AktualityCvičeníTechnika

Cvičení Quo Vadis 2021, komplexní letecké operace v českém stylu

V uplynulém týdnu se ve vzdušném prostoru České republiky uskutečnilo další komplexní cvičení Vzdušných sil AČR pod názvem Quo Vadis 2021. Tento druh cvičení si klade za cíl výcvik posádek v přípravě, plánování a samotné realizaci společných leteckých operací typu COMAO (Composite Air Operations), čili misí s komplexními scénáři.

Jedná se tedy o typ operací, kdy společně působí velké množství různých typů letounů a vrtulníků za podpory pozemních či speciálních sil. COMAO operace se v našich národních podmínkách cvičí pouze několikrát ročně a to zejména z důvodu jejich komplikovaného plánování a náročného provedení. Jejich scénářem může být například záchrana sestřeleného pilota, úder na strategický cíl, nebo přímá letecká podpora. Standardně se o komplexních COMAO misích uvažuje, pokud je nutné působit v nepřátelském prostředí s vyspělým protivníkem, který je schopen se účinně bránit. Do plánování těchto náročných misí jsou proto zapojeny všechny potřebné složky vzdušných i pozemních sil.

Do letošního cvičení Quo Vadis 2021 se tradičně zapojily letouny a vrtulníky VzS AČR ze všech tří leteckých základen v celkovém počtu přibližně 15 ks. Konkrétně šlo o stíhací letouny JAS-39C Gripen a podzvukové útočné stroje L-159A ALCA z čáslavské základny taktického letectva, dále vrtulníky Mi-171ŠM z náměšťské základny vrtulníkového letectva a transportní stroj CASA C-295 plus vrtulník W-3A Sokol ze kbelské základny dopravního letectva. Samotným středobodem cvičení Quo Vadis se pak stala přímo základna taktického letectva v Čáslavi, respektive její třetí zodolněný rozptyl u obce Církvice. Ve vzdušném prostoru pak probíhaly manévrové vzdušné boje, nebo spolupráce s předsunutými leteckými návodčími.

Quo Vadis 2021 opět prokázalo vysokou profesionalitu všech účastníků, zapojených do cvičení. Každé takové komplexní cvičení typu COMAO je pro Vzdušné síly AČR bezesporu velkým přínosem a získané zkušenosti budou zúročeny při podobných akcích v mezinárodním prostředí.

Velké poděkování patří Radimu Špalkovi za pomoc s přípravou aktuality.

Komplexní letecké operace typu COMAO za účasti velkého množství různých typů letounů a vrtulníků vyžadují mnohem delší výdrž ve vzduchu nad zájmovým prostorem, než tomu bývá při standardní letové akci. V národních podmínkách cvičení Quo Vadis většinou nelze použít tankování ve vzduchu a bojové letouny tak musí operovat v konfiguracích, umožňujících větší dolet. Letouny JAS-39C Gripen z tohoto důvodu používaly místo klasického podtrupového baku hned dvojici přídavných nádrží pod křídly, a na letounech L-159A se zase objevily méně používané 500 litrové baky.  (2x foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)

(zdroj: oficiální facebookový profil 21. zTL Čáslav, https://www.facebook.com/21.zTL; archív redakce czechairforce.com)

(aktualizace: 29. 8. 2021)