AktualityModernizaceTechnika

Certifikace Gripenů pro tankování z transportních letounů A400M

Švédský úřad pro vyzbrojování FMV (Försvarets materielverk) v těchto dnech provádí ve spolupráci s německým letectvem zkušební lety za účelem ověření schopností letounů JAS-39C/D Gripen doplňovat palivo za letu (AAR neboli Air-to-Air Refueling) z transportních strojů Airbus A400M Atlas německé Luftwaffe, s cílem certifikovat Gripeny pro vzdušné tankování z tohoto typu letounu.

Evropské státy mají dlouhodobě omezené možnosti vzdušného tankování a Německo tak chce tímto krokem snížit další závislost na amerických tankerech. Moderní transportní stroj A400M Atlas je určen nejenom k přepravě nákladu, ale zároveň je možné jej po instalaci speciálních kontejnerů využít i jako vzdušný tanker, což z A400M činí velmi univerzální platformu. Současnou aktivitu s certifikací Gripenů  je možné chápat rovněž z hlediska snah Německa o začlenění ČR do projektu sdílených transportních kapacit jednotky MNAU (Multinational Air Transport Unit), disponující právě letouny A400M, a zároveň i aktivit Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group), kterému velí Německo a pro které Česká republika s Maďarskem vyčleňují roj letounů JAS-39 Gripen.

Při všech předchozích projektech certifikace Gripenů v procedurách AAR s jinými tankery musel švédský úřad FMV platit veškeré náklady na certifikaci sám. V aktuálním případě však mají na připojení Gripenu k seznamu certifikovaných letadel pro tankování z A400M zájem především Němci a každá země tak ponese pouze své vlastní náklady. Samotné zkoušky tankování AAR vyžadují poměrně náročnou přípravu a pozemní testy, kdy se nejprve ověřují „papírové“ technické údaje, zda jsou použitá zařízení vůbec kompatibilní a zda například tankující stroj může létat v požadované letové hladině stejnou rychlostí, či do jaké míry bude ovlivňován vzdušnými víry velkého tankeru apod.

Na letových a certifikačních zkouškách se tentokrát podílí A400M (54+27) od Lufttransportgeschwader 62 (LTG 62) z německého Wunstorfu, jenž od pondělí 13. září realizuje ověřovací lety ze základny Luleå–Kallax na jihu Švédska, která je domovem křídla F21 „Norrbottens“, vybaveného právě Gripeny. Pro zkušební a certifikační kampaň Flygvapnet vyčlenil čtveřici strojů JAS-39C/D (takt. č. 250, 251, ???), patřících švédskému úřadu pro vyzbrojování FMV, konkrétně jeho zkušební jednotce TUJAS (Taktisk Utprovning JAS-39), sídlící na letišti Linköping-Malmen. Během dvoutýdenního letového ověřování se plánuje provedení celkem sedmi zkušebních letů. Některé z nich se uskuteční v noci, aby se otestovala schopnost  tankeru A400M a letounů Gripen provádět procedury AAR za tmy, což zvyšuje obtížnost celého manévru a vyžaduje zkušenost a soustředění ze strany všech zúčastněných.

Po skončení letové části programu certifikace bude následovat vyhodnocení celé kampaně a vydání závazného předpisu, jenž podrobně popisuje celou proceduru doplňování paliva z tankovacích A400M piloty Gripenů, a po nutném proškolení bude k dispozici dalším uživatelům švédských strojů z České republiky a Maďarska. Dalším krokem je nyní podle vyjádření výrobce Saab certifikace Gripenů pro tankování z letounů Airbus A330 MRTT mnohonárodní flotily MMF.

Certifikační lety s tankerem A400M (54+27) provádějí švédské Gripeny, patřící zkušební jednotce TUJAS ze základny Malmen. Celá procedura Air-to-Air Refueling je ověřována nejen na letounech v úplně čisté konfiguraci, ale pochopitelně i s maximálním navěšením v podobě tří přídavných nádrží na 1100 litů paliva, dvojice pum GBU-12 na závěsnících č. 2, dvou střel Iris-T na wingtipech a zaměřovacího kontejneru Litening III na pylonu č. 4. (2x foto: Försvarets materielverk, www.fmv.se)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)

(zdroj: článek „FMV genomför lufttankningsprov med JAS 39 C/D“, https://www.fmv.se/aktuellt–press/aktuella-handelser/fmv-genomfor-lufttankningsprov-med-jas-39-cd/; článek „Aerial refueling test campaign between the Saab Gripen and the Airbus A400M“, autor Gastón Dubois, https://www.aviacionline.com/2021/09/aerial-refueling-test-campaign-between-the-saab-gripen-and-the-airbus-a400m/)