AktualityMimořádné události

Dvoumístné Alce odpadl překryt kabiny, piloti v pořádku přistáli

Adrenalinové chvilky zažila dnes dopoledne posádka dvoumístného stroje L-159T z čáslavské základny, které při běžném výcvikovém letu ve vyšší letové hladině náhle odpadl překryt kabiny. Piloti „spárky“  zareagovali dle předepsaných postupů, okamžitě sklesali do nižší výšky a následně v pořádku přistáli na domovské základně v Čáslavi. Provoz letounů L-159 je až do vyřešení příčin této mimořádné události pozastaven a armáda ve spolupráci s policií zároveň spustila pátrání po odpadlém překrytu kabiny.

Ten byl nalezen zhruba před 15. hodinou na poli mezi obcemi Chuchel a Rostejn u Sečské přehrady a s největší pravděpodobností byl vypátrán posádkou vrtulníku W-3A Sokol ev. č. 0709 z kbelské základny, který se účastnil hledání. Při pádu poměrně těžkého překrytu nebyl naštěstí nikdo zraněn a ani na zemi nedošlo ke škodám na majetku.

Příčinu mimořádné události nyní zjišťuje vyšetřovací komise velitele vzdušných sil a odboru dohledu nad vojenským letectvím (ODVL) ministerstva obrany, na šetření incidentu zároveň spolupracuje i samotný výrobce Aero Vodochody. Už z prvních záběrů poničeného překrytu je možné usoudit, že nedošlo k iniciaci raketových motorů ROP, jež jsou určeny k nouzovému odhozu překrytu kabiny u dvoumístných strojů L-159T1+ a T2. Součástí překrytu jsou celkově dva motory ROP a podle zveřejněných fotografií nebyla ani u jednoho porušena technologická ochranná záslepka na trysce.

Ve vzdušných silách AČR  nejde o první případ odpadlého překrytu dvoumístné Alcy. Podobná událost se totiž stala 9. června 2016 během večerního výcvikového letu dvoumístného L-159T1 v prostoru Kolína, kdy zkušený instruktor 213. výcvikové letky nedopatřením uvolnil v letové hladině cca 3.500 m překryt kabiny letounu, jež poté dopadl na pole u Starého Kolína. Pilot s letounem v pořádku přistál, letouny L-159 však kvůli incidentu čtyři dny nelétaly. Na přesné zjištění příčin aktuálního případu si budeme muset počkat až do zveřejnění závěrů vyšetřovací komise.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jan Kalina, www.czechairspotters.com)

(zdroj: Armádnímu L-159 odpadl za letu kryt kabiny, piloti bezpečně přistáli, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/l-159-letoun-cvicny-let.A210326_122117_domaci_bur; Vojenskému letounu L-159 při výcviku odpadl kryt kabiny. Posádka v pořádku přistála, uvedla armáda, https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/nehoda-havarie-letoun-armada-vycvikovy-let-caslav-generalni-stab-l-159_2103261252_gak; archiv redakce czechairforce.com)

(aktualizace: 1. 4. 2021)