AktualityCvičeníPilotiZahraniční mise

Transportní CASA létala z travnaté dráhy čáslavské základny

Jednou z nepostradatelných dovedností kbelské dopravky je schopnost působit s taktickými transportními letouny CASA C-295 v případě nouze i z nezpevněných travnatých ploch, přičemž tuto schopnost je samozřejmě potřeba občas procvičovat. Poměrně netradiční výcvik se proto nedávno po delší přestávce opět zkoušel, tentokrát však premiérově na záložním travnatém pásu základny Čáslav.

Schopnost působit z travnatých záložních letišť byla v minulosti doslova mantrou československého vojenského letectva a Varšavské smlouvy obecně. V 60. letech minulého století šlo v případě útvarů vyzbrojených letouny MiG-15/19/21 či Su-7 o zcela běžnou záležitost a ještě v 70. letech se tento výcvik v ČSSR stále občasně prováděl. K procvičení operací z travnatých ploch se využívaly nejenom záložní travnaté pásy vedle hlavní VPD vojenských letišť, ale při každoročních LTC (Letecko-taktické cvičení) jednotlivých útvarů i záložní letiště s travnatým povrchem. Asi nejznámější jsou LTC na travnatém letišti v Poličce, kde působily jak československé Su-7BM, tak i letouny MiG-21PFM sovětského letectva Střední skupiny vojsk.

V 80. letech se u Varšavské smlouvy začala pomalu měnit typová skladba výzbroje, navíc v té době již byla v ČSSR dobudována poměrně rozsáhlá síť záložních letišť s asfaltovým povrchem a čistě travnaté plochy umožňující provoz proudové techniky zůstávaly v podstatě již pouze ve zmiňované Poličce, a dále v Erpužicích, Holešově, Sazené, Roudnici a Hořicích. Výcvik v operacích z travnatých ploch byl postupně utlumován, neboť prakticky jediným bojovým letounem schopným plnohodnotných operací z trávy byl v té době kromě různých verzí Jednadvacítek už pouze bitevní stroj Su-25, u kterého se v Pardubicích zkoušely vzlety z betonové VPD a přistání na travnatém záložním pásu. Po roce 1989 byl tento druh výcviku u taktického letectva zcela opuštěn a v novodobé historii Vzdušných sil AČR tak poslední přistání proudových letounů na trávě uskutečnila v srpnu 2004  dvojice L-159A čáslavské 42. stíhací letky na záložním letišti Sazená.

České posádky letounů C-295M/MW procvičují během specializovaných kurzů ETAP-C ve Španělsku i operace z polního letiště Ablitas s hliněným povrchem. Oproti přistání na trávě zde nedochází tolik k poskakování letounu, na druhou stranu létání v Ablitas generuje obrovské množství prachu. Nebezpečím jsou pak především drobné kamínky odletující od kol podvozku, jež mohou poškodit antény na spodní části trupu či dokonce proříznout pneumatiku. (foto: Juan Miguel Anatol, @JMAnatol, https://twitter.com/jmanatol)

 

Poněkud odlišně se vyvíjela situace u dopravního letectva AČR. Už krátce po převzetí nových transportních strojů CASA C-295M v roce 2010 armáda deklarovala záměr zapojit tyto letouny do mezinárodních operací, což nakonec vykrystalizovalo v dlouholeté působení v misi MFO na Sinaji, nebo nedávné nasazení v rámci posílení úkolového uskupení Takuba. V souvislosti s předpokládaným nasazením v zahraničních operacích proto začaly kbelské posádky v rámci příprav a potřebné certifikace postupně absolvovat specializované kurzy taktického létání ETAP ve španělské Zaragoze, jejichž součástí jsou například operace z polního letiště Ablitas.

Aby se na podobnou činnost posádky letounů C-295 připravily ještě v domácích podmínkách, byl v květnu 2012 zahájen výcvik v létání z travnatých nezpevněných ploch. Protože kbelská základna již v té době nedisponovala aktivně používaným travnatým pásem, bylo nutné najít alternativu, jež by podobný výcvik umožnila při splnění všech předpisů a legislativy. Řešení se nakonec našlo v podobě továrního letiště Aera Vodochody, které je relativně blízko Prahy a disponuje záložní travnatou dráhou 11/29 o rozměrech 1800 x 50 m. V průběhu května prošly tímto výcvikem na letounu CASA C-295M ev. č. 0454 celkově tři posádky 242. letky, kterým se tak zvýšila kvalifikace letových schopností.

Díky tomu se následně mohlo počátkem června vydat několik členů kbelské základny vůbec poprvé do španělské Zaragozy na kurz  European Air Transport Training (EATT 2012), kde se podobné schopnosti rozvíjejí za přítomnosti dalších leteckých posádek a instruktorů. Létáním na travnatém pásu ve Vodochodech tak byla zahájena zcela nová etapa výcviku u 242. transportní letky, jež se v následujících letech nepravidelně realizoval vždy před odletem na výcvikové kurzy ETAP. Zároveň se však pro úplnost sluší dodat, že v květnu 2012 nešlo o úplně první „kontakt“ české Casy s travnatým povrchem. Už v červenci 2010 totiž zcela prokazatelně použila posádka letounu C-295M ev. č. 0452 po přistání v Kunovicích k pojíždění na vzlet paralelní travnatou dráhu RWY21R.

CASA C-295M ev. č. 0454 při vůbec prvním výcviku na trávě ve Vodochodech v květnu 2012. Zdejší RWY 11/29 má solidní délku 1800 m , na některých místech je však hodně nerovný povrch a CASA zde odskakuje jako „hopík“. Zajímavostí je, že při prvním létání z vodochodské trávy měli členové posádek C-295M nasazené záchranné padáky. (foto: Jan Kouba, www.fotokouba.cz)

 

Ačkoliv výběr vodochodského letiště určitě nebyl špatným řešením, měl jednu zcela podstatnou vadu na kráse. Armáda totiž za veškerý výcvik ve Vodochodech musela platit. Proto se zhruba od roku 2018 hledalo nějaké náhradní řešení, které by umožnilo pokračovat v podobném výcviku za přijatelnějších finančních nákladů. Každé ze čtyř v současnosti používaných letišť AČR sice stále disponuje paralelním travnatým pásem vedle hlavní RWY, který může být použit například při nouzovém přistání či jako plocha pro nouzový odhoz výzbroje (tzv. Jettison Area), ovšem aktivně udržovaný záložní travnatý pás, splňující všechny náležitosti a umožňující vzlety a přistání letecké techniky, má v současné době už pouze 21. základna taktického letectva v Čáslavi.

Zdejší paralelní travnatá RWY 12/30 s rozměry 1309 x 40 m disponuje předepsaným značením, v jarních měsících se vždy válcuje a její únosnost je každý den měřena. Důvod, proč byla travnatá dráha ponechána právě v Čáslavi tkví v několik let starém záměru, podle kterého se měl právě zde realizovat výcvik létání L-159 ALCA z nezpevněného povrchu. K naplnění tohoto záměru sice zatím nedošlo, místo toho se však začal zvažovat přesun výcviku transportního letectva v létání na travnatém povrchu z Vodochod do Čáslavi.

Definitivní rozhodnutí zkusit tuto výcvikovou aktivitu právě v Čáslavi padlo již v loňském roce a k realizaci nakonec došlo v době, kdy je transportní složka 24. zDL kvůli výluce kbelského letiště krátkodobě přemístěna právě do Čáslavi. Premiéru obstarala v pátek 20. května posádka letounu C-295M ev. č. 0455 s volačkou „SMUGGLER 14“, jež zde uskutečnila celkem tři cvičná přistání a vzlety z trávy. Vždy se jednalo o přistání na RWY 30, po dojezdu následoval backtrack po dráze 12 a znovu vzlet „z kopečka“ ve směru 30. Pokud se záměr realizovat specializovaný výcvik v létání z nezpevněného travnatého povrchu v Čáslavi vyhodnotí na základě nedávné zkoušky kladně, budeme transportní Casu vídávat na čáslavské trávě patrně mnohem častěji.

“SMUGGLER 14“ během cvičných vzletů a přistání na paralelní travnaté RWY 12/30 čáslavské základny v pátek 20. května. Pro kbelskou dopravku a 242. letku šlo o vůbec první využití záložního travnatého pásu v Čáslavi, neboť doposud se podobný výcvik prováděl výhradně ve Vodochodech. (3x foto: npor. J. Zdichynec)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Juan Miguel Anatol, @JMAnatol, https://twitter.com/jmanatol)

(zdroj: oficiální FB profil 21. zTL Čáslav; archiv redakce czechairforce.com; https://globe.adsbexchange.com/?icao=498489&lat=49.941&lon=15.396&zoom=12.6&showTrace=2022-05-20&timestamp=1653033822; článek „Přistání na travnaté ploše“, autor kapitánka Zuzana Špačková, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/pristani-na-travnate-plose-70040/)

(aktualizace: 29. 5. 2022)