AktualityKonfliktyZahraniční mise

Armádní MEDEVAC přivezl z Polska trojici zraněných Čechů

Český vojenský transportní letoun CASA C-295M přepravil v sobotu 16. března během evakuačního letu MEDEVAC z polského Řešova tři české občany, kteří byli nedávno zraněni na Ukrajině. Trojice českých humanitárních pracovníků, kteří utrpěli vážná zranění při autonehodě, byla po přistání na kbelské základně přepravena do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde bude pokračovat jejich léčení, a podle vyjádření ministerstva obrany jsou všichni mimo ohrožení života.

Zranění čeští humanitární pracovníci patřili k iniciativě Team4Ukraine, která  školí ukrajinské vojáky v taktické první pomoci, nebo vozí humanitární pomoc na Ukrajinu. Nehoda se stala zhruba před 14 dny při rozvozu pomoci ukrajinským jednotkám v Záporoží, když ve večerních hodinách jiné vozidlo z protisměru vjelo v plné rychlosti do pruhu, v němž se nacházela dodávka s pracovníky Team4Ukraine, a čelně se s ní srazilo. Celá posádka vozu hrozivě vypadající nehodu přežila, nicméně došlo k různě závažným zraněním, které si vyžádaly neodkladné operace na Ukrajině s následným pokračováním léčby v Čechách.

Na řešení konzulárního případu a zajištění převozu tří zraněných dobrovolníků do ČR se podílelo jak Ministerstvo zahraničí a jeho diplomaté ze zastupitelských úřadů v Kyjevě, ve Lvově a Varšavě, tak Ministerstvo obrany, které zorganizovalo repatriační let. Při nehodě byl zraněn také čtvrtý dobrovolník – ukrajinský občan, který však zůstává v zemi. Trojici zraněných Čechů převezly sanitky do polského Řešova, odkud je do Česka přepravil vyslaný armádní letoun.

Letecký transport zabezpečili příslušníci kbelské 24. základny dopravního letectva a samotný evakuační let MEDEVAC pak konkrétně uskutečnil letoun CASA C-295M ev. č. 0453 od 242. transportní letky, jenž odstartoval v sobotu 16. března ze Kbel do polského Řešova. Letoun byl nakonfigurován pro zabezpečení převozu pacientů v rámci MEDEVAC (Medical Evacuation) a po naložení trojice zraněných dobrovolníků v odpoledních hodinách v pořádku přistál na kbelské základně.

K převozu trojice zraněných českých humanitárních pracovníků, patřících k iniciativě Team4Ukraine, byla použita transportní CASA C-295M v konfiguraci MEDEVAC s dvojicí lehátek pro pacienty a jednotkou PTU (Patient Transport Unit), což je v podstatě plnohodnotná varianta jednotky intenzivní péče (JIP), určená pro letecký transport pacientů. AČR disponuje celkově šesti kusy jednotek PTU od německé společnosti Lufthansa Technik, jež lze použít jak v dopravních letounech Airbus A-319CJ, tak i transportních CASA C-295M/MW. (foto: Team4Ukraine, https://twitter.com/Team4Ukraine1)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Bartek Bera via Polska Zbrojna, https://www.polska-zbrojna.pl/)

(zdroj: článek „Vojáci přivezli domů vážně zraněné Čechy, kteří pomáhali na Ukrajině“, https://zpravy.aktualne.cz/vojaci-prevezli-do-cr-tri-humanitarni-pracovniky-zranene-pri/r~91f32beae3b811eeb689ac1f6b220ee8/; článek „Vojáci převezli do vlasti tři české humanitární pracovníky zraněné při nehodě na Ukrajině“, https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/vojaci-prevezli-do-vlasti-tri-ceske-humanitarni-pracovniky-zranene-pri-nehode-na-ukrajine-347212)