AktualityPilotiTechnika

Výcvik nigerijských pilotů v CLV Pardubice byl zdárně dokončen

Po více než roce skončila výcviková mise pilotů Nigerijské federativní republiky v České republice. V pátek 13. srpna 2021 se na ředitelství státního podniku LOM PRAHA uskutečnilo slavnostní vyřazení tří studentů a jedné studentky po ukončení výcviku v CLV Pardubice.

Začátek jejich profesní přípravy na proudovém podzvukovém cvičném letounu L-39C Albatros začal v červnu loňského roku, a to pozemní přípravou na učebnách pardubického Centra leteckého výcviku. Nigérijští piloti se nejprve seznámili se základními bezpečnostními a provozními pravidly letových akcí a poté absolvovali simulační výcvik s důrazem na nácvik kabinových postupů.

Po zvládnutí teoretické části nastal proces leteckého výcviku. Jeho kontinuitě a intenzitě však vystavila částečnou stopku mimořádná protiepidemická opatření. Bohužel Covid-19 nebyl jedinou překážkou. Další těžkosti přinesly nepříznivé meteorologické podmínky. Avšak ani výše uvedená negativa nezabránila splnění úkolu přípravy zahraničních pilotů v CLV, které je součástí LOM PRAHA s.p. Jedenáctý srpnový den absolvovali studenti z této západoafrické země poslední noční lety na „albíku“ a tím završili smluvní kontrakt sto padesáti výcvikových hodin na pilota.

„LOM PRAHA má zkušenosti nejen s výcvikem pilotů Armády ČR, ale i zahraničních letců. Jsem velmi rád že se i přes objektivní překážky podařilo dokončit výcvik pilotů z Nigérie, kteří úspěšně zvládli náročný výcvikový kurz a u nigerijských vzdušných sil budou nepochybně významnou posilou,“ říká ředitel státního podniku Jiří Protiva.

Autor textu: Pavel Lang – manažer komunikace a tiskový mluvčí LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz, fotografie Petr Chiprianov, redakčně upraveno, popisky redakce czechairforce.com

Vůbec první pilotní žáci z Nigérie prošli výcvikem na L-39 v pardubickém CLV již v roce 2018. Současná skupina tří studentů a jedné studentky absolvovala přeškolovací program na L-39C Albatros v rozsahu 150 letových hodin. Po návratu do Nigérie budou zřejmě všichni létat na L-39ZA a je velmi pravděpodobné, že se v budoucnu zapojí i do úderů proti Boko Haram. (2x foto: Petr Chiprianov, LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)

 

Nigerijské pilotní žáky si vzali do parády zkušení instruktoři pardubického CLV. Jedním z nich byl například Robert Stejskal (spodní foto vpravo), jinak bývalý příslušník AČR. Robert se už v roce 2002 přeškolil na letouny L-159 ALCA ještě u tehdejší 322. taktické letky v Náměšti nad Oslavou. V roce 2008 začal pilotovat nadzvukové Gripeny, na kterých sloužil až do roku 2014, kdy ukončil služební poměr v AČR a od roku 2016 pak působí na pozici instruktora v CLV. „Stejsy“ zároveň absolvoval výcvikový kurz JFACTSU v britském Leemingu, kde létal na Hawku a později se s Gripenem účastnil celé řady zahraničních cvičení včetně mise Baltic Air Policing. (2x foto:  Petr Chiprianov, LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)


 

 

 

(úvodní foto: Petr Chiprianov, LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)

(zdroj: článek „Výcviková mise nigerijských pilotů v LOM PRAHA byla zdárně dokončena“, autor Pavel Lang, https://www.lompraha.cz/news/vycvikova-mise-nigerijskych-pilotu-v-lom-praha-byla-zdarne-dokoncena)

(aktualizace: 19. 8. 2021)