AktualityAkviziceTechnika

Velký den pro Aero, do vzduchu se vznesl první vietnamský L-39NG

Známý český výrobce Aero Vodochody právě píše nový historický milník ve své více než stoleté historii výroby letecké techniky. V pátek 21. dubna se totiž po dlouhých 20-ti letech od záletu posledního sériově vyráběného letadla L-159, uskutečnil zálet prvního sériového kusu letounu L-39NG výrobního čísla 7005, určeného pro vietnamského zákazníka. V případě Aera jde vskutku o velký den, který možná předznamená další budoucnost tradičního českého výrobce v segmentu Aerospace.

Vietnam se jako dlouholetý a spokojený odběratel výrobků z Aera Vodochody stal vůbec prvním zákazníkem nového cvičného letounu L-39NG. Již v únoru 2021 informovala společnost Omnipol jakožto strategický partner celého projektu o podepsání smlouvy s ministerstvem obrany Vietnamu na dodávku dvanácti nových cvičných proudových letounů L-39NG v tzv. „Eastern“ konfiguraci. Pro Aero šlo o mimořádně důležitou referenční zakázku, která ve Vodochodech v podstatě rozjela celou sériovou výrobu nových Engéček.

Ta byla zahájena v průběhu roku 2021 výrobou prvních dílů a následně konstrukčních celků nového letounu a 29. listopadu 2022 následně došlo k tzv. sestykování trupu a křídla vůbec prvního sériového kusu výrobního čísla 7005, určeného právě pro Vietnam. Finální roll-out prvního sériového Engéčka se plánoval na čtvrtek 22. prosince 2022, kdy měl z výrobní haly č. 133 vyjet první zkompletovaný L-39NG a v Aeru pevně věřili, že se jej podaří ještě do konce roku i zalétat. Bohužel výrobcem blíže nespecifikované problémy (údajně softwarového charakteru) nakonec první let odsunuly až na půlku dubna.

Výroba prvních sériových L-39NG pro vietnamského zákazníka v Aeru Vodochody. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE, www.aero.cz)

 

Samotný první let se měl původně uskutečnit už ve středu 19. dubna, špatné povětrnostní podmínky nad požadovanými prostory však tento záměr neumožnily. V pátek 21. dubna však už panovalo mnohem lepší počasí a první sériový L-39NG výr. č. 7005, určený pro Vietnam, tak mohl být konečně zalétán. K téměř hodinovému letu odstartovala z vodochodského letiště posádka továrních pilotů ve složení Vitautas Požela a Vladimír Továrek přesně ve 13:30 hodin a po vzletu z RWY10 zamířila s volacím znakem „AERO55“ nejprve do podhůří Krkonoš. Zde byla v prostoru TRA37 testována funkčnost všech palubních systémů letounu a motoru při letu ve vysoké letové hladině 28.000 feetů (cca 8.500m). Poté se piloti s Engéčkem přesunuli do tradičního prostoru TRA61/62 nedaleko letiště v Milovicích, kde běžně probíhají zálety vodochodských strojů L-39/159. Tady posádka pokračovala již v nižší letové hladině v celém  programu zkoušek a okolo 14:27 hod. v pořádku přistála na RWY10 vodochodského letiště.

Celý zálet proběhl dle vyjádření výrobce na výbornou a splnil všechna očekávání. Páteční úspěšné představení prvního sériového stroje L-39NG 7005 je tak důležitým krokem na cestě k předání důležitému zákazníkovi z jihovýchodní Asie, jenž by si měl nová Engéčka postupně v letech 2023-24 přebírat. Za redakci czechairforce.com tak nezbývá než popřát mnoho úspěšně nalétaných hodin v budoucí flotile vietnamského letectva. Podle posledních informací to navíc vypadá, že Vietnam má zájem o další letouny L-39NG.

Během standardního programu továrního záletu prvního sériového L-39NG piloti ověřili funkce motoru, palubních systémů, avioniky, a dále řiditelnost a chování letounu ve všech fázích letu od vzletu přes akrobacii až po přistání. Testování probíhalo v rozsahu výšek od 0 do 8 500 metrů a rychlostí od pádové až po maximální (Machovo číslo 0,8 nebo 900 km/h) a prověřilo chování Engéčka v mezích jeho normální provozní obálky. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE, www.aero.cz)

 

První sériové Engéčko výrobního čísla 7005 se vydalo na svůj premiérový páteční zálet ještě v základovém nátěru. Pro splnění legislativních podmínek bylo Engéčku pro celý program záletů přiděleno trupové číslo 0517, zapsané do vojenského leteckého rejstříku a aplikované na trup včetně českého praporového znaku. Po absolvování celého programu záletů bude letoun nasunut do lakovny výrobce, kde získá finální nátěr včetně výsostných znaků a označení zákazníka. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE, www.aero.cz)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: AERO Vodochody AEROSPACE, www.aero.cz)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com, oficiální FB profil výrobce Aero Vodochody, www.aero.cz)

(aktualizace: 24. 4. 2023)