AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Aero uzavřelo kontrakt na modernizaci angolských Albatrosů

Společnost Aero Vodochody nedávno uzavřela poměrně zajímavý kontrakt na modernizaci a generální opravu čtyř letounů L-39C Albatros, patřících vzdušným silám Angoly. Zajímavý je především z toho důvodu, že se jedná o vůbec první kontrahovanou modernizaci původních Albatrosů na standard L-39CW s instalovaným americkým motorem FJ44-4M, který se používá i v nových letounech Aero L-39NG. Kromě remotorizace bude zároveň kompletně modernizováno avionické vybavení a provedena generální oprava draků.

Historie Albíků v africké Angole je mimořádně zajímavá, neboť angolské letectvo FANA (Força Aérea Nacional de Angola) je nikdy nepořídilo jako nové přímo od výrobce, ale vždy šlo o použité stroje z druhé ruky. První Albíky se v Angole objevily někdy v letech 1998-99 v souvislosti s dodávkou Su-27 z Ukrajiny. Šlo o trojici strojů L-39ZO v poměrně atypickém světle šedomodrém nátěru, které prošly v opravárenském podniku v ukrajinské Oděse generální opravou a drobnou modernizací. Původ těchto letounů není přesně znám, ale minimálně jeden zřejmě pocházel z Libye, následně byl ukořistěn Čadem při bojích s Libyí a později se dostal přes USA a Ukrajinu do Angoly. Tato trojice L-39ZO však příliš nelétala zřejmě kvůli nedostatku náhradních dílů a v roce 2002 už všechny stály odstavené a neletuschopné na letišti v Luandě.

Jeden ze čtveřice modernizovaných L-39C pro Angolu, zachycený ještě bez výsostného označení zákazníka během záletů v Trenčíně. (foto: LOTN)

 

Další čtyři Albatrosy ve verzi L-39C se dostaly do Angoly přes Slovensko a šlo o letouny, dodané prapůvodně Sovětskému svazu a provozované později ukrajinským letectvem. Velkou zajímavostí je, že tato čtveřice ex-ukrajinských Albíků (reg. I-53, I-54, I-55 a I-56)  prošla v letech 2007-2008 poměrně zásadní modernizací v rámci programu L-39SIA (Slovak Israel Angola) s využitím izraelských technologií, kterou nakonec realizovala slovenská společnost Letecké opravovne Trenčín (LOTN). Celý upgrade pod taktovkou izraelské státní společnosti Israel Aerospace Industries (IAI) se totiž měl původně realizovat v ukrajinské Oděse v tamním opravárenském podniku, z různých příčin však tento záměr nevyšel a izraelská strana si nakonec vybrala LOTN. Samotná modernizace  spočívala mimo jiné v integraci úplně nové izraelské avioniky a kokpity angolských Albíků tak získaly jeden velký MFD o rozměru 6×8 palců od izraelské společnosti Nir-Or Ltd., umístěný vždy na levé straně palubní desky v obou kabinách. Přednímu kokpitu zároveň dominoval nový HUD (Head-up Display) od amerického výrobce CMC Electronic USA, zatímco v kabině instruktora se objevil rozměrný UFCP panel. Součástí modernizace byla samozřejmě integrace dalších avionických prvků převážně izraelské provenience.

Rozsáhlý upgrade čtyřech angolských L-39C vykonala v letech 2007-2008 společnost Letecké opravovne Trenčín ze Slovenska. Celé modernizaci dominovaly moderní multifunkční displeje 6×8 palců v kokpitu, nový HUD v přední kabině a rozměrný UFCP panel v zadním kokpitu, přes který toho instruktor patrně ve směru dopředu zrovna moc neviděl. (foto: Angolan Air Force a LOTN)

 

Hlavním důvodem na tehdejší dobu poměrně rozsáhlého upgrade byl požadavek velení angolského letectva, aby modernizované Albíky posloužily jako výcviková platforma pro identický upgrade angolských Su-22M4. Část těchto útočných strojů získalo angolské letectvo mimochodem v rámci velkého zbrojního obchodu mezi Slovenskem a Angolou, zahrnujícího prodej deseti stíhacích bombardérů Su-22M4 a jedné spárky Su-22UM3K, které slovenské letectvo kompletně odstavilo z provozu v roce 2002. Modernizaci Súček s využitím identické izraelské avioniky, jako v případě L-39C, uskutečnil přímo v Angole polský opravárenský podnik WZL-2 z Bydgoszcze. Právě útočné Suchoje 22 totiž tvořily až do příchodu prvních Su-30K v roce 2017 hlavní údernou sílu FANA.

Identická modernizace s využitím izraelské avioniky se uskutečnila i na angolských bojových letounech Su-22M4. Modernizační práce vykonali přímo v Angole specialisté polského opravárenského podniku WZL-2 z Bydgoszcze. (foto: Angolan Air Force a WZL-2)

 

S tím jak byl postupně dolétáván meziopravní technický resurs angolských Albíků po jejich GO v Trenčíně hledalo velení FANA řešení, jakým způsobem zabezpečit výcvik angolských pilotů na moderních cvičných letounech, vybavených HUD a MFD pro co nejsnazší přechod na bojové letouny Su-30K a Su-22M4. Řešením byla v roce 2018 objednávka hned 12ks čínských cvičných strojů K-8W Karakoram, které jsou poměrně úspěšným vývozním artiklem čínského leteckého průmyslu a to především do států Afriky, či jižní Ameriky. Samotné cvičné letouny byly dodány v letech 2020-21 (reg. I-60I-71) a zařazeny pod leteckou akademii Escola Militar de Formação Aeronáutica na letišti Catumbela (Base Aérea No.5), kde jsou součástí výcvikové letky (Esquadra de Treinamento Avançado). Karakoram je sice na první pohled relativně moderní stroj, který má „na papíře“ zajímavé parametry, ve skutečnosti však jde o platformu, která je reálně výkonově stěží na úrovni Albíka. Uživatelé čínského stroje navíc řeší údajně poměrně často problémy s kvalitou a spolehlivostí.

Protože ani čínský typ tedy zřejmě úplně nenaplnil veškerá očekávání velení angolského letectva, obrátili se jeho představitelé zhruba před dvěma lety  přímo na českého výrobce a výsledkem složitých jednání se stal aktuální kontrakt na modernizaci a generální opravu čtyř letounů L-39C Albatros, včetně jejich remotorizace. Tento obchodní úspěch a zařazení Angoly jako úplně nového zákazníka vodochodského výrobce se pochopitelně nestal nějakým zázrakem či náhodou, ale jde o výsledek změny přístupu českého výrobce k podpoře svých výrobků v posledních letech.

Angolské letectvo používá aktuálně k výcviku převážně čínské letouny K-8W Karakoram, dodané v letech 2020-2021 v počtu 12ks. (foto: Angolan Air Force)

 

Zhruba v roce 2015 si konečně i v Aeru Vodochody uvědomili, že mají-li uspět na světových trzích s novými produkty třeba v podobě tehdy připravovaného cvičného L-39NG, je potřeba zároveň nabízet kvalitní servisní podporu celoživotního cyklu a efektivní modernizace svých výrobků. V tomto směru v minulosti bohužel Aero v rámci určité zaslepenosti pokročilejším programem L-159 prakticky rezignovalo na GO či modernizace svého nejúspěšnějšího výrobku a tyto práce přenechalo zahraničním opravárenským subjektům, které prováděly různé výrobcem neautorizované opravy a upgrady.

Detail zobrazení na MFD 6×8 palců od izraelské společnosti Nir-Or Ltd. v modernizaci L-39SIA pro Angolu. (foto: LOTN)

Tento krátkozraký přístup je naštěstí již minulostí, navíc Aero rozjelo projekt sdílení zkušeností uživatelů platformy L-39 formou konferencí „International L-39 Albatros Users Group Conference“ (UGC), na kterých jsou presentovány nejen zkušenosti z provozu, ale výrobce zde představuje různé modernizační programy či novinky ze svého portfolia služeb. Jde samozřejmě o finančně nákladné akce a ne všechna jednání pochopitelně skončí úspěchem a závaznou objednávkou, jde však jednoznačně o správnou cestu a ukázku toho, jakým způsobem má být poskytována uživatelům L-39 podpora ze strany výrobce.

Mladý angolský pilot v kokpitu modernizovaného Albíka na základně Catumbela. (foto: Angolan Air Force)

Na samotném rozhodnutí Angoly nechat si modernizovat flotilu svých Albatrosů přímo u výrobce měla bezesporu vliv i návštěva velitele vzdušných sil Angoly generála Altino Carlos Dos Santos společně s delegací dvou zástupců angolského velitelství vzdušných sil přímo v České republice v průběhu září 2021. Tato mise byla realizována jako projekt ekonomické diplomacie velvyslanectví České republiky v Pretorii ve spolupráci s českým ministerstvem obrany a společnostmi AERO Vodochody AEROSPACE, Omnipol a.s. a DEFCON s.r.o. V rámci programu se angolská delegace zúčastnila Konference skupiny uživatelů letounů L-39, Dnů NATO a také navštívila vybrané společnosti s důrazem na seznámení se s kapacitami českých společností v oblasti výcviku vojenských pilotů. Angolský velitel se například setkal s náměstkem pro řízení sekce průmyslové spolupráce ministerstva obrany Tomášem Kopečným a také s představiteli velitelství vzdušných sil AČR.

Modifikace L-39CW využívá všech nejnovějších technologií engéčka, které jdou implementovat do původního draku. Angola je zároveň zcela novým zákazníkem Aero Vodochody pro modernizaci a generální opravu svých Albatrosů na standard L-39CW. Obsahem kontraktu je generální oprava draku, modernizace avionického vybavení za využití tradiční avioniky Genesys a zejména remotorizace, spočívající ve výměně původních motorů za moderní FJ44-4M od výrobce Williams International, které se používají v nových letounech Aero L-39NG. V době trvající nejistoty dodávek a podpory původního motoru AI-25TL ukrajinskou společnosti Motor Syč z důvodu pokračujícího konfliktu na Ukrajině představuje remotorizace efektivní a poměrně bezrizikovou cestu pro všechny uživatele L-39.

Zahájení modernizace se očekává ve 2. polovině letošního roku s předpokládaným ukončením prvních letounů v roce 2025. Součástí kontraktu jsou i služby, které zahrnují výcvik pozemního a letového personálu, dodávky náhradních dílů, pozemního vybavení, leteckou výstroj a další. Letouny budou dopraveny do České republiky v kontejnerech a jejich předání po dokončení zpět bude provedeno stejným způsobem. Uzavřením tohoto kontraktu Aero upevnilo svou pozici dodavatele řešení výcviku pilotů v subsaharské Africe a podpořilo své další obchodní aktivity v daném regionu. Modifikace L-39CW se již přibližuje vyvinutým standardům nového engéčka a umožní současným uživatelům Albatrosů plynulé zavedení letounů L-39NG v blízké budoucnosti.

Upgradem a remotorizací na standard L-39CW projdou v Aero Vodochody všechny čtyři Albatrosy angolského letectva reg. I-53, I-54, I-55 a I-56, které Angola získala původně na Ukrajině. Tato čtveřice zároveň prošla v letech 2007-2008 generální opravou a izraelsko-slovenskou modernizací v LOTN na Slovensku. (foto: Angolan Air Force)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Angolan Air Force)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; tisková zpráva „Aero uzavřelo nový kontrakt na modernizaci angolských letounů L-39“, https://www.aero.cz/cz/o-nas/media/tiskove-zpravy/new-contract/; článek „Angolan Air Force receives final K-8W Karakorum aircraft from China“, autor Patrick Kenyette, https://www.military.africa/2021/02/angolan-air-force-receives-final-k-8w-karakorum-aircraft-from-china/; článek „V září se uskutečnila mise angolského velitele vzdušných sil do Česka“, autor Ing. Kristýna Maina Chvátalová, Velvyslanectví České republiky v Pretorii, https://www.mzv.cz/pretoria/cz/obchod_a_ekonomika/v_zari_se_uskutecnila_mise_angolskeho.html; článek „BYDGOSKA MODERNIZACJA“, autoři Dariusz Sałata, Krzysztof Sałata, Andrzej Wrona, https://www.altair.com.pl/magazines/article?article_id=1865)