AktualityCvičeníOstré střelby

Alka proti Tajfunu, Draken Europe poskytl prvně službu Red Air

Společnost Draken Europe, která je zapojená do výcvikového projektu Red Air Aggressor Training Service britského Královského letectva RAF, poskytla koncem roku 2022 vůbec poprvé agresorské služby s využitím své flotily nedávno získaných letounů českého výrobce Aero Vodochody. K vůbec první ostré výcvikové misi totiž vzlétl v úterý 20. prosince z domovského letiště evropské divize Drakenu v Teesside letoun L-159E Honey Badger s registrací G-DKND, aby simuloval hrozbu proti stíhacímu Typhoonu britského letectva.

Služba Red Air Aggressor Training Service neboli IRAATS je první svého druhu ve Spojeném království a umožní zcela nové tréninkové možnosti v oblasti leteckého výcviku příslušníků RAF. Možnost cvičit proti letadlům s odlišnými výkony a vybavením, navíc řízené zkušenými piloty, kteří využívají vlastní či méně známou taktiku, je považována za nezbytný operační výcvik pro bojové letky britské RAF. Právě proto představuje první ostrá mise nad Severním mořem a simulace reálného protivníka proti Tajfunu od 41. Test and Evaluation Squadron ze základny RAF Coningsby pro Draken Europe opravdový milník.

Tříletý kontrakt na pokročilý bojový výcvik pro britskou RAF v rámci programu IRAATS uzavřela společnost Draken Europe v loňském roce a jeho součástí je i případná tříletá opce. Celkově osmičlenná flotila L-159E evropského Drakenu začne již od ledna 2023 létat jako „protivník“ proti nejlepším pilotům britských Royal Air Force. Na mezinárodním letišti v Teesside je zatím umístěna šestice Alek, které v průběhu letoška doplní ještě dva zbývající stroje L-159E.

Vůbec první dvě Alky přistály v Teesside 11. května 2022 po náročném přeletu z USA. Letouny L-159E reg. N159EM (nyní G-DKNA) a N267EM (nyní G-DKND) byly pro přelet a službu v Evropě připravovány v sídle společnosti Draken International ve floridském Lakelandu, kde prošly například zástavbou nového odpovídače s funkcí ADS-B.  V pondělí 9. května se pak tato první dvojice Alek vydala na dlouhý přelet s volacími znaky „ARCTIC 1/2″ a po letové trase Lakeland (Florida) – Kinston Regional Jetport  (Severní Karolína) – Bangor Int. Airport (Maine) – CFB Goose Bay (Kanada) – Kangerlussuaq (Grónsko) – Keflavik (Island) – Prestwick Airport (Skotsko) dosedla v pořádku na dráhu 23 letiště Teesside.

První dvě Alky dorazily do Teesside 11. května 2022 po náročném třídenním etapovém přeletu z floridského Lakelandu. Během přeletu oba stroje L-159E používaly volací znaky „ARCTIC 1/2″ a samotné letouny byly v konfiguraci pro maximální dolet se čtveřicí přídavných nádrží (2 x 500 litrů a 2 x 350 litrů). Osobní věci si piloti převáželi v prostoru s avionikou za katapultážní sedačkou.  (foto: ARG photography a Chris Smith, Teesside Airport Movements)

 

Další dvojice L-159E reg. N264EM (nyní G-DKNB) a N265EM (nyní G-DKNC) zahájila přelet 13. června opět z floridského Lakelandu a po stejné přeletové trase přes Grónsko dorazila do Teesside 15. Června jen s tím rozdílem, že díky příhodným povětrnostním podmínkám během přeletu z Keflavíku nemusela absolvovat mezipřistání v Prestwicku. Zatím poslední dvojice Alek reg. N269EM (nyní G-DKNE) a N259EM (nyní G-DKNF) zahájila přelet z Lakelandu 31. října a do Teesside dorazila až 3. listopadu 2022 kvůli jednodennímu čekání v Keflavíku, zřejmě z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek na letové trase. Závěrečná dvojice letounů (pravděpodobně reg. N256EM a N277EM) dorazí do Evropy v průběhu letošního roku, čímž bude naplněn celkový počet osmi L-159E, létajících za Draken Europe.

Přílet českých letounů L-159E do britského Teesside je vyvrcholením mnohaměsíčních příprav na zahájení služby ve Velké Británii. Dlouhodobější působení českých letounů na britských ostrovech je navíc spojeno s výraznými investicemi do výstavby potřebné infrastruktury na mezinárodním letišti v Teesside, včetně vybudování úplně nového hangáru pro L-159E. U Draken Europe zároveň pokračuje nábor nových členů létajícího, pozemního a operačního personálu a jejich zaškolení na typ. Letouny L-159E přinesou v simulaci RED AIR oproti dříve používaným strojům Hawk T.1 novou kvalitu výcviku, a to především díky svému vybavení v podobě palubního radaru, RWR či výmetnic klamných cílů. A přestože původní L-159E amerického Drakenu neprošly zásadní modernizací avioniky, spojenou s výměnou multifunkčních displejů v kokpitu či úpravám pro plnou kompatibilitu s NVG, tak jako stroje AČR, oproti našim Alkám disponují modernizovanými radary Grifo, které mají lepší schopnost simulace odpalu protiletadlových střel kategorie BVR na více cílů současně. Ve scénářích RED AIR proti pilotům RAF půjde určitě o ceněnou schopnost.

Velké poděkování patří Davidu Andersonovi a všem fotografům plus celému spotterskému týmu z webového portálu Teesside Airport Movements za svolení publikovat fotografie letounů L-159E z letiště v Teesside!!

Druhá dvojice Alek reg. N264EM (nyní G-DKNB) a N265EM (nyní G-DKNC) přistává 15. června po závěrečné etapě přeletu z islandského Keflavíku na letišti v Teesside. Celý přelet absolvovaly ještě s původními americkými registracemi ve formě polepu na trupu. (foto: ARG photography, Teesside Airport Movements)

 

L-159E s britskou civilní registrací G-DKND (ex N267EM), vyfocený před novým hangárem na letišti v Teesside, jenž se zapojil do vůbec první ostré výcvikové mise proti britskému Tajfunu. Zajímavostí všech Alek, provozovaných evropským Drakenem, je zatření zadní prosklené části překrytu kabiny, navíc na letounech stále absentují vnější pylony pro navěšení registrů střel AIM-9M. Piloti L-159 evropského Drakenu používají při letových akcích z Teesside volací znaky „COUGAR“ a „RUSHTON“.  (foto: Draken Europe, https://www.draken.aero/)


 

 

(úvodní foto: Chris Smith, Teesside Airport Movements)

(zdroj: článek „Royal Air Force Fighter Pilots Receive Exciting New Service“, https://www.raf.mod.uk/news/articles/royal-air-force-fighter-pilots-receive-exciting-new-service/; článek „DRAKEN EUROPE’S L-159E ALCAS EN ROUTE TO TEESSIDE“, autor Josef Campion, https://www.key.aero/article/draken-europes-l-159e-alcas-en-route-teesside; web Teesside Airport Movements, http://www.dtvmovements.co.uk/; archív redakce czechairforce.com)

(aktualizace: 9. 1. 2023)