AktualityCvičeníPilotiZahraniční mise

ETAP-T 2022, náročný výcvik transportního letectva v Portugalsku

Mezinárodní cvičení ETAP-T (European Tactical Airlift Programme – Training) je dvoutýdenní výcvik posádek vojenských transportních letadel v rámci Evropského programu taktické vzdušné přepravy (ETAP). Jedná se o jedno z největších cvičení dopravního letectva v Evropě, které proběhlo letos v první polovině června na letecké základně Beja v Portugalsku a účastnilo se ho celkem 8 zemí, 11 letounů a 19 zahraničních posádek. Každoročně na něm nechybí ani tým 242. transportní a speciální letky 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely s letounem CASA C-295.

„Zahraniční společné cvičení nabízí úplně jiné prostředí a také možnosti. Trénujeme nejen současné schopnosti, ale posádka získá nové dovednosti díky výměně zkušeností. ETAP-T je příležitostí vyzkoušet si výcvik taktiky transportního letectva v reálném prostředí s aliančními partnery,“ hodnotí účast na cvičení plukovník Jaroslav Falta, velitel 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely.

Posádky transportních letounů, jako právě ty z kbelské základny, musí být připraveny pro nasazení v bojových podmínkách. Díky cvičení ETAP-T si vyzkouší řadu taktických modelových situací. Ať už se jedná o trénink na zemi či ve vzduchu nebo o denní a noční lety.

Letošnímu kurzu ETAP-T 2022 v Portugalsku jednoznačně dominovaly velkokapacitní transportní letouny A400M Atlas z Německa, Francie a Španělska, které se již pomalu ale jistě stávají určitým standardem evropské přepravní kapacity. Každopádně předletová či poletová kontrola motorů u takto velkých strojů již vyžaduje téměř horolezecké schopnosti. (foto: Manuel Araújo Cascalheira, Força Aérea Portuguesa)


 

Taktický výcvik: bojová cvičení, vzdušné výsadky nebo přistání za ztížených podmínek

„Celý program ETAP-T zasazuje posádky do reálných situací válečného konfliktu. Na rozdíl od ostrého nasazení ale scénář postupuje od nejjednodušších k nejtěžším úkolům. Jednotlivé mise jsou zaměřeny například na taktickou komunikaci s velením nebo přesnost navigace v nepřátelském vzdušném prostoru. Například při zásobování, odsunu materiálu nebo vojáků nasazených jednotek, ať už třeba přistávacím manévrem nebo vzdušným výsadkem,“ vysvětluje instruktor letounu C-295 a zástupce velitele 242. transportní a speciální letky.

Úkoly společného cvičení na sebe přímo navazují. Začíná se od společného plánování misí, přes překonávání protivzdušné obrany v neznámém prostředí, přílety na čas, výsadky vojáků, materiálu a techniky až po evakuaci osob z nepřátelského území.

„Ve společných operacích jsme vystaveni leteckým a pozemním hrozbám. Učíme se taktické postupy, jak se jim vyhnout, případně je potlačit. Posádka transportního letounu je jen jedním z mnoha prvků společných vzdušných operací. Každý při nich má své úkoly, letouny OCA (Offensive Counter Air) vybudují vzdušnou nadvládu v prostoru operace, jednotky SEAD (Supression of Enemy Air Defences) potlačí protivzdušnou obranu. My s transportními letouny do cílové oblasti dopravíme pozemní jednotky, jejich techniku a materiál,“ doplňuje major Jakub V., náčelník oddělení bojové přípravy 24. křídla dopravního letectva. Mezi další úkoly na cvičení patřily zdravotnický odsun raněných (MEDEVAC) nebo logistická podpora bojových jednotek.

Stálicí výcvikových kurzů transportního letectva jsou legendární Herkulesy v různých verzích. Nejinak tomu bylo i na letošním ETAP-T 2022, kdy na portugalskou základnu Beja přilétly C-130 z Francie, Itálie a Velké Británie, přičemž domácí portugalské letectvo nasadilo rovněž jeden stroj. (foto: Manuel Araújo Cascalheira, Força Aérea Portuguesa)


  • Evropský program taktické vzdušné přepravy ETAP (European Tactical Airlift Program) je tvořen čtyřmi hlavními projekty: výcvikem (ETAP – Training), kurzem instruktorů programu (ETAP – Instructor), certifikační kurzem (ETAP – Course) a sympoziem (ETAP – Symposium). 
  • Úspěšné absolvování certifikačního kurzu kbelskými posádkami garantuje vycvičenost našich jednotek v rámci evropské spolupráce v oblasti obrany. 
  • České letectvo má v současnosti 3 aktivní taktické instruktory ETAP.
  • Centrum evropské taktické vzdušné přepravy ETAC (European Tactical Airlift Centre) bylo otevřeno v roce 2017.
  • Jeho vzniku předcházelo několikaleté úsilí 13 participujících států (včetně České republiky) založit podobné středisko výcviku jako je AATTC (Advanced Airlift Tactics Training Centre) ve Spojených státech amerických, které funguje od roku 1983.

Autor textu: kapitánka Kristýna Kosatíková, 24. základna dopravního letectva Praha-Kbely, redakčně upraveno, popisky redakce czechairforce.com

Na cvičení ETAP-T odlétl do Portugalska letoun CASA C-295M ev. č. 0452, který je nejstarším strojem z celé flotily a zároveň jde o veterána několika misí MFO na Sinaji. V Portugalsku CASA létala s kompletně instalovaným systémem vlastní ochrany DAS, jenž tvoří senzory MAWS a LWS plus výmetnice klamných cílů AN/ALE-47. (foto: Manuel Araújo Cascalheira, Força Aérea Portuguesa)

 

Kbelské posádky plnily během výcvikového kurzu ETAP-T celou řadu specializovaných misí, při kterých například procvičovaly zásobování jednotek na zemi,  výsadky materiálu či evakuaci vojáků. Samozřejmostí byly nácviky překonání PVO nízkým letem v údolí či nácvik účinné obrany před nepřátelskými stíhači. Během jednotlivých misí z portugalské základny Beja česká CASA používala údernou volačku „SNAKE 43“. (foto: Manuel Araújo Cascalheira, Força Aérea Portuguesa)

 

Kompletní český tým na cvičení ETAP-T 2022 v Portugalsku, kterému velel pplk. J. Č. Jeho jádro tvořili převážně příslušníci 242. transportní a speciální letky, kteří mají poměrně bohaté zkušenosti ze zahraničních operací. Jako příprava na letošní kurz posloužily mimo jiné i květnové nácviky operací z travnaté záložní plochy v Čáslavi. (foto: prap. Mojmír Vavrečka, 24. zDL Praha-Kbely)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Juan Miguel Anatol, @JMAnatol, https://twitter.com/jmanatol)

(zdroj: článek „ETAP-T 2022: desítky výsadků, reálné scénáře evakuací a leteckých manévrů“, autor kapitánka Kristýna Kosatíková, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/etap-t-2022:-desitky-vysadku–realne-scenare-evakuaci-a-leteckych-manevru-236874/)