AktualityPilotiTechnika

LOM PRAHA zabezpečil výcvik gruzínských pilotů na Enstromech

Státní podnik LOM PRAHA již téměř dvacet let zajišťuje prostřednictvím svého pardubického Centra leteckého výcviku komplexní výcvik mladých pilotů AČR na leteckou a vrtulníkovou techniku. V širokém portfoliu státního podniku je samozřejmě schopnost nabízet školení i pro zahraniční zákazníky a právě tuto možnost nedávno využilo ministerstvo obrany Gruzie, které do ČR vyslalo čtveřici mladých pilotů gruzínského letectva k základnímu výcviku na vrtulnících Enstrom.

Školení zahraničních pilotů není pro pardubické CLV ničím novým a v minulosti se již podařilo řadu takových kontraktů realizovat. Největší množství zahraniční klientely má samozřejmě specializované Taktické simulační centrum (TSC), které poskytuje specifické školící služby, zaměřené především na nácvik řešení různých taktických a bojových situací za hranicí viditelnosti. Velmi rozšířený je rovněž výcvik kabinových postupů na CPT simulátorech vrtulníků Mi-2 či Mi-171 a letounu L-39C pro zahraniční zájemce. LOMáci zároveň poskytují školení pozemního personálu v údržbě vrtulníků řady Mi-17/171 a v loňském roce byl poprvé v historii CLV realizován ve spolupráci s AČR výcvik na simulátoru KTL-159 pro britského kontraktora Draken Europe.

LOM PRHA je však schopen prostřednictvím CLV poskytnout zahraničním zájemcům i praktický výcvik na své letecké či vrtulníkové technice. V minulosti tak u pernikářů proběhlo například školení nigerijských pilotů na Albatrosech, elementární výcvik maďarských pilotů na Zlíncích či zaškolení bulharských pilotů na Turboletu. Ačkoliv by měl LOM zájemce především na proudové L-39C, kvůli zbývající životnosti a omezenému počtu hodin to bohužel není možné a i z tohoto důvodu v Pardubicích už netrpělivě očekávají nové L-39NG.

O něco jiná je situace s vrtulníky Enstrom 480B-G, kde se po rozšíření flotily na celkových 8 strojů i přes aktuální zvýšené požadavky na výcvik vrtulníkářů AČR otevírají nové možnosti nabízet výcvik zahraničním zájemcům. První takovou vlaštovkou je po nenávratně skončené epizodě s afghánskými piloty nedávno zrealizovaný výcvikový kurz IERW (Initial Entry Rotary Wing) pro čtyřčlennou skupinu mladých pilotů gruzínského letectva, kteří v CLV podstoupili počáteční přípravu na vrtulnících Enstrom 480B-G v rozsahu 60 letových hodin, spojenou se získáním pilotního průkazu a licence soukromého pilota PPL.

Obrovskou výhodou školení na Enstromech v ČR je zároveň možnost využít i civilní subjekty, které s výcvikem zahraničních klientů a odlétáním určitého množství hodin mohou pardubickému CLV vypomoci. Po úspěšném absolvování kurzu obdrželi gruzínští piloti z rukou ředitele CLV Jaroslava „Jerryho“ Špačka odpovídající osvědčení a odznak pilota. Originální pilotní „křídla“ pak dostanou od národní autority po návratu do Gruzie, kde později usednou do kokpitů vrtulníků Mi-24V/P či UH-1H gruzínského letectva..

Každopádně výcvik gruzínských pilotů není pro CLV zřejmě posledním počinem a státní podnik LOM PRAHA bude podobné služby nabízet i v budoucnu, třeba prostřednictvím mezinárodní aktivity NATO Flight Traning Europe.

Pro přeškolení mladých pilotů na vrtulník Enstrom 480B-G se využívá simulátor kabinových postupů pro tento typ, jenž dodala společnost VR Group a který je umístěn v pardubickém Středisku pozemního a syntetického výcviku, které je součástí CLV. Trenažér pro Enstrom 480B-G je vybaven vysoce věrnou replikou pilotní kabiny a disponuje elektromechanickým zátěžovým systémem řízení, který věrně simuluje síly v ovládacích prvcích a poskytuje tak žákům výcvikové podmínky velmi blízké reálnému vrtulníku. (foto: LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)


 

 

(úvodní foto: rtm. Martin Šabatka, Správa letiště Pardubice)

(zdroj: oficiální FB profil CLV Pardubice; archív redakce czechairforce.com; výroční zprávy LOM PRAHA s.p.)