AktualityCvičeníMimořádné událostiPiloti

Záchrana osob ve skalách za pomoci vrtulníků Sokol a Mi-17

V jedné z nedávných aktualit jsme přinesli zajímavou reportáž o nácviku záchrany pilota, uvízlého na stromě po katapultáži a dopadu do lesního porostu, příslušníky Letecké pátrací a záchranné služby AČR. Portfolio schopností kbelské SARky je však pochopitelně mnohem širší a mezi další často procvičované scénáře patří záchrana osob ze skal a těžko přístupného terénu. A právě takový specializovaný výcvik nedávno proběhl za účasti kbelských vrtulníků Mi-17 a W-3A Sokol na severním Plzeňsku.

Praktický výcvik leteckých záchranářů služby LPZS (Letecká pátrací a záchranná služba) a posádek vrtulníků zařazených k tzv. SARce je nedílnou součástí jejich odborné přípravy a probíhá několikrát ročně v různých lokalitách, převážně Plzeňského kraje. V zimě jde o cvičení na horách, kdy se například procvičuje záchrana osob z lanovky, v letních měsících se naopak trénuje záchrana osob z vody na přehradě Hracholusky. Kbelská SARka dále procvičuje kromě každoročního vysokohorského létání ve francouzských Pyrenejích i další specifické scénáře, kterými je záchrana osob z výškové budovy, z těžební plošiny rypadla, nebo záchranu ze skal a těžko přístupného terénu.

Výlet do skal je atraktivní především pro horolezce, na které zde ale číhá při nedodržení určitých zásad a při minimu zkušeností značné nebezpečí. Pád ze skály totiž často představuje boj o holý život, při kterém zásadní roli hrají záchranáři. A to hlavně ti letečtí, kteří se díky vrtulníku a možnosti slanění palubním jeřábem mohou dostat až přímo k postiženému člověku, často v mimořádně nepřístupném terénu. A právě takový zásah ve skalách procvičovali v půlce května hasiči a letečtí záchranáři v lokalitě Kozelka na severním Plzeňsku.

Přírodní rezervace Kozelka je chráněné území o rozloze 33,15 ha v okrese Plzeň-sever nedaleko od vsi Doubravice. Důvodem ochrany je stolová hora vulkanického původu se skalními věžemi, pyramidami a sutěmi. Přírodní rezervace zahrnuje její nejvyšší bod, kterým je právě vrch Kozelka (659,6 m), a část svahů v nadmořské výšce 550 až 660 m. Celé chráněné území je obklopeno loukami, přičemž vrchol hory je zalesněný. Kozelka patří k oblíbeným lokalitám pro výcvik kbelské SARky, zaměřený na záchranu osob ze skal a těžko přístupného terénu, který se zde v minulosti už realizoval.

Letos se podobný výcvik uskutečnil v termínu 17. – 18. května a kromě dvojice vrtulníků Mi-17 ev. č. 0850 a W-3A Sokol ev. č. 0713 ze kbelské 243. vrtulníkové letky se do něj zapojili letečtí záchranáři AČR a hasiči Plzeňského kraje. Trénink probíhal v okolí skalních masivů Kozelka a Nečtinský Špičák, kde posádky vrtulníků se záchranáři procvičovali záchranu lidí, kteří se zranili ve skalách a nemůžou se odtud sami dostat. A to jak za denních podmínek, tak v případě vrtulníku Sokol i v noci. Že jde o náročnou činnost v těžko přístupném terénu svědčí i nádherné fotografie Pavla Vanky, kterému patří velké poděkování za možnost publikovat nevšední záběry ze záchrany osob ve skalách v lokalitě Kozelka.

Do záchrany osob ze skal a těžko přístupného prostoru v lokalitě Kozelka na severním Plzeňsku se zapojila dvojice kbelských vrtulníků Mi-17 a W-3A Sokol. Obě posádky „GASTON 42“ a „HANDY 55“ využily pro plnění paliva nedaleké letiště v Líních. Samotná záchrana osob, uvízlých ve skalách či v jiném těžko přístupném terénu, vyžaduje vzhledem k podmínkám absolutní souhru mezi záchranáři, obsluhou palubního jeřábu a piloty. (všechny foto: Pavel Vanka)


 

 

(úvodní foto: Pavel Vanka)

(zdroj: článek „Záchranáři trénují ve skalách u Nečtin“, autor Lukáš Milota, https://plzen.rozhlas.cz/zachranari-trenuji-ve-skalach-u-nectin-8228781; oficiální FB profil 24. zDL; archív redakce czechairforce.com)

(aktualizace: 5. 6. 2023)