AktualityCvičení

Plánovaná cvičení s účastí Vzdušných sil Armády ČR v roce 2019

Vláda svým usnesením ze dne 3. prosince 2018 schválila materiál „Účast ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních mimo území České republiky a účast ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území České republiky v roce 2019“, který obsahuje přehled vojenských cvičení jednotek a štábů AČR se zahraničními partnery na území ČR i mimo ně plánovaných v roce 2019. Plán vojenských cvičení odráží potřeby AČR v oblasti přípravy pro plnění úkolů vyplývajících ze závazků ČR vůči NATO a závazků ČR v oblasti bilaterální a regionální spolupráce. Plán zároveň zohledňuje potřeby jednotlivých složek AČR v oblasti zvyšování jejich schopností a v neposlední řadě reaguje na aktuální vývoj bezpečnostní situace na území Evropy i mimo něj.

Armáda České republiky by se měla v roce 2019 zapojit do prakticky stejného počtu cvičení jako v loňském roce, čímž se opět jednoznačně potvrzuje trend posledních let, odrážející vzrůstající bezpečnostní rizika v Evropě a s tím související zvyšování výdajů na obranu nejen v České republice, ale i v dalších státech NATO. Podle plánu, který v prosinci schválila vláda, by měli čeští vojáci odjet na 145 cvičení v zahraničí, zatímco na území ČR se bude v roce 2019 konat 62 cvičení. Pro Vzdušné síly AČR budou jednoznačně nejdůležitější ostré střelby ve Švédsku, konané po dlouhých sedmi letech a které jsou důležité pro nadcházející misi Baltic Air Policing v Estonsku. Pojďme se nyní trochu podrobněji podívat na přehled všech cvičení Vzdušných sil AČR v příštím roce.


 

Plánovaná cvičení mimo území ČR:

DYNAMIC FRONT 19 – cvičení se uskuteční v termínu 19. února – 9. března ve Společném mezinárodním výcvikovém centru americké armády v Německu JMRC Hohenfels (Joint Multinational Readiness Centre) za účasti dvojice strojů L-159A z 21. zTL v Čáslavi, během kterého bude procvičováno vedení bojové činnosti k podpoře pozemních jednotek (CAS – Close Air Support). Letová činnost dvojice L-159 se předpokládá z čáslavského letiště.

MAG TACDAYS – další ze cvičení na území Německa, které proběhne v březnovém termínu a naváže na obdobné cvičení uskutečněné již v roce 2018. Čtveřice strojů JAS-39C Gripen z 21. zTL v Čáslavi společně s třicetičlenným personálem by se měla na týden přemístit na německou základnu v Neuburgu a zde procvičovat vzájemnou spolupráci v naplňování cílových schopností vést vzdušný boj (Capability Targets Air Defence Exercise) v rámci mnohonárodnostního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group), pro které je vyčleněn jeden roj letounů JAS-39C Gripen 211. taktické letky.

NORDIC FIRES – patrně nejvýznamnější cvičení roku 2019, které se uskuteční ve Švédsku v termínu od 25. března do 21. dubna. Jedná se o výcvik 211. a 212. taktické letky, který je zaměřen na použití ostré munice při odpalu řízených střel AIM-9M Sidewinder při ničení vzdušných cílů na krátkou vzdálenost a použití ostré kanónové minuce při střelbě na vzdušné cíle. Cílem výcvikové aktivity je především příprava leteckého personálu 211. letky v použití ostré munice před plněním úkolu Baltic Air Policing 2019 v Estonsku. Cvičení na Švédské střelnici Vidsel se zúčastní 70 osob z 21. základny taktického letectva v Čáslavi a velitelství Vzdušných sil s technikou 4x JAS-39 Gripen a 3x L-159A ALCA. Pro přepravu materiálu a osob budou využity letouny CASA C-295M z výzbroje 24. zDL. V rámci cvičení je naplánováno 12 odpalů řízených střel AIM-9M Sidewinder a použití 2 500 kusů kanónového střeliva pro typy JAS-39 a L-159.

ETAP-C – další z tradičních výcvikových kurzů transportního letectva, tentokrát plánovaný v bulharském Plovdivu v termínu od 31. března do 12. dubna. Cílem výcvikových kurzů  ETAP-C je vycvičit posádky transportního letectva v létání ve složitých taktických a geografických podmínkách. Kurz zároveň slouží k certifikaci osádek pro MFO Sinaj. Kurzu se bude účastnit osádka jednoho stroje CASA C-295M ze 24. zDL ve Kbelích.

COMBINED RESOLVE XII – další cvičení ve společném mezinárodním výcvikovém centru americké armády v Německu JMRC Hohenfels v termínu duben – květen. Předpokládá se účast dvojice strojů L-159A z 21. zTL v Čáslavi a procvičovat se bude opět vedení bojové činnosti k podpoře pozemních jednotek (CAS – Close Air Support). Letová činnost dvojice L-159 bude z čáslavského letiště.

ADRIATIC STRIKE 2019 – již tradiční dvoutýdenní cvičení ve Slovinsku v termínu květen – červen, zdokonalující piloty a předsunuté letecké návodčí v profilových odbornostech. Cvičení Adriatic Strike se zúčastní dvojice strojů L-159A z 21. zTL v Čáslavi, které budou operovat ze slovinské základny v Cerklje.

TOBRUQ LEGACY 2019 – velké mezinárodní cvičení protivzdušné obrany států NATO, konané tentokrát na území Polska v termínu 31. května až 23. června. Cílem cvičení Tobruq Legacy je zvýšení interoperability PVO v rámci NATO za použití taktických datových přenosových protokolů LINK 11B, LINK 16, JREAP-C, LLAPI a ověření operačních postupů, vytváření a testování úkolových uskupení pozemní PVO a vedení společných protivzdušných operací v mnohonárodním prostředí. Za českou stranu se cvičení bude účastnit strakonický 25. plrp s technikou 2x MBV RACCOS, 3x 2K12 KUB (3M9M3E) a 4x RBS-70. Čáslavská 21. zTL pro cvičení vyčlení stroje L-159 a JAS-39, které budou působit v roli cílů. Počítá se i s provedení ostrých bojových střeleb 2K12 KUB v minimálních nákladech.

BALTIC EYE – na přelomu července a srpna odletí do Litvy čtveřice strojů L-159A ALCA z 21. základny taktického letectva v Čáslavi, účastnit cvičení se budou i příslušníci strakonického 25. plrp a opavského 53. pPzEB . Tradiční cvičení Baltic Eye má za cíl zdokonalit piloty letounů taktického letectva v aplikaci standardních operačních postupů, dále výcvik v PVO letecké základny (BDZ) pro misi Baltic Air Policing 2019. Zároveň jde o zapojení do TACET, neboli Mezinárodní iniciativy na posílení schopností a zlepšení kapacit pro kolektivní ochranu Polska a baltských zemí, jejímž cílem je zvyšování odborné způsobilosti personálu řízení letového provozu (CRC) baltských zemí podle standardů NATO (mentoři pro výcvik personálu CRC, výcvikový a poradní tým pozemní PVO).

MOUNTAIN FLIGHT – netřeba snad představovat, každoroční výcvik v létání ve vysokohorských podmínkách na území francouzských Pyrenejí v  termínu od 28. srpna do 18. září . Třídýdenního cvičení na území Francie se zúčastní 65 příslušníků 22. zVrL v Náměšti nad Oslavou a 24. zDL v Praze-Kbelích s technikou 6x Mi-17/171, Mi-24/35 a W-3A Sokol. Cílem cvičení Mountain Flight je již tradičně příprava na misi AAT Resolute Support v Afghánistánu. Cílem je Vycvičit posádky v létání a taktickém létaní ve složitých vysokohorských podmínkách na limitních parametrech letu využitelných i při řešení zvláštních případů za letu (vysazení motoru apod.).

Helicopter Tactics Instructors Courses (HTIC) – v září se uskuteční ve Švédsku další tradiční dvoutýdenní výcvikový kurz Evropské agentury pro obranu EDA, jehož cílem je sdílení zkušeností a přínos aliančním partnerům při výcviku posádek vrtulníků. Předpokládá se účast trojice strojů L-159A z 21. zTL v Čáslavi, které budou provádět výcvik v úkolech vzdušného boje proti pomalu a nízko letícím cílům, výcvik pro Národní Posilový Systém PVO ČR, výcvik ve vzdušném boji s letouny s odlišnými letovými vlastnostmi a vedení společných leteckých operací (COMAO) při podpoře cvičení NATO. Cílem je zvyšování interoperability letky, výcvik posádek taktického letectva v létání ve složitých taktických a geografických podmínkách, výcvik v létání v přízemní výšce, nácvik překonávání PVO a zvýšení ročního náletu letky během plánované podzimní výluky letiště Čáslav.

AMON 2019 –  Mezinárodní cvičení skupin monitorování a leteckého průzkumu, které se uskuteční v říjnu ve Francii za účasti ozbrojených sil Francie, Německa, Rakouska a Švýcarska. Do Francie by měl odlétnout jeden vrtulník Mi-17 z kbelské 24. zDL společně se specialisty 31. prchbo a 314. centra ZHN.

X – SERVICING EXCERCISE – cvičení na území Německa a Belgie v termínu září – říjen. Za českou stranu by se měla účastnit čtveřice strojů L-159 z 21. zTL v Čáslavi. Jedná se o přípravu k nasazení v operacích a samotné vedení společných leteckých operací

SQUADRON EXCHANGE – výměna letek s nizozemským královským letectvem KLu (Konninklijke Luchtmacht) v podzimním termínu. Do týdenního cvičení se zapojí trojice strojů L-159A z 21. zTL v Čáslavi. Jedná se o tradiční spolupráci pilotů v mezinárodním prostředí se zaměřením na postupy NATO, plánován je vzdušný boj proti rozdílnému typu letounu (DACT – Dissimilar Air Combat Training)  jeden na jednoho, dva na jednoho a mise Air-To-Ground.

Pro podzimní misi Baltic Air Policing z estonské základny v Ämari se zřejmě počítá s létáním ve stejné konfiguraci jako při misi ASICIPPN III na Islandu v roce 2016, tedy s raketovou výzbrojí 2x AIM-120C-5 AMRAAM a 2x AIM-9M-9 Sidewinder. Nově by měly Gripeny nosit i průzkumný a zaměřovací kontejner Litening 4i pro identifikaci cílů na větší vzdálenosti a za ztížených povětrnostních podmínek. (foto: Aleš Hottmar)


 

Plánovaná cvičení na území ČR:

DARK BLADE 2019 (DABE19) – cvičení vrtulníkových jednotek členských států EU v termínu 8. května až 3. června, které se organizuje pod záštitou a ve spolupráci s European Defence Agency (EDA) v rámci Helicopter Training Programme. Navazuje na sérii cvičení BLADE, kterých se vrtulníkové letectvo pravidelně zúčastňuje mimo území ČR. V roce 2019 se historicky poprvé uskuteční na území ČR. Cvičení je primárně zaměřeno na realizaci misí COMAO, které mohou obsahovat celou řadu scénářů – Air Assault, CAS (Urban CAS, Emergency CAS), CSAR, MEDEVAC, NVG, Fast Roping, Convoy Escort apod. Cílem cvičení je se co nejvíce přiblížit reálné situaci současných konfliktů s využitím jak vzdušných, tak pozemních sil. Cvičení na území ČR s využitím vzdušného prostoru ČR včetně vojenských výcvikových prostorů Libavá a Boletice se zúčastní 600 osob včetně jednotek pozemních sil a do 20 kusů vrtulníkové techniky (Rakousko 4 x Bell 212 a 2 x Bell OH-58, Slovinsko 1 x AS532 Cougar, Belgie 2 x Agusta A109, Německo 2 x CH-53 a 2 x NH-90, Maďarsko 4 x Mi-24 a 4 x Mi-17).

RAMSTEIN GUARD (NEWFIP 2019) – každoroční cvičení vedení radioelektronického boje v termínu 22. – 30. června. Za českou stranu se jej budou účastnit příslušníci 21. zTL z Čáslavi, 22. zVrL z Náměšti, 24. zDL ze Kbel, 25. plrp ze Strakonic, 26. pVŘPz ze Staré Boleslavi a 53. pPzEB z Opavy. Předpokládá se působení dvojice rušičů DA-20 od civilního kontraktora a jednoho stroje AWACS.  Cílem cvičení Ramstein Guard je dokumentovat a analyzovat druh, intenzitu a vliv radioelektronického rušení na účinnost systému velení a řízení, bojeschopnost palebných prostředků PVO (RTV, PLRV a TL). Dále je cílem vycvičit obsluhy radiolokační techniky, palebných prostředků a prostředků rádiového spojení v podmínkách radioelektronického rušení při vedení bojové činnosti, provést výcvik směn míst taktického řízení 261. Střediska řízení a uvědomování, provést výcvik letových osádek v podmínkách rušení palubních radiolokátorů, rádiového spojení a satelitního navigačního systému GPS.

SKY AVENGER 2019 – dvoutýdenní cvičení s národní gardou států Texas a Nebraska v termínu červen – červenec. Předpokládá se přílet dvou tankerů 2x KC-135R na pardubické letiště, které zde budou kvůli samostatnému výcviku pilotů v Air-To-Air Refueling pro misi Baltic Air Policing.

AMPLE STRIKE 2019 – opět není potřeba nijak zvlášť představovat, v termínu 28. srpna až 17. září  cvičení týmů JTAC/FAC, jehož cílem je udržet a zabezpečit rozvoj schopností výcviku předsunutých leteckých návodčích a provádění blízké vzdušné podpory CAS. Jedná se o sladění taktických postupů mezi předsunutými návodčími, letovými osádkami a veliteli pozemních jednotek, dále získání a udržení schopnosti doplňování paliva za letu a prověření schopnosti poskytování podpory hostitelskou zemí. Letecká technika bude ještě upřesněna.


 

Pro úplné doplnění všech cvičení Vzdušných sil AČR je potřeba se ještě zmínit o jednotlivých cvičeních CROSS BORDER, která jsou organizovaná s našimi sousedy. Jejich cílem je zdokonalit piloty v létání ve prospěch NATINAMDS a NaPoSy, dále zdokonalit směny CRC v postupech NATINAMDS, výcvik pilotů v Air to Air/Air to Ground boji a spolupráce s AWACS.

Zapomenout nesmíme ani na cvičení AAR CONVERSION EXCERCISE, které má za cíl vycvičit piloty stíhacího letectva v doplňování paliva za letu (Air-to-Air Refueling) z důvodu udržení operačních schopností. Termín cvičení bude ještě upřesněn a závisí především na kapacitních možnostech tankovacích letounů Švédska, Itálie, Německa a Francie. Jejich využití je plánováno v půlročních cyklech. Dalším neméně důležitým výcvikem v doplňování paliva za letu jsou cvičení AIR REFUELING TRAINING, jejichž cílem je udržet dovednosti pilotů stíhacího letectva v doplňování paliva za letu (Air to Air Refueling) z tankerů typu KC-135R/KC-130/KC-767/A-310/KC-10 z důvodu udržení operačních schopností.

Čeští vrtulníkáři ze základen v Náměšti a ve Kbelích opět projdou náročným výcvikem létání ve vysokohorských podmínkách na území francouzských Pyrenejí. Podle plánu cvičení by se jej měla premiérově zúčastnit i osádka vrtulníku W-3A Sokol. (foto: web 221. vrtulníkové letky, https://221sqn.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Air National Guard photo by Tech. Sgt. Mindy Bloem)

(zdroj: sněmovní tisk č. 358 – „Účast ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních mimo území České republiky a účast ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území České republiky v roce 2019“, www.psp.cz/)