AktualityCvičeníVelitelé

Piloti hotovostních Gripenů cvičili zákrok na pomalu letící letoun

V minulém týdnu realizovali čáslavští stíhači s hotovostními letouny JAS-39C Gripen cvičný zákrok „Tango Scramble“ proti pomalu letícímu letounu, což je jedna z běžných procedur v rámci hotovostního systému QRA (Quick Reaction Alert), kterou musí piloti čas od času procvičovat.

Cvičný cíl tentokrát představoval salónní L-410UVP-E20D ev. č. 2601 ze 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely, který ve středu 2. února směřoval s mezinárodním volacím znakem CEF 107 ze vzdušného prostoru Slovenska do ČR a měl plánované mezipřistání na základně v Čáslavi. Navedení proti Turboletu bylo řízeno stanovištěm GCI (Ground Control Intercept) 26. pluku velení, řízení a průzkumu ve Staré Boleslavi, což je služba radarového řízení bojového použití, která podobné zákroky řídí a koordinuje.

Samotný zákrok pak bedlivě sledoval velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Mikulenka, jenž byl přímo na palubě Turboletu a vracel se z dvoudenní pracovní návštěvy Slovenska. V termínu od 1. do 2. února totiž zavítala na velitelství Vzdušných síl OSSR česká delegace, vedená právě generálmajorem Petrem Mikulenkou a jejíž součástí byl například i velitel 213. výcvikové letky podplukovník Martin Pelda. Českou delegaci přivítal na půdě 81. křídla letecké základny Sliač zástupce velitele Vzdušných síl OSSR brigádní generál Ladislav Dovhun. Hlavním cílem setkání bylo prodiskutování možnosti podpory udržení podmínek a částečného výcviku slovenských radarových řídících bojového použití ve spolupráci s jednotkami VzS AČR, a to ve vzdušném prostoru Slovenska. Podobná aktivita je možná díky dlouholeté a stabilní spolupráci vzdušných sil OSSR a AČR.

Cvičný zásah hotovostních Gripenů směřoval proti pomalu letícímu cíli, jenž tentokrát představoval salónní Turbolet ev. č. 2601, ve kterém se ze Slovenska vracela delegace, vedená velitelem Vzdušných sil AČR generálmajorem Petrem Mikulenkou. Turbík cvičný zásah naštěstí „přežil“ a po mezipřistání v Čáslavi se už s tradičním volacím znakem CABBY 31 v pořádku vrátil do Kbel.  (foto: 211. taktická letka)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Mattia Bernardiniwww.army.cz)

(zdroj: oficiální facebookový profil 21. zTL Čáslav, https://www.facebook.com/21-z%C3%A1kladna-taktick%C3%A9ho-letectva-%C4%8C%C3%A1slav-Zvolensk%C3%A1-102436302172417; článek „Návšteva zo vzdušných síl Českej republiky“, https://www.mil.sk/98561/?pg=1)