AktualityAkviziceModernizace

Armáda pořizuje další systémy vlastní ochrany pro vrtulníky Mi-171

Izraelská společnost BIRD Aerosystems, která se zabývá vývojem celé řady systémů vlastní ochrany proti řízeným střelám, získala podle svých slov  další zakázku na dodávku systémů AMPS-MV včetně senzorů eliminace falešných poplachů MACS pro vrtulníky Mi-171Š Vzdušných sil AČR. Tento kontrakt je součástí celkové modernizace flotily českých transportních „Stosedmdesátjedniček“, o kterém jsme vás informovali v jedné z dřívějších aktualit. Ačkoliv výrobce nezveřejnil žádné podrobnosti obchodu, půjde zřejmě o dodávky osmi kompletních sad systému vlastní ochrany AMPS-MV pro stroje Mi-171Š ve verzi s vraty, jejichž modernizaci má na starosti státní podnik LOM PRAHA.

Systém vlastní ochrany AMPS (Airborne Missile Protection System) společnosti BIRD Aerosystems je dlouhodobě používán na modernizovaných vrtulnících Mi-171ŠM českého letectva a k jeho ostrému operačnímu použití došlo během působení kontingentu české vrtulníkové jednotky „Task Force HIPPO“ v Afghánistánu v letech 2010-2011. Současný kontrakt navazuje na předchozí zakázku, při které izraelská společnost počátkem letošního roku modernizovala stávající systémy vlastní ochrany  AMPS-M na sedmi vrtulnících Mi-171ŠM českého letectva. Konkrétně šlo o upgrade senzorů IČ detekce MILDS (Missile Launch Detection Sensors) AN/AAR-60 CZ2 a dále upgrade řídící jednotky MCDU (Mission Computers). Během modernizace zároveň došlo k softwarové přípravě na budoucí instalaci senzoru eliminace falešných poplachů MACS.

Aktuálně pořizované systémy vlastní ochrany AMPS-MV poskytují vylepšenou ochranu vrtulníků především proti útokům samonaváděcími protiletadlovými řízenými střelami, odpalovanými z ramene, tzv. MANPADS. AMPS-MV pracuje v plně autonomním režimu s minimálním zásahem členů posádky. Celý systém funguje na principu detekce odpálené střely, kdy IČ elektrooptické senzory MILDS AN/AAR-60 automaticky detekují zášleh raketového motoru odpálené střely a odesílají informaci do řídící jednotky MCDU. Ta vzápětí aktivuje senzor eliminace falešných poplachů MACS  umístěný na spodní části trupu, který se otočí směrem k příchozí hrozbě a ověří její platnost.

Systém vlastní ochrany AMPS-MV bude na českých vrtulnících Mi-171Š tvořen senzory IČ detekce MILDS AN/AAR-60 CZ2, kazetami 3×10 pro klamné cíle FLARE, senzorem eliminace falešných poplachů MACS, řídící jednotky MCDU, zobrazovacím panelem a ovládací jednotkou. (foto: BIRD Aerosystems)

 

MACS neboli Missile Approach Confirmation Sensor je v podstatě miniaturní radar o výkonu 70W, pracující v pásmu Ka, který je schopen detekovat odpálenou střelu a potvrdit tak skutečnou hrozbu, nebo naopak zda jde o falešný poplach způsobený silným zdrojem IČ záření, které senzory chybně vyhodnotily jako zášleh raketového motoru střely. Současně s tím MACS shromažďuje relevantní informace o blížící se hrozbě (rychlost a vzdálenost) a vypočítává čas do zásahu, což umožňuje nejúčinnější aplikaci protiopatření na přicházející střelu. Tento proces validace mezi elektrooptickými senzory a MACS poskytuje nejefektivnější filtrování pro všechny přírodní a člověkem známé typy falešných poplachů, které jsou obvykle detekovány elektrooptickými senzory. MACS tak zajistí, že systém vlastní ochrany bude detekovat pouze skutečné rakety.Teprve po ověření hrozby řídící jednotka MCDU přesně iniciuje správná protiopatření v podobě odpalu klamných cílů CHAFF či FLARE podle typu hrozby a do směru, ze kterého přichází. Systém zároveň varuje posádku pomocí vizuální výstrahy na displeji zobrazovací jednotky a do sluchátek zní zvuková výstraha, která informuje o blížícím se nebezpečí a nutnosti zahájení nezbytných únikových manévrů.

Izraelský výrobce má ve svém portfoliu ještě pokročilejší systém vlastní ochrany AMPS-MLR, jehož součástí jsou i senzory ELT-160 RWR a Hensoldt ALTAS-2QB LWS, detekující ozáření radarem  a laserovým paprskem. Mimo to nabízí k integraci na vrtulníky Mi-17/171 i systém aktivních opatření SPREOS DIRCM (Directional Infrared Counter Measures), což je vláknový laser umístěný v kulovém otočném pouzdře na spodku trupu, který má ozářit hlavici IČ naváděných protiletadlových střel, tím zmást jejich naváděcí systém a raketu odklonit mimo cíl. O podobném vybavení českých vrtulníků Mi-171Š/ŠM však zatím ministerstvo obrany neuvažuje.

Detailní pohled na instalaci senzoru eliminace falešných poplachů MACS na spodní části vrtulníku Mi-171, kde pokrývá 360° azimut. Po obdržení varování z elektrooptických senzorů se systém MACS otočí do směru příchozí hrozby a ověří její platnost. (foto: BIRD Aerosystems)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: článek „BIRD Aerosystems will provide additional AMPS systems to the Czech Air Force“, https://www.birdaero.com/bird-aerosystems-will-provide-additional-amps-systems-to-the-czech-air-force/; archiv článků na czechairforce.com)