AktualityModernizace

Armáda převzala druhý stroj CASA „0453“ po revizi v Polsku

Začátkem června letošního roku si příslušníci 242. transportní a speciální letky ze Kbel převzali v polském opravárenském centru PZL MRO (maintenance, repair & overhaul) na letišti Warszawa-Okęcie v pořadí již druhý letoun CASA C-295M evidenčního čísla 0453 (výrobní číslo 069), který zde procházel první revizí po osmi letech provozu. CASA byla do Polska přelétnuta v listopadu loňského roku a práce na revizi, výrobcem označované jako „Periodical 8 year major overhaul“ trvaly standardních 7 měsíců. Pracovníci opravárenského centra PZL MRO, které je kromě španělské Sevilly jediné opravárenské centrum pro letouny CASA 295 v Evropě, během této doby provedli veškeré práce dle platných předpisů a bulletinů. Revize se dále týkala především motorů Pratt & Whitney 127G, které byly opět svěšeny a odeslány na kompletní inspekci ke společnosti Vector Aerospace. Po jejich návratu, instalaci a dokončení všech prací byl na stroji ev. č. 0453 aplikován nový kamuflážní nátěr, který je opět pololesklý s nepatrně „pastelovějšími“ odstíny, tak jako na prvním stroji ev. č. 0452, který prošel revizí v loňském roce. Opravárenské centrum PZL MRO ve Varšavě nyní provádí stejnou revizi na letounu ev. č. 0454, která by měla být dokončena začátkem roku 2019 a následně by měl revizí v Polsku projít poslední dodaný stroj ev. č. 0455.

CASA ev. č. 0453 se v novém nátěru poprvé představila široké veřejnosti v sobotu 23. června během Dne pozemního vojska BAHNA 2018 u Strašic, kde z Casy seskočila šestičlenná skupina hloubkového průzkumu, a následně její posádka přelétla do Přerova, kde provedla několik průletů nad VPD během akce Den letiště Přerov. Mimořádně zajímavou skutečností při obou ukázkách bylo to, že CASA měla kompletně odkrytované senzorické vybavení systému pasivní ochrany DAS a výmetnice klamných cílů. Základem systému pasivní ochrany DAS je výstražný radarový přijímač RWR AN/ALR-400 od španělské společnosti Indra, vyvinutý původně pro letouny A400M. Systém RWR prostřednictvím 5 antén přijímá a vyhodnocuje všechny signály radiolokátorů pracujících v pásmu 0,5 GHz – 18 GHz a jeho procesor pak realizuje nejúčinnější protiopatření. Samostatný indikátor v kabině zobrazuje až 16 potenciálních hrozeb současně. Další součástí systému vlastní ochrany je protiraketový systém MAWS (Missile Approach Warning System) AN/AAR-60 MILDS vyráběný v konsorciu EADS německou společností Hensoldt. Celkem čtyři senzory pokrývají azimut 360° kolem letounu a dokážou zachytit nepřátelské střely již v okamžiku jejich odpálení. Na ozáření laserovým dálkoměrem či značkovačem dále upozorňuje LWS (Laser Warning System) ATLAS-2Q, vyráběný rovněž společností Hensoldt. Vzhledem k vysoké ceně pořídila AČR pouze dva kompletní systémy vlastní ochrany DAS, jejichž komponenty lze ale díky předchozí přípravě instalovat podle potřeby do kteréhokoliv ze čtyř letounů C-295M. Nedílnou součástí systému DAS jsou ještě výmetnice klamných cílů AN/ALE-47 od společnosti BAE Systems. Osm bloků výmetnic je instalováno v zadní části trupu a na spodní části podvozku, díky čemuž lze klamné cíle odpalovat přesně do proudu výstupních plynů motorů, tedy právě míst, kam se zaměřují infračerveně naváděné střely. V závislosti na velikosti patron může být v každém bloku nabito až 30 klamných cílů.

Casa 0453 v novém nátěru při průletu nad dráhou 24 přerovského letiště během akce Den letiště Přerov. Dobře jsou vidět odkrytované senzory protiraketového systému MAWS (Missile Approach Warning System) AN/AAR-60 MILDS na přední a zadní části trupu společně s černou „krabičkou“ systému LWS (Laser Warning System) ATLAS-2Q na zadní části podvozkové gondoly s dvojicí snímačů ozáření laserovým paprskem, které na každé straně trupu pokrývají azimut 182°. Výmetnice klamných cílů AN/ALE-47 jsou umístěné ze spodu na podvozkových gondolách a zadní části trupu. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(aktualizace: 4. 7. 2018)

(úvodní foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: vlastní archiv; registr smluv https://smlouvy.gov.cz/; EADS PZL https://airbusdefenceandspace.com ; článek Jana Grohmanna „Transportní letouny CASA C-295M v Armádě ČR; část 2“, www.armadninoviny.cz; výrobní portfolio společnosti  HENSOLDT, www.hensoldt.net)