AktualityCvičeníPilotiTechnika

Příslušníci thajského královského letectva se opět školí v ČR

I přes přísná protiepidemická opatření pokračuje v Centru leteckého výcviku (CLV) státního podniku LOM PRAHA výcvik příslušníků zahraničních vojenských letectev z různých koutů světa. Poslední lednový týden v tamním Taktickém simulačním centru (TSC) absolvovala přípravu dvacetičlenná skupina stíhacích pilotů a radarových řídících thajského královského letectva (RTAF). Jejich příprava, kterou zajišťovala dceřiná společnost LOM PRAHA TRADE, probíhala jak na simulátoru víceúčelového bojového letounu JAS-39 Gripen, tak i na trenažéru stíhacího letounu F-16 Fighting Falcon, který byl v TSC nedávno instalován.

Začátek spolupráce mezi státním podnikem LOM PRAHA a thajským královským letectvem se datuje již od roku 2015, kdy si thajští piloti Gripenů a radaroví řídící začali poměrně pravidelně zdokonalovat svoje profesní návyky v Taktickém simulačním centru, umístěném přímo na letišti v Pardubicích. Slibně se rozbíhající spolupráci bohužel v posledních dvou letech narušila celosvětová pandemie Covid-19, kvůli které byla zrušena či omezena řada výcvikových kurzů zahraničních zákazníků, včetně thajského královského letectva.

Nový impuls vzájemné součinnosti tak dala až nedávná pracovní návštěva thajské delegace v čele s vojenským leteckým přidělencem plukovníkem Anurakem Romnarakem ve státním podniku LOM PRAHA a pardubickém Centru leteckého výcviku v září loňského roku. Plukovník Romnarak, který je mimo jiné bývalým pilotem stíhacího „Viperu“, si v pardubickém TSC premiérově vyzkoušel právě simulátor letounu F-16. Z jeho slov vyplynulo, že jakmile to epidemická situace dovolí, pokračovali by thajští piloti letounů JAS-39 Gripen a F-16 Fighting Falcon v taktickém simulovaném výcviku i nadále, neboť ze strany thajského královského letectva stále trvá zájem na budoucí spolupráci se státním podnikem LOM PRAHA. A nedávný kurz dvacetičlenné skupiny thajských stíhacích pilotů a radarových řídících je toho ostatně důkazem.

Z podkladů P. Chiprianova a M. Kohlerta připravil Pavel Lang, LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz

Spolupráce mezi státním podnikem LOM PRAHA a thajským královským letectvem probíhá již od roku 2015, kdy se thajští piloti Gripenů účastnili cvičení uživatelů platformy JAS-39 pod názvem „Lion Effort“ na základně v Čáslavi a následně si začali pravidelně zdokonalovat své profesní návyky v pardubickém Taktickém simulačním centru. Thajské královské letectvo navíc pokračuje v omlazování létajícího personálu u 701. letky „Sharks“, vybavené letouny JAS-39C/D, a poměrně nedávno se tak na Gripeny přeškolila již patnáctá skupina thajských pilotů. V roce 2018 zároveň flotila thajských Gripenů dosáhla milníku 10.000 nalétaných hodin.  (3x foto: Royal Thai Air Force)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Royal Thai Air Force)

(zdroj: Výcvik thajských stíhacích pilotů a radarových řídících v LOM PRAHA, https://www.lompraha.cz/news/vycvik-thajskych-stihacich-pilotu-a-radarovych-ridicich-v-lom-praha; LOM PRAHA a Thajské královské letectvo plánují pokračovat v taktickém simulovaném výcviku pilotů gripenů a „efšestnáctek“, https://www.lompraha.cz/news/lom-praha-a-thajske-kralovske-letectvo-planuji-pokracovat-v-taktickem-simulovanem-vycviku-pilotu-gripenu-a-efsestnactek)