské třídě“, autor Lucie Růžkováwww.mocr.army.cz; článek „Do slavnostní přehlídky na Evropské třídě se zapojí přes dva tisíce osob a více než dvě stě kusů techniky“, autor Lucie Růžkováwww.mocr.army.cz; web k Oslavám 100. výročí vzniku samostatného československého státu, http://prehlidka2018.army.cz/; tisková konference k Přehlídce 2018 dne 16. 10. 2018; web Aeroklubu ČR, Omezení všeobecného letectví – upozornění pro všechny piloty, http://aecr.cz)