AktualityCvičení

Čáslavští stíhači odletěli do Švédska na ostré střelby v rámci cvičení Nordic Fires 2019

Ve čtvrtek 28. března 2019 zamířilo celkem 7 letounů JAS-39 Gripen a L-159 Alca na střelnici ve Švédském Vidselu, aby se zde zúčastnily plánovaných ostrých střeleb raketovou a kanonovou municí v rámci dvoutýdenního cvičení NORDIC FIRES 2019. Jako první odlétl do Švédska již brzy ráno transportní letoun CASA C-295M ev. č. 0454 patřící kbelské 242. transportní letce, na jehož palubě byli příslušníci pozemního personálu, kteří budou ve Vidselu zabezpečovat provoz našich strojů.  Následně se do Švédska vydala trojice strojů L-159A (ev. č. 6051, 6064, ?) od 212. taktické letky a po nich zamířily na sever i čtyři Gripeny od 211. taktické letky – konkrétně tři jednomístné stroje JAS-39C (ev. č. 9234, 9242, ?) plus jedna spárka JAS-39D ev. č. 9820. Všechny stroje měly mezipřistání na švédské základně v Såtenäs, odkud pak pokračovaly až do Vidselu, který se nachází za severním polárním kruhem. Jednomístné Gripeny letěly v konfiguraci s jednou přídavnou nádrží na 1100 litrů paliva na centrálním pylonu, pouze spárka, kterou pilotoval velitel 211. letky pplk. Radoslav „Sniper“ Matula byla vybavena dvojicí nádrží na křídelních pylonech. Naopak „Stopadesátdevítky“ nesly čtveřici přídavných nádrží na 350 litrů paliva a na centrálním pylonu měly nainstalován kanonový kontejner ZPL-20 Plamen ráže 20mm.

Výcvik během Nordic Fires bude zaměřen především na použití ostré munice při odpalu řízených střel AIM-9M Sidewinder při ničení vzdušných cílů na krátkou vzdálenost a použití ostré kanónové minuce při střelbě na vzdušné cíle v podobě vlečného rukávu. Cvičení na Švédské střelnici Vidsel se zúčastní celkově 70 osob z 21. základny taktického letectva v Čáslavi a velitelství Vzdušných sil, z čehož bude 15 pilotů – konkrétně osm pilotů Gripenů a sedm pilotů L-159.

„Zcela záměrně byli pro tento úkol vybráni mladší piloti letky. Budou tu zkušenost držet a předávat ji dalším a dalším generacím, které na L-159 přijdou,“ uvedl velitel 212. taktické letky mjr. Denis Dúbravčík.

V rámci cvičení je naplánováno celkově 12 odpalů řízených střel AIM-9M Sidewinder a použití 2 500 kusů kanónového střeliva pro typy JAS-39 a L-159. Souběžně s tím budou piloti trénovat létání v nízkých letových hladinách okolo cca sto metrů nad terénem, respektive nad mořem, neboť tento druh výcviku není v podmínkách České republiky možný, piloti Gripenů pak budou ještě nacvičovat i tankování za letu ze švédského tankeru. Nezbývá než popřát všem zúčastněným hodně zdaru při letošních střelbách.


 

 

(ilustrační fotografie: Aleš Hottmar)

(Zdroj: článek „Jen sto metrů nad mořem se proletí čeští vojáci. Na speciální výcvik zamířili za polární kruh“, ČT24, https://ct24.ceskatelevize.cz; twitterový účet Alana Warnese, https://twitter.com/warnesyworld?lang=cs; twitterový účet Vlastimila Weinera, https://twitter.com/VlastimilWeiner; sněmovní tisk č. 358 – „Účast ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních mimo území České republiky a účast ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území České republiky v roce 2019“, www.psp.cz/; twitterový účet EDDC_Radar – Automated Tweetbot for special Civil / Mil Radar EDDC, https://twitter.com/EDDC_Radar?lang=cs)