AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Novinky ve švédsko-brazilském programu Gripen E/F

Ve čtvrtek 26. března se ve švédském Stockholmu uskutečnil tradiční seminář k projektu Gripen, na kterém vedoucí manažeři společnosti Saab a představitelé Flygvapnetu informovali novináře a širokou veřejnost o aktuálním stavu celého programu a dalších důležitých milnících, které celý projekt v následujících letec h čekají. Na letošním semináři vystoupili například Eddy de la Motte, vedoucí obchodní divize Gripen E/F ve společnosti Saab, dále Ellen Molin, vedoucí oddělení podpory a služeb Saabu, a plukovník Torgny Fälthammar, vedoucí programu Gripen za švédské vojenské letectvo a bývalý pilot strojů Viggen a Gripen. Celý seminář pak moderovala Ann Wolgers z oddělení komunikace společnosti Saab.

Seminář zahájil Eddy de la Motte, který ve své prezentaci představil jednotlivé fáze vývoje programu Gripen E/F a informoval o úkolech pro nejbližší budoucnost. Do letových testů celého programu je v současné době zapojeno šest letadel, které nedávno završily již 300 testovacích letových hodin. Celého vývojového a zkušebního programu se účastní dvoumístný demonstrátor Gripen NG 39-7, který byl nedávno vybaven avionikou standardu Gripen E, včetně plně konfigurovaného zadního kokpitu s displejem WAD, dále první prototyp 39-8, který se používal hlavně pro zkoušky ověření obecných letových vlastností, druhý prototyp 39-9 se zase zaměřil na testování taktických systémů, zatímco třetí prototyp 39-10 už byl vyroben jako předsériový stroj ve výsledné konfiguraci a výrobce jej použil například v rámci testů HX Challenge ve Finsku.

Výrobce již pomalu dokončuje třetí sériový stroj 6003, určený pro švédský Flygvapnet. Ten bude zřejmě disponovat stejnou lomenou kamufláží, jako letoun 6002. (foto: SAAB, https://saabgroup.com)

K těmto čtyřem specializovaným testovacím platformám se v loňském roce připojily první dva sériové stroje výrobních čísel 39-6001 a 39-6002, určené pro brazilské a švédské letectvo, které společnost Saab dodala v září a prosinci 2019. V letošním roce budou dodány další dva sériové letouny čísel 39-6003 a 39-6004 pro švédské letectvo, které se rovněž zapojí do programu společného ověřování a testování ve zkušebním středisku FMV (Försvarets Materielverk). Velení Flygvapnetu stále počítá s termínem dosažení počátečních operačních schopností IOC v roce 2023 a zároveň brzy potvrdí, jestli letouny Gripen E švédského letectva získají definitivně novou lomenou kamufláž, a která operační letka je získá jako první*.

Letové testy se v současné době zaměřují na taktické a senzorové systémy, tedy samotný radar Selex ES-05 Raven kategorie AESA, infračervený vyhledávací a zaměřovací systém Skyward G-IRST, integrovaný systém elektronického boje (EW) a systémy vlastní ochrany. Dosavadní výsledky testování podle výrobce naznačují, že senzorické systémy fungují lépe, než se očekávalo. Testuje se rovněž nový externí rušící kontejner EAJP (Electronic Attack Jammer Pod), který je součástí rodiny systémů elektronického boje Arexis. Ten podle výrobce umožní letounům Gripen E/F podobné schopnosti elektronického boje, kterými disponují například americké letouny Boeing EA-18G Growler.

Poznámka* – Původně se předpokládalo, že by první Gripeny E získala jedna z letek křídla F7 na základně Såtenäs. V loňském roce ale prosákly určité zvěsti, že nové JAS-39E obdrží netradičně letka z nově reaktivovaného křídla F16 na základně Uppsala, aby se minimalizoval dopad na bojovou připravenost současných křídel, vyzbrojených Gripeny C/D. Tento krok však zatím Flygvapnet nepotvrdil.

V rámci letových zkoušek s externími podvěsy se již uskutečnily zkušební lety prototypu 39-9 v konfiguraci s raketami Meteor a dvěma přídavnými nádržemi, zavěšenými na křídelních pylonech č. 3. Nyní se testování soustředí na taktické a senzorické systémy, instalované na prototypech 39-9 a 39-10. (foto: SAAB, https://saabgroup.com a Linus Svensson @Saab)

 

V rámci další testovací kampaně, zaměřené na ověření provozu v chladném prostředí, odlétl letos v zimě do severního Švédska na základnu Vidsel prototyp 39-9 za účelem provedení klimatických testů. Cílem zkoušek bylo ověřit, jak nový Gripen E funguje v chladném počasí s ohledem na běžnou předletovou a poletovou údržbu, spouštění motoru, a dále otestování chování letounu při pojíždění, přistání a intenzivním brzdění na zasněžené a zledovatělé dráze. Počasí a podmínky byly během testování ve Vidselu takřka ideální a uskutečnily se při teplotách od -20 do -26 stupňů. Na léto jsou plánovány další klimatické testy ve Švédsku a poté i klimatické testy v Brazílii, jež budou zaměřené především na velmi horké a vlhké prostředí.

Prvním pilotem Flygvapnetu, který letěl v novém Gripenu E, se stal kpt. Filip Arildsson z jednotky TUJAS. (foto: Per Kustvik, https://saabgroup.com)

Zároveň s pokračujícími testy se na nový Gripen E přeškolují i další piloti. Jako první vojenský pilot Flygvapnetu provedl v pátek 14. února 2020 svůj první zkušební let kapitán Filip Arildsson od zkušební jednotky TUJAS (Taktisk Utprovning JAS-39). Svůj úvodní let uskutečnil na prototypu 39-8 z továrního letiště v Linköpingu. Společnost Saab, švédský úřad pro vyzbrojování (FMV) a švédské ozbrojené síly prostřednictvím zkušební a testovací jednotky TUJAS nyní provádí společné testovací a ověřovací lety strojů Gripen E. Společný program ověřování a certifikace (VoV – verification and validation programme) se provádí za účelem zefektivnění a zkrácení doby testů.

Zkušební jednotka TUJAS sídlí na základně Malmen v Linköpingu a provádí vývojové a testovací zkoušky letounů JAS-39 Gripen všech verzí. Zároveň definuje taktické procedury použití nové výzbroje a systémů, integrovaných a používaných Gripeny. Jednotka TUJAS se skládá ze 14 zaměstnanců, kteří se stále ve větší míře podílejí na vývojových aktivitách a testech nových strojů Gripen E.

 

Zahájena výroba dvoumístného JAS-39F

Ve společnosti Saab zároveň v březnu letošního roku započali s výrobou prvního dílu trupu dvoumístného letounu Gripen F a tento krok představuje významný milník celého programu. Letoun Gripen F je primárně vyvíjen pro brazilské vzdušné síly (FAB – Força Aérea Brasileira), kde ponese označení F-39F. Podle Eddyho de la Motte bude dvoumístný Gripen důležitým doplňkem produktové řady Saab, a to nejen pro Brazílii, ale také pro další potencionální zákazníky.

CNC obrábění prvního trupového dílu dvoumístného Gripenu F, určeného pro Brazílii. (foto: SAAB, https://saabgroup.com)

Dvoumístný Gripen F bude moci sloužit nejen k výcvikovým úkolům, například při přeškolení nového pilota, ale počítá se s ním i pro bojové použití se specifickými úkoly (například elektronický boj), kdy je pracovní zátěž rozdělena mezi dvoučlennou posádku, v níž každý člen může mít k dispozici zobrazení MFD s odlišným nastavením a funkcemi. Proces vývoje Gripenu F je rovnoměrně rozdělen mezi společnost Saab ve Švédsku a Gripen Design and Development Network (GDDN) v Brazílii a podílí se na něm v současné době 4oo inženýrů. První Gripen F bude dodán do Brazílie v roce 2023.

Švédský úřad pro vyzbrojování FMV zároveň potvrdil výběr společnosti GKN Aerospace ze švédského Trollhättanu jako hlavního servisního střediska pro technickou podporu, údržbu, generální opravy a dodávky náhradních dílů (MRO) motorů RM16, používaných novými letouny Gripen E/F. RM16 je švédský název pro letecký motor General Electric F414, který pohání například americké Super Hornety. Švédská společnost bude při údržbě a budování nezbytné infrastruktury úzce spolupracovat s výrobci Saab a General Electric. GKN Aerospace má rozsáhlé zkušenosti s podporou a údržbou leteckých motorů pro švédský Flygvapnet, a zároveň je držitelem certifikátu OEM a typového certifikátu pro letecký motor Volvo RM12, používaný ve starší platformě Gripen C/D. Technickou podporu, údržbu a opravy motorů RM12 pak provádí již od roku 1997.

První Gripen E 6001 určený pro brazilské letectvo by měl do Brazílie přelétnout koncem roku 2020. Zde následně podstoupí klimatické testy v horkém a vlhkém prostředí, a zároveň bude sloužit k integraci a zkouškám výzbroje, kterou plánuje používat pouze brazilské letectvo. (foto: Linus Svensson, SAAB, https://saabgroup.com)

 

Gripen E je v současné době intenzívně nabízen Finsku v rámci programu HX. Zde bude mít těžkou konkurenci především v amerických letounech F/A-18E/F Super Hornet plus EA-18G Growler a F-35A. Saab nabízí rovněž průmyslovou spolupráci jak při samotné výrobě, tak i následné údržbě a modernizacích. (foto: Ilmavoimat, www.ilmavoimat.fi)


 

Starší Gripeny C/D pokračují ve službě

Asi nejzásadnější informace, kterou během semináře představil plk. Torgny Fälthammar, je plán provozovat platformu Gripen C/D švédským letectvem až do rozmezí let 2035-40!! Toto rozhodnutí tak bude možná hrát velmi důležitou roli při rozhodování, jakým způsobem bude pokračovat Česká republika po ukončení druhého pronájmu Gripenů v letech 2027-29. Z představeného plánu provozovat starší platformu Gripen C/D švédským Flygvapnetem ještě dalších 15-20 let je možné usoudit, že představitelé švédského letectva chápou nový Gripen E pouze jako přechodový typ a nebudou jím chtít přezbrojit všechny operační křídla, jak se původně spekulovalo.

Vzhledem k tomu, že cílem velení Flygvapnetu je v budoucnu provozovat až 120-135 bojových strojů u čtyřech leteckých křídel, je velice pravděpodobné, že 60 nových Gripenů E bude doplňovat zhruba stejný počet starších strojů Gripen C/D a švédská vláda tak nebude realizovat druhou objednávku na dalších 60ks nových Gripenů E, o které se ještě před několika lety spekulovalo a spíše se dívá dopředu na budoucí britský projekt letounu 6. generace Tempest, ke kterému se Švédsko připojilo a jež by mohl do operační služby vstoupit právě po roce 2040.

Švédský Flygvapnet tedy bude obě platformy Gripen E a C/D provozovat řadu let společně a podle tohoto rozhodnutí je možné usoudit, že nakonec dojde ještě k další zásadní modernizaci části strojů Gripen C/D s využitím technologií, vyvinutých pro 4,5 generaci strojů Gripen E. O tomto modernizačním kroku se mluví poslední dva roky a samotný výrobce má připraven modernizační koncept, označovaný dříve jako JAS-39C+.

Plk. Fälthammar zároveň sdělil, že část letounů Gripen C/D bude využívána pro pokročilý bojový výcvik a v této roli doplní, respektive zcela nahradí letité stroje SK 60, kterým postupně končí technická životnost a v roce 2025 budou kompletně vyřazeny z výzbroje Flygvapnetu. V této roli budou Gripeny používány minimálně do doby, než se uskuteční výběr nového a vhodnějšího stroje pro tuto roli. V této souvislosti se spekuluje o pořízení určitého množství letounů Boeing/Saab T-7 Red Hawk, Švédsko ale zatím není ani ve fázi přípravy tendru**.

Je tedy velice pravděpodobné, že obě platformy, jak starší Gripen C/D, tak i novější Gripen E, čeká ve švédském letectvu dlouholetá společná služba.

Poznámka** – Flygvapnet chce zároveň v nejbližší době pořídit turbovrtulový stroj na základní výcvik.

Podle nejnovějších záměrů zůstanou starší Gripeny C/D ve výzbroji Flygvapnetu až do rozmezí let 2035-40. Část strojů bude zřejmě sloužit u dvou operačních křídel, část především dvoumístných JAS-39D bude používána i k pokračovacímu bojovému výcviku až do příchodu vhodnější platformy. (foto: Ramon Wenink, SAAB, https://saabgroup.com)


 

 

(úvodní foto: Per Kustvik, SAAB, https://saabgroup.com)

(zdroj: článek „Gripen E/F shifts focus from flight to sensor tests“, autor Gareth Jennings – Jane’s Defence Weekly, https://www.janes.com/article/95118/gripen-e-f-shifts-focus-from-flight-to-sensor-tests; článek “Saab Gripen E/F programme ramps-up and looks to new customers“, autor Luca Peruzzi, https://www.edrmagazine.eu/saab-gripen-e-f-programme-ramps-up-and-looks-to-new-customers; článek „FLYGVAPNETS FÖRSTA PROVFLYGNING MED JAS 39 GRIPEN E“, autor Kristoffer Olofsson, https://blogg.forsvarsmakten.se/flygvapenbloggen/2020/02/17/flygvapnets-forsta-provflygning-med-jas-39-gripen-e/; článek „Gripen F Fighter Production Under way“, https://saab.com/news-and-media/2020-03/gripen-f-fighter-production-under-way/; Latest Update on The Gripen E/F Programme, https://saab.com/gripen/news/blog/gripen-blog/2020/latest-update-on-the-gripen-ef-programme/; Gripen E/F Test Programme Moves to Tactical and Sensor Systems, https://saab.com/gripen/news/blog/gripen-blog/2020/gripen-ef-test-programme-moves-to-tactical-and-sensor-systems/; Gripen E cold climate test, https://saab.com/gripen/news/blog/gripen-blog/2020/gripen-e-cold-climate-test/; GKN AEROSPACE SELECTED BY FMV TO SUPPORT GRIPEN E RM16 AERO-ENGINE, https://www.gknaerospace.com/en/newsroom/news-releases/2020/gkn-aerospace-selected-by-fmv-to-support-gripen-e-rm16-aero-engine/; článek “Swedish Resurgence”, autor Björn Rüdén, https://www.key.aero/article/swedish-resurgence)

(aktualizace: 10. 4. 2020)