AktualityCvičeníOstré střelby

Cvičení Odolné nebe skončilo, Ample Strike Lite naopak začíná

Ve dnech 4. až 16. září 2023 pokračuje na území České republiky ve spolupráci s členskými státy NATO mezinárodní letecké taktické cvičení AMPLE STRIKE LITE 2023, do kterého se zapojí kromě ČR také Německo, Polsko a Spojené státy americké. Hlavní náplní je komplexní příprava a výcvik předsunutých leteckých návodčí, posádek letadel a velitelů pozemních jednotek v postupech blízké vzdušné podpory (CAS) v souladu se standardy NATO se zaměřením na integraci úsilí sil a prostředků vzdušných a pozemních sil AČR.

Cvičení se uskuteční primárně ve Vojenském újezdu Boletice a zapojí se do něj především 22. základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, dále 21. základna taktického letectva v Čáslavi a Správa letiště Pardubice.

Z letecké techniky se kromě českých letounů L-159 Alca zúčastní například německé stroje EF 2000 Tajfun. Spojené státy americké dále avizují účast stíhacích letounů F-16C a bitevních vrtulníků AH-64D Apache. Součástí cvičení budou i tankery KC-135R, A-400M a A-330MRTT, zajišťující doplňování paliva ve vzduchu. Většina zahraničních účastníků však bude létat ze svým domovských základen.

Nejvíce přeletů se uskuteční v pracovních dnech od 11. do 14. září v časech od 9 do 23 hodin, v ostatních dnech však může dojít k přeletům letecké techniky mezi operačními prostory. Lety v nočních hodinách budou omezeny na minimum.

Autor textu: kapitánka Jindřiška Budiková, vedoucí tiskového a informačního střediska Ample Strike Lite

Do cvičení Ample Strike Lite 2023 se za Vzdušné síly AČR zapojí především piloti podzvukových L-159 z čáslavské 212. taktické letky, pro které jsou úkoly blízké vzdušné podpory CAS stěžejní výcvikovou aktivitou. (foto: 212. taktická letka)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)