AktualityMimořádné událostiZahraniční mise

Česká „dopravka“ pomohla s přepravou hasičů do Řecka

Na nedávné rozsáhlé požáry v Řecku reagovala celá řada evropských států vysláním svých hasičských jednotek se specializovaným vybavením, aby pomohli svým řeckým kolegům zkrotit ničivé plameny, jež si doposud vyžádaly obrovské materiální škody. Do této evropské pomoci se zapojila i Česká republika, která do Řecka vyslala moduly leteckého a pozemního hašení. Následnou přepravu při rotaci českých příslušníků Hasičského záchranného sboru zajistily Vzdušné síly AČR s transportními letouny CASA C-295MW.

Letošní situace s lesními požáry, které sužují Řecko v podstatě po celé léto, se koncem srpna opět zhoršila a Řekové požádali prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie o urgentní pomoc, spočívající ve vyslání techniky pro letecké hašení a pozemních týmů hasičů. Česká republika na tuto žádost promptně zareagovala a nabídla moduly pro letecké i pozemní hašení. Nasazení obou týmů pak zprostředkovalo během pár hodin generální ředitelství HZS ČR a jeho národní operační a informační středisko, přičemž obě nabídky byly řeckou stranou bez prodlení akceptovány.

Na boj s rozsáhlými požáry v Řecku byl nasazen jeden z dvojice vrtulníků UH-60A Black Hawk, pronajatých od slovenské společnosti Heli Company, jež má Česká republika nakontraktované a které drží pohotovost na hašení lesních požárů v průběhu letní sezóny na stanovištích Přerov-Bochoř a Mělník. V Řecku nasazený odřad pro letecké hašení s vrtulníkem Black Hawk registrace OM-BHK z přerovského stanoviště zahrnoval kromě šestičlenné letecké posádky devět hasičů – velitele odřadu, čtyři letecké záchranáře (HZS Moravskoslezského kraje) a čtyři příslušníky Záchranného útvaru HZS ČR, kteří zajistili pozemní podporu a převoz dvou flexi tanků (velkoobjemových nádrží), které se mohou využít pro nabírání vody do bambivaků v terénu. Black Hawk operoval po celou dobu nasazení v Řecku z letiště Tatoi severně od Athén.

Hasičský záchranný sbor ČR nasadil v oblasti Alexandroupolis – Feres u řecko-turecké hranice rovněž modul pozemního hašení. Ten je v pohotovosti už od druhé poloviny července, kdy situace s požáry v Řecku eskalovala poprvé. Odřad čítá celkem 64 lidí (53 hasičů, 7 záchranářů, 4 členové podpůrného týmu servisních pracovníků výrobců zásahových vozidel) a 33 kusů zásahové a další techniky. Připraveny jsou tři hasební segmenty, v každém jsou tři cisternové automobilové stříkačky, čtyřkolka s výbavou na hašení lesních požárů, dopravní automobily a vše doplňují další vozidla logistiky. Součástí je také tým Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy s vozidlem Fénix, který zajišťuje hasičům zdravotnickou podporu. Celý modul je koncipován tak, aby byl maximálně soběstačný pro nasazení po dobu až 10 dnů.

Rozsáhlé požáry v přírodním prostředí však  Řecko sužovaly i nadále a vážná situace nastala především v oblasti Alexandroupolis. Řekové se proto opět obrátili na okolní státy prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie s prosbou o vyslání dalších pozemních týmů. Česká republika v reakci na tento požadavek nabídla prodloužení působení modulu pozemního hašení, s předpokladem jeho nového nasazení až do 11. září 2023. Modul leteckého hašení naopak ukončil svou činnost k 1. 9. a vrtulník Black Hawk se vrátil následující den zpět do ČR.

Série záběrů z odletu do Řecka a návratu zpět do Kbel a Mošnova. Armáda k přepravnímu letu do Řecka použila dvojici nejnovějších „wingletových“ strojů CASA C-295MW ev. č. 0481 a 0482, které kbelská dopravka získala v průběhu roku 2021. Letoun č. 0481 je v současné době využíván k pasažérským letům a jeho přední část nákladové kabiny je vybavena šesticí luxusnějších sedaček VIP modulu s umístěním proti sobě, a dále dvěma řadami s celkově osmi běžnými pasažérskými sedačkami, jejichž počet lze samozřejmě navýšit. (foto: Michal Fanta, Dan Fik, Jakub Kozák, HZS ČR)

 

V pátek 1. září 2023 se zároveň uskutečnilo plánované střídání kompletního personálního složení modulu pozemního hašení, který byl vyslán na pomoc s bojem s rozsáhlými požáry v oblasti řecko-tureckých hranic už 22. srpna 2023. Hasiči pozemního modulu pracovali v těžkých podmínkách nepřetržitě více než týden a jejich výměna tak už byla nezbytná. Jejich rotaci zabezpečily Vzdušné síly AČR, které pro tento úkol vyčlenily dvojici transportních letounů CASA C-295MW ev. č. 0481 a 0482 z výzbroje 242. transportní a speciální letky na 24. základně dopravního letectva v Praze-Kbelích.

Zatímco první stroj trupového čísla 0481 startoval v pátek v 8:00 hod. dopoledne přímo z kbelského letiště a jako CEF6058 zamířil přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko na řecké mezinárodní letiště v Alexandroupolis (kód ICAO – LGAL), druhý stroj trupového čísla 0482 nejprve přelétl v 6:30 ráno jako „SMUGGLER 51“ z pražských Kbel na letiště Ostrava-Mošnov, kde po naložení druhé části týmu HZS zamířil krátce po osmé hodině jako CEF6059 rovněž na řecké letiště v Alexandroupolis. Celkem se do Řecka přepravila asi šedesátka hasičů a záchranářů s materiálem, kteří zabezpečili plynulé střídání českého týmu, působícího v oblasti Alexandroupolis u řecko-turecké hranice. Nová skupina pozemního hašení byla stejně jako ta předchozí složena z příslušníků HZS Středočeského kraje, HZS Olomouckého kraje, HZS Jihomoravského kraje, HZS Moravskoslezského kraje, HZS hl. m. Prahy, Záchranného útvaru HZS ČR, Střední odborné školy a Vyšší odborné školy požární ochrany HZS ČR.

Ještě v pátek odpoledne se oba transportní letouny vrátily zpět do ČR a na jejich palubě se nacházeli členové prvního týmu nasazeného na pozemní hašení. Na obou letištích pak přivítali české hasiče zástupci vedení HZS ČR. V Ostravě-Mošnově byl přítomen generální ředitel hasičů genpor. Vladimír Vlček, který poděkoval všem za nasazení v nelehkých podmínkách a příkladnou reprezentaci České republiky. Personální střídání nemělo žádný vliv na  techniku, která zůstává na místě, a stažena bude až s finálním ukončením působení českých hasičů v Řecku.

Armáda tedy úkol přepravy členů HZS do Řecka a zpět zvládla určitě se ctí, zároveň se však opět ukazuje, že dopravnímu letectvu chybí plnohodnotný střední transportní letoun kategorie C-130/C-390/A400M, který by větší počet hasičů a jejich osobní vybavení přepravil přeci jenom rychleji a komfortněji.  Na druhou stranu velení vzdušných sil tento problém intenzivně řeší a v průběhu podzimu se snad dočkáme dlouho očekávaného oznámení v souvislosti s projektem pořízení středního transportního letounu pro AČR.

Obě české Casy na stojánce mezinárodního letiště v Alexandroupolis, které je pojmenováno po Démokritovi , starověkém filozofovi narozeném v thrácké Abdéře. Samotné letiště se nachází nedaleko obce Apalos a vzniklo již v roce 1944. V roce 1955 získalo statut mezinárodního letiště, přičemž současné budovy a přistávací dráha 07/25 s asfaltovým povrchem o délce 2582 metrů byly postaveny v roce 1975. Letiště se stalo známé v červenci 2016 během neúspěšného pokusu o vojenský puč v sousedním Turecku, kdy zde přistál turecký vrtulník Black Hawk, na jehož palubě byli důstojníci tureckého letectva, kteří v Řecku požádali o politický azyl. (foto: Michal Fanta, Dan Fik, Jakub Kozák, HZS ČR)


 

 

(úvodní foto: Michal Fanta, HZS ČR)

(zdroj: článek „Čeští hasiči mají v Řecku na starost tři sektory v okolí vojenské základny, hašení je fyzicky náročné“, https://www.pozary.cz/clanek/274741-cesti-hasici-maji-v-recku-na-starost-tri-sektory-v-okoli-vojenske-zakladny-haseni-je-fyzicky-narocne/; článek „Čeští hasiči bojují s rozsáhlými požáry v Řecku“, autor por. Mgr. Martina Götzová – tisková mluvčí MV-generální ředitelství HZS ČR, https://www.hzscr.cz/clanek/cesti-hasici-bojuji-s-rozsahlymi-pozary-v-recku-aktualizovano.aspx?q=Y2hudW09MQ%3d%3d)