AktualityAkviziceModernizacePiloti

V USA se školí piloti a technici na nové vrtulníky Venom a Viper

V červenci odcestovaly dvě skupiny pilotů a techniků z Náměště do USA, kde se na jedné z největších základen americké námořní pěchoty Camp Pendleton budou půl roku přeškolovat na nové vrtulníky UH-1Y Venom a AH-1Z Viper. Celkem 12 vrtulníků systému H1 od firmy Bell nahradí zastaralé stroje typu Mi-35/24V ještě sovětské provenience. První kusy Armáda ČR obdrží v roce 2023.

„Několikaměsíčního výcviku se v USA účastní létající personál a pozemní technický personál, a to v odbornostech pilot, palubní technik a pozemní technik,“ potvrdil podplukovník Ivo Pacovský, zástupce velitele 22. křídla vrtulníkového letectva.

Výcvik, který se sestává z teorie i praktické části, potrvá u techniků do konce letošního roku, piloti a palubní technici stráví na základně USMC Camp Pendleton ještě o dva měsíce déle. Během teorie se podle podplukovníka Pacovského vojáci seznámí s konstrukcí vrtulníku, avionikou a s ovládáním stroje. Piloty a palubní techniky poté čeká výcvik v létání.

Zajímavostí je, že létající personál obdrží helmy, které jim v USA vyrobí na míru: „Náš létající personál v USA používá standardní přilby, stejné jako američtí piloti, pouze vnitřní vložka je tvarována přesně na hlavu každého pilota a palubního technika tak, aby dokonale přiléhala a netlačila,“ prozradil Pacovský.


  • Celkem 12 vrtulníků systému H1 (8 víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři útočné AH-1Z Viper) nahradí ve výzbroji české armády bitevní vrtulníky Mi-35/24V počínaje rokem 2023.
  • Mobilní výcvikový tým firmy Bell bude na základně v Náměšti nad Oslavou cvičit místní personál po dobu dvou let, než si zcela osvojí systém provozu a údržby vrtulníků.
  • Do zakázky se více než třetinovým podílem zapojí český obranný průmysl, včetně státních podniků LOM Praha a VTÚ, a dále firmy Ray Service, Aero Vodochody a VR Group. LOM Praha bude zajišťovat podporu životního cyklu vrtulníků, která bude probíhat v novém závodu H1. V Náměšti nad Oslavou vznikne simulační centrum pro výcvik pozemního a létajícího personálu na nových strojích.
  • Mezivládní dohodu na nákup 8 víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a 4 bitevních AH-1Z Viper podepsali 12. prosince 2019 tehdejší ministři obrany ČR a USA Lubomír Metnar a Mark Esper.
  • Podle ministryně obrany Jany Černochové bude tato flotila nově vyrobených vrtulníků doplněna dalšími osmi použitými stroji (6x AH-1Z Viper + 2x UH-1Y Venom), které nám americká administrativa poskytne jako dar.
  • Armáda počítá s fixními náklady na jednu letovou hodinu systému H1 okolo 100.000,- Kč.
  • Při využívání vrtulníků UH-1Y Venom se nepředpokládá jejich zapojení do plánů Integrovaného záchranného systému a tyto stroje zatím nebudou disponovat schopností leteckého hašení formou hasících vaků Bambi Bucket.
  • Podle ředitele Sekce rozvoje sil Ministerstva obrany brigádního generála Petra Čepelky není prvních dvacet vrtulníků H1 konečný stav.

Autor textu: redakce www.army.cz, redakčně upraveno a doplněno, popisky czechairforce.com

Výcvik specialistů pozemního leteckého personálu (zbrojíři, elektrikáři, radisté a motoráři) potrvá do konce letošního roku a jeho součástí je nejen potřebná teorie, ale i praktická část v hangáru údržby. Pozemní personál si přiveze nový módní doplněk, který budou technici nosit po vzoru USMC zřejmě i v Náměšti :o)))). Piloti a palubní technici stráví na základně USMC Camp Pendleton ještě o dva měsíce déle, neboť je čeká samotný výcvik v létání. Létající personál navíc obdrží helmy TopOwl HMD, které jim v USA vyrobí na míru s přesně tvarovanou vnitřní vložkou. (foto: Lance Cpl. Mhecaela J. Watts a  www.army.cz)

 

Od 1. srpna se česká skupina pilotů a techniků z Náměště nad Oslavou zařadila k výcvikové letce HMLAT-303 (Marine Light Attack Helicopter Training Squadron), dislokované na základně USMC Camp Pendleton v Kalifornii a zahájila zde teoretickou fázi přeškolení na nové typy vrtulníků. HMLAT-303 vznikla v dubnu 1982 a v současnosti je jedinou výcvikovou letkou námořní pěchoty, která školí létající a pozemní personál určený ke službě na typech UH-1Y Venom a AH-1Z Viper. Teoretická fáze přeškolení zahrnuje i využití CBT (Computer Based Training), CAI (Computer Aided Instruction) a letového simulátoru FTD (Flight Training Device). Již v prvních týdnech absolvoval létající personál nácvik přežití ve vodě, jehož součástí byl i náročný výcvik na simulátoru ponoření vrtulníku. (foto: www.army.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Bell Helicopter Textronwww.bellflight.com)

(zdroj: článek „V USA se od července školí piloti a technici na nové vrtulníky Venom a Viper“, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/v-usa-se-od-cervence-skoli-piloti-a-technici-na-nove-vrtulniky-venom-a-viper-237859/)