AktualityCvičeníOstré střelby

Piloti L-159 se chystají na cvičení Adriatic Strike ve Slovinsku

Ve dnech 29. května až 9. června 2023 se uskuteční ve vzdušném prostoru Slovinska už 11. ročník mezinárodního cvičení Adriatic Strike 2023, které je známé rovněž pod domácím názvem Jadranski udar. Tradičního součinnostního výcviku v horském prostředí Slovinska se letos zúčastní příslušníci ozbrojených sil z 29 aliančních a partnerských zemí, včetně České republiky.

Hlavním cílem cvičení Adriatic Strike 23, které organizuje a řídí velitelství 15. leteckého pluku slovinského letectva, je především nácvik postupů přímé letecké podpory CAS (Close Air Support), a dále vedení a plánování leteckých operací při podpoře cvičení NATO, včetně zvyšování interoperability v mezinárodním prostředí. Jde zároveň o tradiční výcvikovou aktivitu, zaměřenou na zdokonalení dovedností předsunutých leteckých návodčích JTAC (Joint Terminal Attack Controller).

Do cvičení se tentokrát zapojí celkově asi 800 účastníků, z toho přibližně 400 jich bude z 29 spojeneckých a partnerských zemí – konkrétně půjde o Albánii, Rakousko, Belgii, Bosnu a Hercegovinu, Českou republiku, Černou Horu, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francii, Řecko, Chorvatsko, Itálii, Kanadu, Lotyšsko, Litvu, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Rumunsko, Severní Makedonii, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko, Turecko, Velkou Británii a Spojené státy americké.

Za Armádu ČR se cvičení zúčastní předsunutí letečtí návodčí z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou a trojice podzvukových útočných letounů L-159 ALCA s leteckým personálem z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. První týden cvičení je určen pro přílety všech účastníků cvičení, plánování a podrobnou přípravu pro letovou činnost, jež bude probíhat ve značné části vzdušného prostoru Slovinska. Hlavní letová činnost je plánována  od pondělí 5. června do pátku 9. června v časech 9-12, 14-17 a 20-23 hodin. Do cvičení se zapojí následující technika:


Vrtulníková technika:

Bell 206 – Slovinsko

Bell 412 – Slovinsko a Černá Hora

Bell 505 – Černá Hora

Bell OH 58 Kiowa – Rakousko

Cougar AS AL 532 – Slovinsko a Španělsko

Eurocopter Tiger – Španělsko

IAR 330 Puma – Rumunsko

Mi-8 – Litva


Letecká technika:

Aero L-159 ALCA – Česká republika

L-39 Albatros – Nizozemí

F-16 – Spojené státy americké

JAS-39 Gripen – Maďarsko

Lear Jet 35 – Německo

Pilatus PC-7 – Rakousko

Pilatus PC-9 – Chorvatsko a Slovinsko

Eurofighter EF 2000 – Velká Británie

drony z devíti spojeneckých zemí.


Většina letecké techniky bude na podporu výcviku JTAC startovat přímo z letišť Cerklje a Brnik ve Slovinsku, pouze chorvatské Pilatusy PC-9, maďarské Gripeny, britské EF 2000 a americké F-16 podpoří cvičení ze svých domovských letišť, či detašovaných základen.

Kombinovaný výcvik návodčích bude probíhat na čtyřech místech po celém Slovinsku, a to především na hlavním polygonu slovinské armády v Postojně, kde budou palebnou podporu poskytovat letadla, dělostřelectvo a tanky s „live“ municí, a dále v oblastech Bohinj, Idrija a Bela Krajina, kde budou letadla s vrtulníky svou podporu pouze simulovat.

L-159 je ideální platformou k výcviku plnění úkolů blízké letecké podpory CAS, na které se piloti čáslavské 212. taktické letky specializují. Bohužel oproti iráckým Alkám na českých „stopadesátdevítkách“ stále absentuje „Targeting Pod“ a s tím související možnost přenosu obrazu týmům JTAC pomocí zařízení ROVER, nebo schopnost utajeného datového spojení pomocí FAClinku. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

 

Jedním z obrovských benefitů Adriatic Strike je možnost cvičit úkoly CAS v horském terénu, což v podmínkách ČR nelze prakticky realizovat. Se slovinskou armádou navíc AČR dlouhodobě spolupracuje v oblasti výcviku a nejde pouze o tradiční účast týmů JTAC a letounů L-159 na cvičení Adriatic Strike. Právě v těchto dnech totiž ve Slovinsku probíhá cvičení horských jednotek Triglav Star 23, kterého se účastní příslušníci 3. komanda 43. výsadkového pluku z Chrudimi. (foto: 43. výsadkový pluk)

 

Čeští JTAC patří rozhodně mezi celosvětovou špičku. Aby si udrželi patřičnou úroveň, účastní se pravidelně množství různorodých výcvikových aktivit, které umožňují intenzivní výměnu zkušeností a schopnost integrovat se s dalšími aliančními partnery. Poměrně nedávno tak naši JTAC realizovali součinnostní výcvik s kolegy ze 147. ASOS (Air Support Operations Squadron) texaské národní gardy na Havajských ostrovech v rámci cvičení  Pacific Ace 2023. Podmínky havajských ostrovů umožnily trénovat základy pozemní navigace a radiového spojení v obtížném terénu, taktiku a přesuny malých jednotek, nebo třeba střelecký výcvik v tropických podmínkách. (foto: 22. zVrL, Náměšť nad Oslavou)


 

 

(úvodní foto: Stanislav Peterawww.stanislavpetera.com)

(zdroj: článek „OSNOVNI PODATKI O VAJI JADRANSKI UDAR 23“, https://www.slovenskavojska.si/poslanstvo/mednarodna-vojaska-vaja-drm2ex-21-1-1/; archív redakce czechairforce.com)