AktualityAkviziceTechnika

Portugalsko hostí první setkání uživatelů C-390 i s českou účastí

Na portugalské letecké základně Beja se od úterý 28. března do pátku 31. března koná akce s názvem „Users Group C-390“, zaměřená na spolupráci a sdílení zkušeností z provozu transportního letounu C-390 Millennium mezi jeho uživateli či případnými zákazníky, které se účastní i zástupci AČR.

Celou akci zahájil náčelník štábu FAP (Força Aerea Portuguesa) generál João Cartaxo Alves a v průběhu čtyř dnů mají návštěvníci možnost například navštívit prostory letecké základny Beja, kde je vybudována zcela nová provozní infrastruktura, určená k údržbě a provozu portugalských C-390, jež zde budou dislokovány. Pro účastníky setkání uživatelů brazilského letounu byl dále připraven bohatý program, zaměřený na celkové představení stroje zástupci brazilského a portugalského letectva, včetně prezentací samotného výrobce, brazilské společnosti Embraer.

Tomuto setkání, jež sloužilo jako platforma pro sdílení zkušeností a poznatků se zaváděním C-390 do výzbroje brazilského a portugalského letectva, byli přítomni kromě představitelů domácího letectva rovněž zástupci z Brazílie, Maďarska, Nizozemska, Rakouska a České republiky. Portugalské letectvo získá celkem pět letadel ve verzi KC-390, včetně letového simulátoru od společnosti Embraer. První vyrobený stroj, určený pro FAP, dokončil výrobce již na konci roku 2022. Tento letoun nyní prochází certifikací a portugalské letectvo by jej mělo finálně převzít do konce letošního roku.

Portugalská letecká základna Beja (Base Aérea N.º 11) se stala dějištěm akce „Users Group C-390“, což je vůbec první setkání uživatelů, zaměřené na spolupráci a sdílení zkušeností z provozu transportních letounů C-390 Millennium. Akce se kromě domácího portugalského letectva účastnili zástupci z Rakouska, Brazílie, Maďarska a České republiky. Zatímco v případě ČR je záměrem pořízení dvojice C-390 vybudování zcela nových přepravních schopností, které v AČR dlouhodobě absentují, v případě Rakouska jde o zvažovanou náhradu za pomalu dosluhující trojici letounů C-130K Hercules. (foto: Manuel Araújo Cascalheira, Força Aérea Portuguesa)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Sgt. Batista, Força Aérea Brasileira)

(zdroj: článek „ENCONTRO DE UTILIZADORES C-390“, https://emfa.pt/noticia-4076; https://twitter.com/fap_emfa)