Aktuality

První instruktoři pardubického CLV zahájili lety s NVG na vrtulnících Enstrom 480

V půlce března se první dva instruktoři pardubického Centra leteckého výcviku (CLV) rozlétali s brýlemi nočního vidění (NVG – Night Vision Goggles) během nočních letů na vrtulnících Enstrom 480B-G, čímž by měl být zahájen druh výcviku, jež nebylo možné na starších vrtulnících Mi-2 realizovat. Nové Enstromy jsou vybaveny tzv. glasscocpitem Garmin G1000H s dvojicí multifunkičních displejů o rozměru 10.4 palců, který je plně kompatibilní s NVG včetně vnitřního osvětlení. Jako brýle nočního vidění se na Enstromech používají binokulární noktovizory typu HELIE od francouzského výrobce Thales, speciálně určené pro piloty vrtulníků, uchycené na nových přilbách HPH700 od francouzského výrobce ELNO. Jinak NVG od firmy Thales mají kompatibilní úchyt pro klasický noktovizor AN/AVS-9, používaný v AČR.

Lety za použití NVG se doposud v CLV realizovaly pouze na dvojici vrtulníků Mi-17 ev. č. 0825 a 0832, používaných primárně k výcviku s NVG zahraničních žáků. Obě „Sedmnáctky“ mají kabinu plně kompatibilní pro použití NVG včetně vnějšího osvětlení, jako noktovizor se využívají standardní brýle nočního vidění typu AN/AVS-9 s mikrokanálovým zesilovačem jasu obrazu Delta, připevněné na přilbách ALPHA 900.

Jinak pardubické Centrum leteckého výcviku používá celkově čtyři vrtulníky Enstrom 480B-G. První dva stroje ev. č. 0473 (původní registrace N829GY, výr. č. 5240, pojmenovaný Pernštejn) a ev. č. 0474 (původní registrace N829JK, výr. č. 5241, pojmenovaný Arnošt) si CLV oficiálně převzalo ve čtvrtek 21. června 2018. V úterý 14. srpna 2018 proběhlo na letišti v Hradci Králové přebírání dalších dvou vrtulníků Enstrom 480B-G ev. č. 0459 (původní registrace N832AD, výr. č. 5242, pojmenovaný Kašpar) a ev. č. 0460  (původní registrace N832CZ, výr. č. 5243, pojmenovaný Taxis).

Do České republiky ještě na podzim dorazila jedna dvojice strojů, jejichž majitelem je ovšem společnost LOM Praha Trade a.s., a provozovatelem pak společnost DSA a.s. z letiště v Hradci Králové. Oba „civilní“ Enstromy dostaly přidělenou registraci OK-CLV (původní registrace N832EE, výr. č. 5244) a OK-LPT (původní registrace N832DQ, výr. č. 5245). Bohužel právě jeden z civilních Enstromů registrace OK-CLV postihla v pátek 22. března 2019 katastrofa, při které zahynuli dva lidé – instruktor a zahraniční pilotní žák. Posádka prováděla výcvikový let na trase Hradec Králové – Nové Město nad Metují a lety v prostoru. Krátce před nehodou letěl Enstrom ve výšce 600 metrů nad zemí rychlostí 150 kilometrů v hodině a pilotní žák s ním prováděl mírné zatáčky vlevo a vpravo. Vrtulník následně havaroval v lokalitě u Slavoňova na Náchodsku uprostřed pole, asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci. Vrtulník padal podle vyšetřovatelů k zemi v celku, strmě a v poloze na zádech. Po dopadu začal následně hořet. Tragicky zesnulým instruktorem byl pilot letecké záchranné služby Michal Beneš, který byl i dlouholetým členem Horské služby Jizerské hory. Podle zatím prvotních zjištění neměla na tuto mimořádně tragickou událost vliv technická závada či chybná technika pilotáže, ale zřejmě šlo o srážku s ptákem, která měla bohužel fatální následky. Vyšetřovatelé tak usuzují podle toho, že vrtulníku chybělo střešní okno, které se našlo zhruba 300 metrů od místa, kam dopadl stroj a na němž se našly stopy krve ptáka. Je velice pravděpodobné, že náraz opeřence směřoval nejdříve do hlavního rotoru, který jej následně odmrštil do střešního okna. Každopádně přesné příčiny určí až závěrečná vyšetřovací zpráva.

Takto vypadá pohled z kabiny vrtulníku Enstrom 480B-G během nočního výcvikového letu – vlevo bez NVG, vpravo při použití brýlí nočního vidění. (foto: CLV Pardubice)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: oficiální facebookový profil Centra leteckého výcviku Pardubice, https://www.facebook.com/CLV-Pardubice-2106841472862459/; článek „Military Flight Training, Czech Way“, autor Alexander Mladenov, HELIOPS FRONTLINE / ISSUE 20 / 2018; článek „Za pád vrtulníku na Náchodsku zřejmě může srážka s ptákem“, ČT24, https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/kralovehradecky-kraj/2773817-za-pad-vrtulniku-na-nachodsku-zrejme-muze-srazka-s-ptakem; Helidat.cz, https://helidat.cz/DB_typ.php?typ=EN48)