AktualityCvičeníOstré střelbyZahraniční mise

Gripeny s Alkami hřměly nad Doupovskými horami

I přes v současnosti vypjatou mezinárodní situaci, způsobenou bezprecedentní ruskou agresí na Ukrajině, pokračují dlouhodobě plánované výcvikové aktivity států Aliance v evropském prostoru. Jedním z největších cvičení NATO, které právě skončilo, bylo i tradiční Saber Strike 22, do kterého se letos zapojilo okolo 13.000 příslušníků ozbrojených sil ze 13 států Aliance a jež probíhalo především na území Polska, Slovenska a baltských států.

Dvoutýdenní Saber Strike se koná každé dva roky a je zaměřeno především na zlepšení vojenské spolupráce mezi jednotlivými státy ve středoevropského prostoru se zvláštním důrazem na region pobaltských států, přičemž Armáda České republiky se tohoto cvičení účastní pravidelně od roku 2018. I když se letošní ročník Saber Strike dotkl území ČR především ve smyslu průjezdu vojenských kolon z Německa na Slovensko a zpět, jedna z etap cvičení nakonec probíhala i ve výcvikovém prostoru Hradiště na Doupově v Karlovarském kraji pod názvem Resolute Effort 22.

Zde absolvovaly součinnostní výcvik a certifikaci americké a české jednotky ze 4. brigády rychlého nasazení, které se připravují do hotovostních sil NRF (Nato Response Force – síly rychlé reakce NATO). Do celého procesu certifikace se ve dnech 8. – 10. března naplno zapojilo i taktické letectvo VzS AČR. Ačkoliv armáda o cvičení s předstihem informovala a formou NOTAM vyhlásila dočasně omezený prostor pro leteckou činnost v okolí Doupova, nízké průlety bojových letounů vyděsily v kontextu současné situace na Ukrajině řadu obyvatel přilehlých regionů.

Do samotné aktivity nad Doupovskými horami se zapojily jak nadzvukové Gripeny 211. taktické letky, tak i podzvukové Alky 212. taktické letky, které působily převážně v trojici vyhrazených prostorů PODBORANY, SABRE1 a SABRE2. Kvůli potřebě delší výdrže nad výcvikovým prostorem Hradiště (TSA4) a vzhledem ke spektru plněných úkolů blízké letecké podpory pozemních vojsk CAS (Close Air Support) byly Gripeny vybaveny dvojicí baků a značkovacím kontejnerem Litening 4i, zatímco podzvukové Alky používaly dokonce čtveřici baků. Piloti taktického letectva zároveň nad VVP Hadiště simulovali i vzdušného protivníka pro příslušníky 251. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic se systémy  2K12 KUB.

Především pro piloty 211. letky je účast na cvičení Saber Strike/Resolute Effort a plnění úkolů podpory pozemních vojsk určitě cennou zkušeností, neboť tato činnost je v rámci výcvikových osnov českých stíhačů stále spíše marginální záležitostí. Příslušníci 211. letky se navíc právě v těchto dnech velmi intenzivně připravují na nasazení v Pobaltí, ke kterému zanedlouho dojde. Zde budou čáslavští piloti plnit úkoly vzdušné ochrany, na které se letka specializuje a jež tvoří podstatnou část výcviku.

Velké poděkování patří Frantovi Šindelářovi za neskutečně pohotový záběr z nečekaného průletu Gripenu nad ruzyňským letištěm. Další Fandovy fotky je možné zhlédnout na www.planes.cz.

Vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení cvičili na Doupově v rámci Resolute Effort 22 společně s americkými jednotkami. Zároveň zde úspěšně dokončili certifikaci a budou součástí sil rychlé reakce NATO, čímž mohou být během několika dnů nasazeni kdekoliv na území Aliance. (foto: www.army.cz)

 

Pohotový záběr nízkého průletu Gripenu s volačkou „SILVO 21“ nad dráhou 06 ruzyňského letiště při návratu z Doupova na základnu v Čáslavi. Gripen má kvůli potřebě delší výdrže v prostorech nad VVP Hradiště navěšeny dva baky a vzhledem k plněným úkolům blízké letecké podpory pozemních vojsk disponuje i zaměřovacím kontejnerem Litening 4i. (foto: František Šindelář, www.planes.cz)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Stanislav Peterawww.stanislavpetera.com)

(zdroj: článek „Na Doupově trénují americké a české jednotky rychlé reakce NATO. Cvičení Saber Strike tam má skončit za týden“, http://www.e-lounsko.cz/zpravy/louny/211469-na-doupove-trenuji-americke-a-ceske-jednotky-rychle-reakce-nato-cviceni-saber-strike-tam-ma-skoncit-za-tyden; Požadavky AČR na prostory 8.–10. 3. 2022, https://www.aeroklub.cz/2022/03/02/pozadavky-acr-na-prostory-8-10-3-2022/; oficiální facebookový profil Armády České republiky)