AktualityAkviziceTechnika

Druhý létající prototyp L-39NG „7004“ zahájil program letových zkoušek

Po více než třech měsících od premiérového záletu druhého letového prototypu L-39NG výrobního čísla 7004 získal tento letoun dne 31. března konečně povolení z Odboru dohledu nad vojenským letectvím k zahájení letových zkoušek v rámci celého zkušebního programu. Během této doby od úvodního záletu, který se uskutečnil již 9. prosince 2019, byla na stroji instalována celá řada měřících snímačů a přístrojů pro zápis naměřených dat, které budou použity v následujícím letovém programu.

Ve středu 1. dubna 2020 se pak druhý letový prototyp L-39NG s přiděleným evidenčním číslem 0476 konečně podruhé vznesl do vzduchu a výrobce na něm tak zahájil důležitý zkušební program. Ten aktuálně zahrnuje opakované pozemní a letové testy, při kterých se mapuje průběh tlaků vzduchu na vstupu do motoru. Samotný vstup vzduchu k motoru je vybaven 16 měřicími snímači, připojenými na 80 tlakových vysílačů, které generují více než 300 naměřených parametrů, jež zaznamenává systém analýzy dat. Na přídi je pak nově instalována trubková sonda se snímači vzdušných veličin.

L-39NG ev. č. 0476, který nyní vstoupil do programu letových zkoušek, stále nedisponuje finálním nátěrem. Výrobce totiž předpokládá, že by mohl být po ukončení celého programu předán prvnímu zákazníkovi, neboť se zároveň jedná o první předsériový stroj, který byl již postaven v souladu s finální specifikací pro sériovou výrobu. V této souvislosti se jako první zákazník pokročilé cvičné verze nejčastěji zmiňuje pardubické Centrum leteckého výcviku (CLV), jehož provozovatel, státní podnik LOM Praha chce od výrobce Aero Vodochody pořídit čtyři nové cvičné proudové letouny L-39NG, vybavené izraelským systémem VTS  (Virtual Training System) za zhruba 1,1 miliardy korun jako náhradu za letouny L-39C Albatros, kterým bude zanedlouho končit technická životnost.

Celou akvizici však doposud neschválila vláda ČR kvůli nevyjasněnému způsobu financování celého projektu. A i když byla jednání v poslední době ve slibné fázi, nedávné problémy na Ministerstvu obrany kvůli velkým rozdílům mezi předpokládanou hodnotou a skutečnou cenou u nákupů pasivních sledovacích systémů Věra NG, mobilních rušiček STARKOM a posléze i modernizace tanků T-72M4CZ a vrtulníků Mi-171Š/ŠM, celý obchod opět odsunuly. Navíc současná krize kolem Covid 19 může mít na tuto akvizici další dopad.

Aero Vodochody podle upraveného harmonogram připravuje certifikaci verze pokročilého cvičného letoun (Full Trainer) na třetí čtvrtletí roku 2020. Ve druhé polovině roku 2021 by se pak měla dostat do vzduchu i varianta lehkého útočného stroje (Light Attack), která bude mít už možnost navěsit různou výzbroj na celkově pět závěsných bodů. Pro tuto chvíli se počítá s klasickými „železnými“ pumami nebo laserem naváděnými pumami do hmotnosti 250 kg, raketovými bloky pro neřízené rakety ráže 70 mm, optoelektronickým zaměřovacím a průzkumným kontejnerem, protiletadlovými řízenými střelami a přídavnými nádržemi o max. objemu 350 litrů paliva.

Jako hlavňová výzbroj byl zvolen kulomet FN Herstal M3P ráže 12,7 mm, instalovaný do podvěsného pouzdra s 250 nebo 400 kusy munice. Integrace varianty kontejneru s 20 mm kanónem bude otázka dalšího vývoje a především zájmu zákazníků. Velmi předběžně se počítá s kontejnerem se 180 kusy munice ráže 20 x102 mm. Právě varianta „Light Attack“ by se měla objevit ve výzbroji letectva Senegalu.

Velké poděkování si zaslouží známý letecký novinář Alan Warnes za svolení publikovat jeho fotografie L-39NG v tomto článku.

Známá česká společnost VR Group, produkující simulační technologie pro letecký průmysl, představila v listopadu loňského roku i nový letový simulátor FTD (Flight Training Device) pro typ L-39NG. Na snímku je zobrazení simulátoru při nočním letu.  (foto: VR Group, www.vrg.cz)

 

Druhý letový prototyp L-39NG ev. č. 0476 přistává na RWY 28 letiště Vodochody po skončení jednoho ze tří zkušebních letů, uskutečněných 1. dubna 2020. Za jeho řízením je tovární pilot David Jahoda, dlouholetý příslušník VzS AČR a bývalý pilot Alcy. L-39NG 0476 je stále bez finálního nátěru, dobře je vidět nově instalovaná trubková sonda se snímači vzdušných veličin na přídi. (foto: Alan Warnes, @warnesyworld, https://twitter.com/warnesyworld)


 

 

(úvodní foto: Alan Warnes, @warnesyworld, https://twitter.com/warnesyworld)

(zdroj: oficiální FB profil výrobce Aero Vodochody, článek „Hamarosan levegőben a második L–39NG“, Aero Magazin, http://new.aeromagazin.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=1393:hamarosan-leveg%C5%91ben-a-m%C3%A1sodik-l%E2%80%9339ng&Itemid=116; článek „Druhý L-39NG vzlétl“, autor Jan Čadil, Letectví+Kosmonautika 1/2020; AERO FAMILY GROUND BASED TRAINING SYSTEM, VR Group, https://www.vrg.cz/products-and-solutions/product/aero-family-ground-based-training-system)