AktualityCvičeníOstré střelbyZahraniční mise

Čeští vrtulníkáři v Polsku – speciální operace na souši i na moři

Od počátku roku 2024 vysílá Armáda České republiky do Polska vrtulníkovou jednotku (Heli Unit) s modernizovanými vrtulníky Mi-171ŠM. Jejím hlavním úkolem je podpora a společný výcvik s jednotkami SOF (Special Operation Forces) Polska. Dále pak čeští vrtulníkáři provádí vlastní letecký výcvik a upevňují schopnosti jednotky fungovat jako samostatný celek ve struktuře NATO.

Vrtulníkovou jednotku tvoří zhruba stovka vojáků především z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. První úkolové uskupení se během uplynulých 6 měsíců vypořádalo s výstavbou základny, nastavením spolupráce s místními jednotkami a celkovým rozjezdem celé mise.

„Navázali jsme vztahy se všemi speciálními jednotkami polských ozbrojených sil. Kromě průběžného společného výcviku jsme se s nimi účastnili i dvou velkých cvičení Cobra a Falcon,“ shrnuje velitel 1. úkolového uskupení major P. U.

Čeští vrtulníkáři si tak z Polska odvážejí mnoho nově nabytých zkušeností a neméně důležitých profesních i osobních kontaktů. Tím došlo k naplnění jednoho z hlavních cílů první rotace. Pro řadu příslušníků 1. úkolového uskupení šlo navíc o první zkušenost s nasazením v zahraničí.

 

Výcvik i nad mořem

V rámci součinnosti s polskými námořními speciálními silami se příslušníci 1. rotace stali historicky prvními českými vrtulníkáři, kteří prováděli námořní operace, i když jen cvičné. Ty spočívaly zejména v zasazení a vyzvednutí jednotek z námořních plavidel. „O schopnostech našich letových posádek měl možnost se osobně přesvědčit i polský prezident Andrzej Duda při ukázce bojové činnosti jednotky Formoza,“ prozrazuje dále velitel uskupení.

Vojáci první rotace Heli Unit se od začátku svého působení setkávali se vstřícným přístupem polských kolegů: „Poláci nás berou jako partnery a spojence a podle toho se k nám chovali. Pozemní jednotky byly se spoluprací s českými vrtulníky spokojeny,“ uzavírá major P. U.

Nevšední a v novodobé historii vrtulníkového letectva AČR premiérová byla účast na oslavách Dne polského námořnictva 30. června 2024, kdy se během námořní operace v gdyňském přístavu za účasti polského prezidenta Andrzeje Dudy představili i příslušníci Task Force HIPPO. Dvojice vrtulníků Mi-171ŠM české „Heli Unit“ podpořila palubními zbraněmi zasazení polské speciální jednotky JW Formoza, jejíž operátoři obsadili plavidlo zajaté teroristy, které simulovala polská záchranná loď ORP „Piast“ (281). Po úspěšně provedené akci jeden z českých vrtulníků následně evakuoval šest členů JW Formoza z lodi na tzv. dlouhém laně. (foto: Jaroslaw Cislak, https://defence24.pl/, kmdr por. Rafał Kopy a kpt. mar. Damian Przybysz)

 

Vystřídali je kolegové z domovské základny

Nyní je na polské letecké základně Powidz vystřídali kolegové ze stejné základny, kteří budou jako 2. úkolové uskupení pokračovat v započaté spolupráci a výcviku. Vojáci druhé rotace završili náročnou přípravu květnovým certifikačním cvičením, ve kterém řešili mnoho scénářů a situací, se kterými se pravděpodobně mohou v následujícím půlroce setkat.

Při předání operačního úkolu převzal nastupující velitel druhé jednotky major Miloš Morkus z rukou svého předchůdce českou vlajku s očekáváním další úspěšné spolupráce s místními silami a rozvoje schopností vrtulníkové jednotky ve struktuře NATO. „Naše jednotka je plně připravena pokračovat v úspěšném plnění operačních úkolů a rozvíjet spolupráci s našimi spojenci. Věřím, že se nám podaří navázat na dosažené výsledky a dále posouvat naše schopnosti v rámci NATO,“ přiblížil major Morkus.

Vrtulníkáři se budou během svého nasazení specializovat na přepravu osob a materiálu, vzdušný průzkum nebo i zasazování výsadků. Mají navíc ve svých řadách i příslušnici aktivní zálohy, která doplnila vrtulníkovou jednotku v osobním štábu velitele.

Autoři textu: kapitán M.M. Švancara a majorka Tereza Kabourková, popisky redakce czechairforce.com

Česká „Heli Unit“ během svého nasazení v Polsku velmi často kooperuje s obdobnou polskou vrtulníkovou jednotkou PJOS (Powietrzna Jednostka Operacji Specjalnych), umístěnou rovněž v Powidzu. Začátkem března se například společně účastnily velkého cvičení speciálních sil s názvem „Cobra ‘24”, jež bylo součástí největších letošních manévrů polské armády „Dragon ‘24” a při kterém podporovaly polské speciální jednotky GROM, Agat, JWK Lubliniec a JW Formoza. Fotografie však pocházejí z jiného cvičení, při kterém česká vrtulníková jednotka podpořila s Mi-171ŠM výcvik specialistů jednotky JWK (Jednostka Wojskowa Komandosow) ve výcvikovém prostoru u města Lubliniec. Zajímavostí dále je, že stroje Task Force HIPPO zpočátku používaly odnímatelné chladiče výstupních motorových plynů EVU, které však byly s nástupem léta a horkých dnů svěšeny a české Mi-171ŠM nyní létají v Powidzu bez nich.  (foto: Daniel Dmitriew, JWK Lubliniec)


 

 

(úvodní foto: Daniel Dmitriew, JWK Lubliniec)

(zdroj: článek „Čeští vrtulníkáři si v Polsku poprvé vyzkoušeli i námořní operace“, autoři kapitán M.M. Švancara a majorka Tereza Kabourková, https://mise.army.cz/aktualni-mise/pol/zpravodajstvi/cesti-vrtulnikari-si-v-polsku-poprve-vyzkouseli-i-namorni-operace-252674/)