AktualityTechnika

Velitel vzdušných sil Senegalu letěl poprvé v L-39NG

V novém českém proudovém letounu L-39NG letěl první zákazník. Generál Joseph Mamadou Diop, velitel vzdušných sil Senegalské republiky, absolvoval v neděli 6. října hodinový let s testovacím pilotem Aera Vodochody Vladimírem Továrkem.

První prototyp nového proudového cvičného a lehkého bojového letounu L-39NG výrobního čísla 7001 právě prochází obdobím intenzivních letových testů a od poloviny září létá téměř každý den. Projekt L-39NG nyní zaznamenal další významný milník, když se v prvním letovém prototypu poprvé proletěl i zákazník.

„Jsem rád, že jsem si mohl nový letoun osobně vyzkoušet. Byla to skvělá zkušenost, Vladimír, testovací pilot Aera, mi předvedl obratnost letounu. A velmi jsem si také užil průlet nad českou krajinou díky skvělému výhledu z nového kokpitu,” popsal po přistání senegalský velitel vzdušných sil, generál Joseph Mamadou Diop.

Senegal je prvním zákazníkem pro nový letoun. V západoafrické zemi budou létat čtyři L-39NG v konfiguraci Light Attack. Aero nyní dokončuje výrobu letounu s číslem 7003, který bude sloužit na únavové zkoušky, a druhého letounu určeného pro letové zkoušky s číslem 7004, který bude hotový počátkem listopadu a který by se měl připojit k prototypu č. 7001 při letových zkouškách během následujících měsíců. Na letounu s číslem 7002 již od jara probíhají statické zkoušky pevnosti ve VZLÚ. Certifikace L-39NG v konfiguraci pro základní a pokračovací výcvik se plánuje na třetí čtvrtletí příštího roku a v konfiguraci pro Light Attack o rok později.

Tento týden odletěl letoun L-39NG č. 7001 na leteckou základnu Sliač na Slovensku, kde se představí během 4. konference uživatelů letounů L-39 Albatros. Tato událost představuje rovněž další milník, neboť se jedná o první let L-39NG do zahraničí.

Velitel vzdušných sil Senegalu, generál Joseph Mamadou Diop, během svého prvního letu na L-39NG dne 6. října 2019. (foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: tisková zpráva „Senegalský velitel vzdušných sil letěl v L-39NG“, Aero Vodochody Aerospace, http://www.aero.cz/cz/o-nas/media/tiskove-zpravy/senegalsky-velitel-vzdusnych-sil-letel-v-l-39ng/ – redakčně upraveno)