AirshowsAktuality

Čáslavští piloti display dvojice L-159 získali prestižní ocenění na airshow v anglickém Cosfordu

V neděli 9. června se v Anglii uskutečnil letecký den na základně RAF Cosford, kterého se zúčastnilo 55.000 návštěvníků. K vidění byla zajímavá vystoupení nejen historických letadel, ale také ukázky moderní letecké techniky. Za Armádu České republiky se návštěvníkům předvedl display pilot kapitán Ivo Kardoš s letounem JAS-39C Gripen od 211. taktické letky a dvojice display pilotů se stroji L-159A ALCA od 212. taktické letky z 21. zTL v Čáslavi. Právě piloti 212. taktické letky ve složení vedoucí dvojice kpt. Michal H. a vedený pilot npor. Aleš S. vyhráli cenu za nejlepší letovou ukázku, tzv. „Hartree Memorial Trophy“. Jejich efektní „Úder dvojice L-159 na pozemní cíl“ byl součástí nabitého šestihodinového letového programu.

„Velmi si vážíme tohoto prestižního ocenění, bylo to pro nás velké překvapení. To, že ze všech ukázek bude nejlepší ta naše, nikdo z nás vůbec nečekal,“ řekli Michal a Aleš bezprostředně po získání ocenění.

Součástí ukázky byl též společný průlet ve formaci s letounem Spitfire, který připomněl účast československých letců v Bitvě o Británii. Vstupním bodem do této bitvy byl pro mnohé piloty právě Cosford, který sloužil jako sběrný tábor a odkud byli následně letci posíláni k bojovým perutím.

 

Historii display dvojice letounů L-159 a jejich tzv. „úderu na pozemní cíl“ je možné vystopovat už v roce 2004, kdy se během Dne otevřených dveří na 21. zTL v Čáslavi dne 26. června 2004 vůbec poprvé na veřejnosti prezentovala dvojice strojů L-159A ev. č. 6021 a 6052. Jako vedoucí dvojice tehdy v době zrodu skupiny působil kpt. Viktor K., který je dnes nestorem u 213. výcvikové letky a pravděpodobně nejdéle sloužícím pilotem na L-159 v českém vojenském letectvu. Jako vedený pilot tehdy létal npor. Jiří Č., který se následně v roce 2006 přeškolil na JAS-39 Gripen.  V sezónách 2006 a 2007 tvořili display dvojici noví piloti npor. Tomáš Bruštík (vedoucí) a npor. David Jahoda (vedený). Zatímco Tomáš Bruštík je v současné době instruktorem v pardubickém CLV a zároveň v letošním roce pilotuje historický stroj C-11, David Jahoda spojil svůj další osud s výrobcem Aero Vodochody a podílel se například na záletu nového L-39NG.

Zhruba v půlce roku 2007 nahradila Tomáše Bruštíka a Davida Jahodu dvojice nových display pilotů – npor. Petr D. a npor. Vladimír M., kteří v této sestavě létali necelé dva roky a později se oba rovněž přeškolili na Gripen. V roce 2008 přišel do skupiny jako vedený pilot npor. Kamil K., který o rok později převzal vedení dvojice a jako druhý pilot ho doplnil npor. Denis Dúbravčík, současný velitel 212. taktické letky. Protože se Kamil v roce 2010 rovněž přeškolil na Gripen, vedení skupiny převzal Denis Dúbravčík a jako vedený pilot k němu byl pro sezónu 2011 vybrán mladý npor. Pavel Š., který později létal v sezónách 2012/2013 solo display ukázku na L-159 a další rok se přeškolil na JAS-39. Po obnovení činnosti dvojice v roce 2015 létal na Aviatické pouti v Pardubicích jako vedoucí opět mjr. Denis Dúbravčík, později však vedení skupiny převzal kpt. Martin J. a jako vedený pilot působil npor. Michal H. V tomto složení dvojice létala až do roku 2017.

Display dvojice  L-159 a jejich „Úder na pozemní cíl“ patří mezi mimořádně efektní ukázky Vzdušných sil AČR a to mimo jiné i díky pozemním pyrotechnickým efektům a hojnému použití odpalovaných klamných cílů z výmetnic. Současná podoba ukázky patří mezi nejnáročnější v historii dvojice a Michal s Alešem dokazují, že s ní dokáží zaujmout i na prestižních zahraničních akcích v silné konkurenci „profesionálních“ skupin. Je potřeba si uvědomit, že Michal s Alešem jsou především bojoví piloti u 212. taktické letky a veškerou činnost v souvislosti s display dvojicí L-159 vykonávají nad rámec svých pracovních povinností u letky.

Redakce czechairforce.com nebude uvádět jména aktivních pilotů Vzdušných sil AČR, vyjma případů, kdy bylo jejich publikování schváleno přímo armádou. Velké poděkování si zaslouží Radim Špalek za pomoc při přípravě aktuality a především za fotografie display dvojice L-159, jejichž je autorem.


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Air National Guard photo by Tech. Sgt. Mindy Bloem, ostatní fotografie: Radim Špalek, www.airfighters.com)

(zdroj: článek „Ocenění pilotů display L-159 ALCA na leteckém dnu v anglickém RAF COSFORD“, autor Radek Jancev, oficiální web 21. zTL, http://afbcaslav.cz/?p=1747; článek „Rozhovor s display piloty L-159 ALCA“, autor Radek Jancev, oficiální web 21. zTL, http://afbcaslav.cz/?p=1553)