AktualityAkvizicePiloti

První slovenští piloti zahájili výcvik na F-16 v Arizoně

Přeškolení slovenských pilotů na nové americké stroje F-16C/D Block 70 nedávno vstoupilo do další důležité fáze, když se čtveřice adeptů přemístila do arizonského Tucsonu, kde podstoupí závěrečné přeškolení na legendární Vipery.

Samotný výcvik na letounech F-16 bude probíhat u 195. letky „Warhawks“ 162. křídla národní gardy státu Arizona na letišti Tucson ANGB. Tato letka je výcvikovou a přeškolovací jednotkou, u které se na Vipery cvičí převážně zahraniční piloti ze zemí NATO, nebo i mimo alianční struktury. Z českého pohledu je zajímavé, že američtí instruktoři této letky se v roce 2018 účastnili cvičení Ample Strike v Náměšti nad Oslavou, a pro 162. křídlo  arizonské gardy se jednalo o první návštěvu Evropy po dlouhých 31 letech. Reportáž z tohoto zajímavého cvičení i s fotkami arizonských F-16C/D je možné nalézt ZDE.

Čtveřice prvních slovenských pilotů F-16 nejprve v Arizoně absolvuje teorii a materiální část, po které začne praktický výcvik nejprve na simulátoru, následně přijde na řadu létání na dvoumístných spárkách, zakončené sólovým letem na jednomístném stroji. Slovenští piloti poté projdou kompletním taktickým výcvikem, zaměřeným i na plnění úloh ve dvojici pro zabezpečení pohotovostního systému NATINAMDS. Američtí instruktoři z Tucsonu ve spolupráci s odborníky z velitelství vzdušných sil OS SR přizpůsobili program přípravy a výcviku doslova na míru každému pilotovi. Během úvodního leteckého výcviku a pokračovacího výcviku na letounech F-16 slovenští piloti v USA nalétají celkově 300 letových hodin.

Jinak 195. letka z Tucsonu používá k výcvikovým účelům starší jednomístné stroje F-16C Block 32 a spárky F-16D Block 25, což jsou letouny vyrobené převážně v letech 1984-88, vybavené méně výkonnějšími motory F100-PW-220. Na těchto starších letounech odlétají slovenští piloti převážnou část přeškolovacího programu a jeho závěrečnou část pak absolvují přímo na nově vyrobených strojích F-16C/D Block 70, určených pro slovenské letectvo.

První čtveřice slovenských pilotů, kteří se chystají v arizonském Tucsonu k přeškolení na Vipery. Před letounem F-16C Block 32 (87-0293) od 195. letky „Warhawks“ jsou zleva KUDI, M.P., MARCO a EDDY. Uprostřed mezi mladými piloty je plk. Tomáš Novotný z GŠ OS SR, bývalý pilot Su-25K na 33. LZ v Malackách, který se 20. září 1996 střílel ze cvičného Delfínku ev. č. 1928 kvůli falešné signalizaci požáru. (foto: VzS OS SR, https://vvzs.mil.sk/)

 

V USA je v současné době podle vyjádření nového velitele Vzdušných síl OS SR brigádního generála Róberta Tótha* celkově 8 slovenských pilotů. Kromě již zmíněné čtveřice v arizonském Tucsonu jde dále o dvojici pilotů, podstupujících výcvik na cvičných nadzvukových T-38C Talon v Texasu, a dva mladé adepty, kteří dorazili do USA letos v březnu. Ti po úvodním jazykovém kurzu  v centru DLIELC (Defence Language Institute English Language Center) v texaském San Antoniu následně zahájí přeškolení na turbovrtulových strojích T-6A Texan II. Tato poslední dvojice zároveň pochází z nové osmičlenné skupiny vybraných pilotů na Viper, kterou tvoří převážně kadeti z Akademie ozbrojených sil gen. M. R. Štefánika, kteří ukončili studium na Letecké fakultě Technické univerzity Košice (TUKE), případně půjde o úplně nově rekrutované příslušníky OS SR, které bude nutné kompletně vycvičit. Z výše uvedených důvodů potrvá kompletní výcvik této skupiny v USA  zhruba 36-48 měsíců.

Do spojených států zároveň odcestoval i mjr. Peter Gregor**, který má dlouholeté zkušenosti s létáním na L-39ZA u 2. taktické letky na Sliači, a jež se stane novým velitelem letky F-16 s patřičnou autoritou u mladších pilotů. V květnu 2021 by pak měla do USA odletět další dvojice pilotů, následovaná dvěma dalšími adepty v červnu, zbytek vybraných pilotů pak odletí do USA pravděpodobně až v roce 2022. Celkově má přeškolení v Americe absolvovat 22 příslušníků létajícího personálu OS SR, podle brigádního generála Róberta Tótha je zatím výcvik pilotů kvůli celosvětové pandemii Covid-19 v mírném 3 – 4 měsíčním skluzu. K přeškolení v USA se zároveň připravuje i pozemní personál, který by měl do spojených států odcestovat již příští rok. V souhrnu se bude jednat o 160 příslušníků různých specializací, kteří již nyní podstupují jazykovou přípravu a odborné kurzy.

Poznámka* – brigádní generál Róbert Tóth ukončil známou košickou VVLŠ v roce 1991 a svou leteckou kariéru začal jako pilot-operátor na bitevních vrtulnících Mi-24V u 11. vrtulníkového pluku v Plzni-Borech, respektive v Líních. Po rozdělení federace odešel sloužit na vrtulníkovou základnu v Prešově, kde působil až do loňského roku na různých funkcích, posledních 8 let jako velitel vrtulníkového křídla. Dne 1. ledna 2021 převzal velení Vzdušných sil OS SR. Na svém kontě má více než 3000 letových hodin na různých typech vrtulníků.

Poznámka** – mjr. Peter „GABO“ Gregor je dlouholetým a zkušeným pilotem letounů L-39 Albatros u 2. taktické letky na Sliači. Právě na Albíku zažil i horké chvilky, když se musel 10. října 2018 společně s kpt. Tomášem Kropáčkem střílet z letounu L-39ZAM ev. č. 4711 kvůli náhlému poklesu otáček motoru AI-25TL. Starší záchranný systém VS-1BRI naštěstí perfektně zafungoval a oba zkušení letci dopadli na zem bez jakýchkoliv zranění. Neovladatelný L-39 se mezitím zřítil na pole u Sliače, přibližně 2000 m jižně od prahu dráhy 36. Oba piloti se stříleli v nízké výšce a mjr. Gregor dopadl bezprostředně vedle trosek hořícího Albíka, od kterých mu následně začal hořet vrchlík záchranného padáku!!

Dva mladí piloti z úvodní šestice adeptů na přeškolení v Americe (E.T. a VLADIS) již ukončili výcvik na turbovrtulových T-6A Texan II a nyní pokračují na nadzvukových cvičných letounech T-38C Talon u 87th FTS na základně Laughlin AFB v Texasu. (foto: archiv redakce czechairforce.com)

 

Nový velitel slovenského letectva brigádní generál Róbert Tóth zároveň představil aktualizovaný harmonogram dodávek a příletu prvních strojů na Sliač. Původně se totiž počítalo s příletem prvních F-16 na Slovensko již v dubnu 2023, kdy měly z USA přiletět první 4 letouny, následně 3 v červnu, a další 3 v srpnu. Poslední čtveřice, na které se předpokládalo realizovat výcvik v USA, se měla na Slovensko vrátit v říjnu 2023. Celosvětová pandemie Covid-19 však ovlivnila i dodávka strojů na Slovensko a celý proces trochu posunula. Podle nejčerstvějších informací by první dvojice jednomístných letounů plus jedna spárka měly dorazit na Sliač v první polovině roku 2023. Do konce tohoto roku pak přiletí ještě čtveřice jednomístných strojů. V roce 2024 by měly na Sliač dorazit další čtyři jednomístné stroje a jedna spárka. Termín dodání dvou posledních strojů brigádní generál Róbert Tóth zatím neuvedl.

Nedílnou součástí celého přezbrojení na stroje F-16 je i modernizace základny Sliač a příprava veškeré infrastruktury na provoz nových letounů. Protože hlavní vzletová a přistávací dráha 18/36 prošla kompletní rekonstrukcí v roce 2010, hlavní práce se nyní soustředí na rekonstrukci všech ostatních pohybových ploch včetně stojánek a modernizaci některých hangárů. Zároveň je však potřeba modernizovat prostory na údržbu a provoz letecké techniky, a prostory pro techniku, která bude vyčleňována k zabezpečení hotovosti NATINAMDS. Rekonstrukce čeká též prostory letky řízení letového provozu, budovy pro piloty, a dále půjde o výstavbu nové budovy pro simulátor letounu F-16, ale i dalších specializovaných učeben pro přípravu letového personálu. Nově postavené budou i prostory na manipulaci a uložení materiálu, a zároveň je potřeba modernizovat lanové záchytné zařízení pro případ nouzového přistání letounů F-16. K zabezpečení logistické podpory pro provoz letadel F-16 je nevyhnutelné vytvořit dostatečnou kapacitu pro stání velkých transportních letadel z USA, rekonstruovat se následně budou i některé muniční sklady mimo základnu.

Dosavadní plány stále počítají se zahájením plnění úkolů NATINAMDS od 1. ledna 2024. Několikaměsíční zdržení ve výcviku pilotů a dodávkách letadel však může tento plán ohrozit a ministerstvo obrany v čele s ministrem Jaroslavem Naděm pro jistotu už nyní hledá různá řešení, pokud by se termín nepodařilo dodržet. Každopádně poslední pětice Migů-29 dolétá v průběhu roku 2024 a zbylí piloti Fulcrumů poté najdou uplatnění jako instruktoři na letounech L-39, či v jiné neletové funkci. O osudu vyřazených Migů-29 rozhodne Úřad správy majetku státu ministerstva obrany, který určí, zda se Fulcrumy prodají, nebo některé z nich skončí například v muzeích.

Aktualita byla zpracována výhradně z veřejně dostupných materiálů a dokumentů, zvláštní poděkování za pomoc při její přípravě si zaslouží Michal Liberčan.

Vizualizace plánované podoby nových strojů F-16 Block 70 slovenského letectva. Letouny obdrží šedou dvoutónovou kamufláž a výsostné znaky v provedení low-vis. Na sacím kanálu bude znak vzdušných sil OS SR, na SOP pak čtyřmístné evidenční číslo a nápis SVK AF. (zdroj: Obrana 4/2021, https://www.mosr.sk/)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Lockheed Martinwww.lockheedmartin.com)

(zdroj: rozhovor s velitelem Vzdušných síl OS SR brigádním generálem Róbertem Tóthem, autor Pavol Vitko, Obrana 4/2021; Téma: Modernizácia Vzdušných síl OS SR –  Čo je vo vzduchu? Rozhovor se zástupcem náčelníka štábu velitelství vzdušných sil plukovníka Adolfa Uličného, autor Jozef Žiak, Obrana 4/2021; článek „Príprava našich budúcich pilotov F-16“, https://vvzs.mil.sk/95284/?pg=1; https://www.mosr.sk/)

(aktualizace: 21. 4. 2021)