AktualityCvičení

Gripeny s Alkami působí v roli cílů na velkém cvičení protivzdušné obrany Tobruq Legacy 2019

Na území Polska se ve dnech 3. až 14. června koná rozsáhlé cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany států NATO s názvem Tobruq Legacy 2019, kterého se samozřejmě tradičně účastní i vybrané jednotky Armády ČR. Letos jde už o pátý ročník tohoto cvičení, za jehož vznikem i pojmenováním stojí čeští a slovenští vojáci. V roce 2015 přišli se společným nápadem, aby se jednotky protivzdušné obrany různých aliančních armád pravidelně setkávaly a společně cvičily. Od té doby se z Tobruq Legacy stalo největší cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany v rámci Severoatlantické aliance a jak už název napovídá, je odkazem na boje u severoafrického přístavu Tobruk během 2. světové války. V roli hostitelské země, kde cvičení probíhá, se pravidelně státy NATO střídají, a letos tak přišla řada na Polsko.

Společného výcviku během letošního Tobruq Legacy 2019 se účastní téměř 5000 vojáků s 1200 kusy techniky z celkem 20 členských států NATO s raketovými systémy Patriot, NASAMS, Hawk, Osa, Kub, Stormer HVM a RBS-70. Z Armády ČR se do cvičení zapojilo především 130 vojáků převážně z 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic a cvičení podpořila svými letouny také 21. základna taktického letectva z Čáslavi. AČR pro letošní ročník Tobruq Legacy konkrétně vyčlenila hlavní síly v podobě 251. protiletadlového raketového oddílu s modernizovanými PLRK 2K12 KUB a 252. protiletadlový raketový oddíl s přenosnými protiletadlovými raketovými komplety velmi krátkého dosahu RBS-70.

Část stotřicetičlenné jednotky strakonického 25. protiletadlového raketového pluku přicestovala do Polska i s technikou po železnici už v pátek 31. května. Zbytek pak na cvičení cestoval o víkendu letecky transportním letounem CASA C-295M. Letošní Tobruq Legacy 2019 je v řadě aspektů naprosto unikátní, neboť poprvé v historii cvičení budou vojáci nacvičovat také obranu proti balistickým střelám.

„Cvičení se zaměří na prohloubení interoperability a sladění činností a procedur jednotek v rámci společných protivzdušných operací Severoatlantické aliance. Prověří také schopnosti jednotek při velení a řízení podle norem a procedur NATO,“ uvedl velitel 25. protiletadlového raketového pluku a zároveň řídící cvičení za českou stranu Ján Sedliačik.

Součástí cvičení pak budou i bojové střelby z protiletadlových raketových kompletů. Probíhat budou ve dne i v noci a zapojí se do nich téměř všechny cvičící jednotky. Z různých typů protiletadlových systémů budou postupně odpáleny až dvě stovky řízených střel. Půjde tak o nejrozsáhlejší protiletadlové střelby spojenců. Společné střelby několika spojeneckých zemí se už sice v minulosti uskutečnily, nikdy se jich však nezúčastnilo tolik států a nestřílelo se takové množství raket z různých zbraňových systémů. Čeští vojáci se do taktického cvičení i střeleb zapojí, jak už bylo uvedeno, s protiletadlovými raketovými systémy 2K12 KUB a RBS-70. Střílet budou 12 raket ze systému 2K12 a 4 rakety ze systému RBS-70.

„Jednotka bude rozpoznávat minimálně jeden vzdušný cíl jako vlastní a na ostatní cíle povede palbu. Vojáci si procvičí soustředěnou střelbu více kompletů stejné kategorie proti jednomu cíli, rozdělení více cílů několika kompletům i vedení střelby jednotlivými a řadami raket,“ nastínil velitel 251. protiletadlového raketového oddílu Alan Dubový, který bude řídit střelby českých vojáků.

Do cvičení se také v druhém týdnu zapojí vzdušné síly několika států NATO s letouny, mezi kterými nebudou chybět stroje z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Konkrétně půjde o letouny JAS-39 Gripen od 211. taktické letky a L-159A ALCA od 212. taktické letky. Oba typy budou pozemním jednotkám simulovat vzdušné cíle a jejich piloti se zároveň procvičí a zdokonalí v taktice při překonávání pozemní protivzdušné obrany. Letectvo AČR tak navazuje na zkušenosti z loňského ročníku Tobruq Legacy 2018, které se uskutečnilo na území Maďarska. Během něho působila dvojice Gripenů v roli cvičných cílů při 2,5 hodinových misích v prostorech jihozápadního Maďarska a stejně jako letos i v loňském roce létaly Gripeny ze své domovské základny v Čáslavi.

Cvičení Tobruq Legacy je bezesporu jedním z nejvýznamnějších aliančních cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany států NATO, které zdokonalí příslušníky 25. plrp při vedení bojové činnosti a zároveň přinese nové zkušenosti pilotům českého taktického letectva při činnostech jako je překonávání nepřátelské PVO či realizace protiopatření při ohrožení letounu protiletadlovými raketovými prostředky.

Zpracováno na základě článku „Raketová jednotka je u Baltu. Zapojí se do největších střeleb NATO“, publikovaného na portálu Natoaktual.cz,  http://www.natoaktual.cz/raket-strakonice-balt-cviceni-nato-armada-kub-strelby-tobruk

Ilustrační záběr na samohybný protiletadlový raketový komplet 9K33 Osa-AKM těsně před jeho vyřazením z výzbroje AČR v červnu 2006. Polská armáda má Osy stále ve výzbroji a plánuje z nich střelby během cvičení Tobruq Legacy 2019. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: kalendář akcí na army.cz, „Čeští vojáci se zúčastní cvičení Tobruq legacy 2019“, http://www.army.cz/scripts/modules/diary/action.php?id=6376; článek “NATO Holds a Major Air Defence Exercise in Poland: Tobruq Legacy-19“, autor Juliusz  Sabak, https://www.defence24.com/nato-holds-a-major-air-defence-exercise-in-poland-tobruq-legacy-19; článek „Raketová jednotka je u Baltu. Zapojí se do největších střeleb NATO“, autor Natoaktual.cz,  http://www.natoaktual.cz/raket-strakonice-balt-cviceni-nato-armada-kub-strelby-tobruk-p50-/na_zpravy.aspx?c=A190603_190944_na_zpravy_m00)