AktualityAkviziceModernizace

Armáda pokračuje v nákupu protizemní munice pro letouny JAS-39 Gripen

Ministerstvo obrany koncem května podepsalo další smlouvu na nákup nové protizemní munice v podobě neřízených pum Mk.82, určených primárně pro letouny JAS-39C/D Gripen. Zprostředkovatelem dodávek této protizemní výzbroje je obchodní společnost CZ Export Praha, s.r.o.,  jež je součástí skupiny Česká zbrojovka Group SE (CZ Group) a která například už v minulosti zajišťovala dodávku moderní munice ráže 27 mm pro kanon BK-27 letounu JAS-39C.

Ministerstvo obrany vyhlásilo výběrové řízení na dodávku celkově 140ks pum Mk.82 již koncem dubna 2018. Předmětem uzavřené smlouvy se společností CZ Export v hodnotě 125 mil. Kč je konkrétně dodávka 90ks pum Mk.82 SEI LD Live a 50ks pum MK 82 SEI LD Balistic (INERT), určených ke cvičným účelům. Výrobcem pumové výzbroje Mk.82 ráže 500lb (227kg) je švédská společnost SAAB Dynamics AB a její dodávka by měla proběhnout ve třech etapách v rozmezí let 2019-2020. Celá akvizice má souvislost s proběhlou modernizací českých Gripenů, které po přechodu na nejnovější softwarovou edici MS20 Block 1.2 umožňuje konečně naplno používat Air-To-Ground munici.

V rámci modernizace a přechodu na MS20 získaly české Gripeny i nové NATO standard pylony pro navěšení alianční protizemní munice, jako například  laserem naváděných pum GBU-12/B Paveway II, která je vidět na přepravním vozíku s bojovou částí v podobě cvičné pumy Mk.82 Mod 1 INERT. (foto: Aleš Hottmar)

 

Současný nákup neřízených pum Mk.82 není první akvizicí protizemní munice pro české letouny JAS-39 Gripen. Poměrně nedávno již byla dokončena dodávka 180ks pum GBU-12 pořízených prostřednictvím agentury NSPA (NATO Support and Procurement Agency), která sdružila požadavky dalších zemí a následně provedla hromadný nákup řízené protizemní munice u příslušných dodavatelů pro několik letectev. Česká republika konkrétně objednala 120ks pum Mk.82 plněných tritonalem a 60ks cvičných pum Mk.82 INERT, které měly být z produkce španělské firmy EXPAL Systems S.A. Pro tuto pumovou výzbroj byl objednán příslušný počet řídicích a naváděcích jednotek MAU-169L/B, stabilizačních skupin MXU-650C/B a zapalovačů M905/FMU-139. Dodávka této munice měla být původně realizována už v roce 2017, nakonec však nabrala více než roční zpoždění.

Důvod, proč se Ministerstvo obrany v případě současné akvizice z května letošního roku rozhodlo postupovat jinak než v předešlém případě a pumy obstaralo poněkud dražší cestou přes prostředníka je zřejmě ten, že prvotní akvizice přes agenturu NSPA sice umožnila díky sdružení objednávek vícero států nákup za relativně slušnou cenu, na druhou stranu však tuto akvizici zřejmě kvůli vytíženosti výrobců a značného množství poptávané munice neúměrně časově protáhla až na necelé 4 roky. Tomu se zřejmě chtělo ministerstvo v případě pořízení přes společnost CZ Export vyhnout, neboť celá dodávka má být realizována maximálně do 1,5 roku od podpisu smlouvy. Dalším důvodem vyšší ceny je skutečnost, že pumy budou dodány s programovatelným zapalovačem FMU-152A/B, jehož cena může tvořit značnou část akvizice. A dalším důvodem poměrně vysoké ceny může být skutečnost, že pumy mohou být podle zadávací dokumentace naplněny místo klasického tritonalu podstatně dražší trhavinou PBXN-109.

Na druhou stranu sdružené nákupy přes agenturu NSPA jsou samozřejmě cenově nejvýhodnější cestou k obstarání munice a proto ministerstvo obrany koncem června 2018 opětovně poptávalo další pumy Mk.82 přes agenturu NSPA v hodnotě 11,2 mil. Kč s DPH. K nim a pravděpodobně i ke „švédským“ Mk.82 chce zároveň nakoupit další naváděcí soupravy pro GBU-12, jejichž prodej již v listopadu 2018 schválila Agentura pro obrannou a bezpečnostní spolupráci DSCA (Defense Security Cooperation Agency). Výrobcem pumové výzbroje z druhé objednávky přes NSPA bude opět španělská společnost EXPAL Systems S.A. (Explosivos Alaveses). Počet objednaných pum ani termín dodávky armáda zatím neupřesnila.

Každopádně poslední nákupy protizemní munice dokazují, že to armáda s výcvikem A2G a použitím Gripenů v boji proti pozemním cílům myslí opravdu vážně. Výcvik jednoho roje 211. taktické letky v použití Air-To-Ground by měl být zahájen zřejmě začátkem příštího roku po návratu z mise Baltic Air Policing. Po dokončení těchto akvizic budou Vzdušné síly AČR disponovat již dostatečným množstvím protizemní výzbroje v podobě klasických „železných“ pum Mk.82 v cvičné a bojové verzi plus naváděcích souprav pro GBU-12/B Paveway II.

Velké poděkování si zaslouží Martin Smíšek ze serveru www.valka.cz za pomoc při přípravě aktuality.

České Gripeny používají od loňského roku  zaměřovací a průzkumné kontejnery Litening 4i izraelské společnosti Rafael, které umožňují mimo jiné navedení přesné protizemní munice na cíl. Nové jsou na českých Gripenech i pylony č. 4, na které se kontejnery Litening standardně navěšují a které obsahují sběrnici se „západním“ rozhraním umožňující uchycení a komunikaci kontejneru s nosičem namísto původního pouze „švédského“ interface. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Mattia Bernardini, převzato z www.army.cz)

(zdroj: článek Tomáše Souška „Gripen s novými schopnostmi“ a rozhovor s velitelem Vzdušných sil AČR brigádním generálem Petrem Hromkem, ročenka Vzdušných sil AČR 2018, Aeromedia a.s.; článek „Litening 4i pro české Gripeny“, autor Tomáš Soušek, Letectví+Kosmonautika 11/2018; registr smluv ČR – pumy Mk.82 pro Gripen, https://smlouvy.gov.cz/smlouva/9186671; článek „CZ Export: Do armádních zakázek chceme co nejvíce zapojit české firmy“, autor Václav Herz, EURO, https://www.euro.cz/byznys/cz-export-do-armadnich-zakazek-chceme-co-nejvice-zapojit-ceske-firmy-1446661; https://chytrezakazky.cz/zakazky/AASV1F5RM0; článek „Zásilka chytrých bomb dorazila do Evropy. Čeká na ně tucet zemí“, https://www.idnes.cz/zpravy/nato/pumy-bomba-munice-nato-usa-gbu-gripen-vzduch-aliance-laser.A180829_181011_zpr_nato_inc; registr smluv ČR- Nákup munice 2015/ I. letecká NSPA, https://smlouvy.gov.cz/smlouva/6039099; NATO Support and Procurement Agency – Precision Guided Munitions, https://www.dsca.mil/major-arms-sales/nato-support-and-procurement-agency-precision-guided-munitions-0)

(aktualizace: 2. 8. 2019)