AktualityCvičení

NORDIC FIRES 2019 – čáslavští stíhači úspěšně zakončili třetí ostré střelby za severním polárním kruhem

Po více než šesti letech se čáslavský pilotní a pozemní personál vrátil na přelomu března a dubna na testovací leteckou základnu ve švédském Vidselu, kde se až do 11. dubna konalo cvičení českého taktického letectva pod názvem Nordic Fires 2019, včetně ostrých střeleb raketovou a kanónovou municí. Samotný přelet do Švédska se uskutečnil ve čtvrtek 28. března 2019 a na sever Evropy zamířilo celkem 7 letounů JAS-39 Gripen a L-159 Alca z výzbroje 211. a 212. taktické letky v Čáslavi. Konkrétně se jednalo o tři jednomístné stroje JAS-39C ev. č. 9234, 9242, ???? plus jednu spárku JAS-39D ev. č. 9820 a trojici strojů L-159A ev. č. 6051, 6059, 6064.

Hned na začátku prvního týdne cvičení se uskutečnily první seznamovací lety v prostoru základny a střelnice Vidsel Test Range a na další dny už byly naplánované první střelby raket AIM-9M Sidewinder.

„Máme za sebou první fázi cvičení, kterou byl přesun osob, letadel a materiálu. Jednalo se o více než 60 cvičících, čtyři letouny JAS-39C/D Gripen a tři letouny L-159A ALCA. Potřebné vybavení a munice byly přesunuty po zemi ve čtyřech kontejnerech. Personál a drobnější materiál jsme přepravili letadly CASA C-295M ze 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích,“ shrnul velitel 21. křídla taktického letectva v Čáslavi a zároveň velitel kontingentu na cvičení Nordic Fires 2019, plukovník Jan Susekár.

Přeprava personálu transportním letounem CASA C-295M ev. č. 0454 a ztížené povětrnostní podmínky při prvním seznamovacím letu ze základny ve švédském Vidselu. (foto: kpt. Marek Maxim Švancara, 21. zTL)

 

Během posledního březnového týdne vojáci zajistili zázemí, jak pro letouny, tak pro piloty a zabezpečující personál. Školení vedené švédskými partnery bylo zahájeno poučením o pohybu na letišti a letových postupech a ukončeno meteorologickou předpovědí na první týden cvičení se zaměřením splnění nejdůležitější části cvičení Nordic Fires 2019, kterou jsou ostré střelby.

A především ostré střelby střelami AIM-9M Sidewinder na letící cíle patří podle velitele kontingentu plk. Jana Susekára k dovednostem, které si čeští letci vyzkoušejí většinou jedinkrát za svou kariéru. Důvodem je především jejich finanční náročnost a příprava. Naposledy měli čeští letci takovou možnost rovněž ve Švédsku v roce 2012. V mezidobí sice probíhá výcvik na špičkových trenažérech, jen během skutečných střeleb si ale piloti ověří chování letadel a jejich systémů při použití řízených střel a kanonů proti vzdušným cílům. Při střelbě kanonem na vlečný cíl navíc i přesnou mušku.

„Svoji roli hraje především stres působící na pilota v celém průběhu letu, umocněný o provádění nového úkolu v novém prostředí,“ konstatoval plk. Susekár. Každý z pilotů proto před střelbami absolvoval důkladnou přípravu. „Reálná situace na letecké střelnici je však jedinečná a neopakovatelná pro každý let i každého pilota. A každý se s tím musí poprat sám,“ dodal plk. Jan Susekár.

Střelnice ve Vidselu patří k nejlepším v Evropě a plně splňuje požadavky pro provedení tohoto cvičení. Střely AIM-9M Sidewinder se odpalují na takzvané „fléry“, vypouštěné ze speciálního dronu BQM-167i. Jedná se o více než šestimetrový bezpilotní stroj vážící 650 kilogramů a dosahující maximální rychlosti přes 1100 km/hod (0,93 Mach).

Při střelbě kanonovou municí se naopak střílí na speciální „rukávy“, vlečené za strojem LearJet. Způsob střelby na vlečný cíl popisuje pilot letounu L-159A a střelecký důstojník 212. taktické letky kpt. Zbyněk Abel, který už má na svém kontě „sestřel“ španělského supa na cvičení Trident Juncture 2015:

„Pilot s letounem manévruje tak, aby dostal cíl co nejrychleji do průhledového displeje a umožnil radaru zachytit cíl. Na základě údajů z radaru vypočítá balistický počítač záměrný obrazec, který pilot sesouhlasí s cílem a v rozmezí 5000 – 1200 feetů provádí střelbu. Nakonec provádí ostrý manévr doprava, aby se vyhnul sblížení s vlečným letounem, a od operátora cíle dostává tzv. „SCORE“, tedy počet zásahů“.

Zajímavý pohled ze záznamového zařízení HUD, na kterém je vidět zachycení cíle pilotem letounu L-159A s volacím znakem „BUTCHER 11“ těsně před střelbou z podvěšeného 20mm kanónu ZPL-20 Plamen na „rukáv“, vlečený za strojem LearJet. Při samotné střelbě dochází ke značným vibracím a obraz z HUD je roztřesený. (foto: 21. zTL Čáslav)

 

Dalším zajímavým a velice důležitým druhem výcviku ve Vidselu jsou lety v přízemních výškách, které jsou nad území České republiky problémem a kde je pro tento typ výcviku jen málo prostorů. Navíc je hustota osídlení v Česku poměrně vysoká, a proto jsou tyto lety ve výšce pod 100 metrů téměř vždy provázeny stížnostmi od občanů. Rozsáhlé neobydlené prostory na severu Švédska naopak umožňují nacvičovat taktické lety v letové výšce 100 feetů, tedy jen okolo 30 metrů nad terénem a to při rychlosti 0,9 Mach (více než 1000 km/h).

„Takové lety jsou nezbytné v případech, kdy nechcete být zachyceni radarem, tedy především při nacvičování překonávání protivzdušné obrany protivníka“, uvedl jeden z pilotů Gripenů, kpt. Martin Špaček z čáslavské 211. taktické letky.

Během druhého týdne cvičení se ještě v úterý a ve středu uskutečnily poslední střelby kanónem na vzdušný cíl. Souběžně se konaly lety v přízemních výškách (Low Level Flights) a tankování za letu (AAR – Air to Air Refueling) pro letouny JAS-39 Gripen. Samotné letouny L-159 a JAS-39 přeletěly zpět na základnu v Čáslavi ve čtvrtek 11. dubna. Návrat celého uskupení do České republiky je plánován dvěma  lety transportního stroje CASA C-295M ze 24. základny dopravního letectva o tomto víkendu. Kromě leteckého transportu se uskuteční i pozemní přesun velké části leteckého zabezpečení v kontejnerech, který zabezpečí Centrum zabezpečení zahraničních operací a mimořádných stavů – Pardubice.

Velitel českého kontingentu, plukovník Jan Susekár dále popsal, co všechno předcházelo úspěšnému provedení cvičení:

„Příprava probíhala několik měsíců. Třeba samotná letadla byla vybrána už dva měsíce předem, aby měla dostatečný RESURS (dostatek letových hodin do dalších předepsaných prací). Hodně času zabrala příprava Technického ujednání, což je vlastně smlouva mezi českou a švédskou stranou o průběhu a zabezpečení celého cvičení.“

Stojánka s letouny L-159A od 212. taktické letky na základně Vidsel. (foto: kpt. Marek Maxim Švancara, 21. zTL)

 

Pro oba typy letadel JAS-39 Gripen a L-159 ALCA v celkovém počtu sedmi kusů bylo zapotřebí připravit a následně přepravit značné množství materiálu potřebného k údržbě strojů a k tomu všemu odpovídající počet personálu. Důvodem je nejenom nezbytná údržba během cvičení, ale i fakt, že zásobování náhradními díly takto daleko od republiky není vůbec jednoduché a nikdy není dopředu jasné, co bude potřeba. Proto technický personál na základě zkušeností z předešlých cvičení bere tak velkou zásobu náhradních dílů, aby byl schopen vyřešit i případné závady, které se běžně nevyskytují.

„Vzhledem k tomu, že cíl cvičení byl splněný a podařilo se nám zabezpečit nálet blížící se stům letových hodin, považuji úkol pozemního personálu při cvičení za splněný. V případě jakékoliv závady na letounu ji bylo nutné ještě ve stejný den odstranit, aby byl stroj nejpozději druhý den připravený k plnění dalších úkolů cvičení. To kladlo na technický personál nemalé nároky. Musím vysoce ocenit přístup a nasazení technického personálu, který v místních chladných podmínkách pracoval výborně“, shrnul kapitán Jan Šafránek, který na cvičení řídil inženýrsko-leteckou službu.

Cvičení samotné nebylo přínosem pouze pro piloty, ale i pro technický personál. Například došlo k porovnání našich bezpečnostních postupů pro práci s leteckou municí (nabíjení, kontrola zbraní, potencionální zádržky) se švédskými a lze konstatovat, že české standardy jsou na vysoké úrovni. Piloti letounů JAS-39 Gripen a L-159 ALCA z 21. základny taktického letectva v Čáslavi si na testovací letecké základně ve švédském Vidselu vyzkoušeli střelbu ostrými raketami AIM-9 Sidewinder a z kanónu, tankování paliva ve vzduchu a létání v nízkých letových hladinách (cca 100 metrů) nad terénem i nad mořem, přičemž během všech těchto činností nalétali bezmála sto hodin bez mimořádné události.

Pilot letounu L-159A ev. č. 6064 od 212. taktické letky se připravuje k další misi na střelnici Vidsel. V popředí na paletě jsou schránky s 20mm municí pro kanón ZPL-20 Plamen. (foto: kpt. Marek Maxim Švancara, 21. zTL)

 

Navěšování řízených střel AIM-9M-9 Sidewinder s IČ navedením na pravý wingtip křídla letounu JAS-39 Gripen (nahoře) a odpalovací zařízení LAU-7 na stroji L-159A ev. č. 6051 (dole). (foto: prap. Martin Král a Pavel Vaňha, 21. zTL Čáslav)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jan Kalina, www.czechairspotters.com)

(zdroj: článek „Piloti z Čáslavi úspěšně zakončili cvičení Nordic Fires 2019 ve švédském Vidselu, autor kapitán Marek Maxim Švancara, 21. zTL Čáslav, http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/piloti-z-caslavi-uspesne-zakoncili-cviceni-nordic-fires-2019-ve-svedskem-vidselu-210040/; článek „České gripeny a bitevníky pálí ostrými na vzdušné cíle ve Švédsku“, autor natoaktual.cz,  https://www.idnes.cz/zpravy/nato/gripen-svedsko-strelby-alca-bitevnik-vzduch-strela-cil-pilot.A190405_200619_zpr_nato_inc; článek „Čáslavští piloti se účastní cvičení Nordic Fires ve Švédsku, jehož vrcholem jsou ostré střelby“, autor kapitán Marek Maxim Švancara, 21. zTL Čáslav, http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/caslavsti-piloti-se-ucastni-cviceni-nordic-fires-ve-svedsku–jehoz-vrcholem-jsou-ostre-strelby-209812/)