AktualityCvičeníPilotiTechnika

První mise tankeru A330MRTT na podporu výcviku pilotů JAS-39

Pouhé dva týdny po svém úvodním ověřovacím letu nad českým územím provedla posádka tankeru A330MRTT v úterý 27. února 2024 úspěšně svou první tankovací misi Air-to-Air Refueling s českými letouny JAS-39C Gripen. Pro stíhače 211. taktické letky šlo o vůbec první ostré tankování z letounu Mnohonárodní flotily MMF, které se tentokrát uskutečnilo ve vzdušném prostoru nad Pardubicemi. Tato mise zároveň znamená završení celého intenzivního certifikačního procesu a pro české taktické letectvo jde o důležitý milník, který konečně přinese zlepšení dostupnosti tankerů pro výcvik našich stíhačů v procedurách AAR.

Do programu sdílených kapacit Multinational Multi-role Tanker Transport Fleet (MMF) je aktuálně zapojeno šest evropských států (Nizozemsko, Lucembursko, Belgie, Německo, Norsko a  Česká republika), které se společně podílí na vybudování a fungování mnohonárodní jednotky MMU (Multinational Multirole Tanker Transport Unit), jež by měla ve výsledku disponovat deseti stroji Airbus A330MRTT (KC-30M). Smyslem celého programu je doplnění dlouhodobě chybějících a nedostatečných kapacit tankerů v Evropě a zajištění evakuace raněných MEDEVAC či běžných přepravních úkolů. Hlavní operační základnou flotily MMF je nizozemský Eindhoven, část letadel však bude operovat i z předsunuté operační základny, umístěné v německém Kolíně nad Rýnem.

Česká republika se do programu zapojila v říjnu 2019 a díky členství v MMF může využívat ročně 100 letových hodin, určených mimo tankování za letu také k přepravě nákladu, osob a zdravotnické evakuaci, přičemž přímo pro úkoly Air-to-Air Refueling se zatím počítá se zhruba 30-ti hodinami. Protože certifikační proces Gripenů nabral kvůli Covidu určité zpožděni, Česká republika doposud využívala služeb flotily MMF pouze při rotacích kontingentů v misi předsunuté přítomnosti eFP (enhanced Forward Presence) v Litvě a Lotyšsku. Zároveň je dobré podotknout, že AČR již určitou dobu podporuje činnost jednotky MMU i svým personálem.

První zkušební lety v rámci certifikace platformy JAS-39C/D pro tankování z letounů flotily MMF byly provedeny v říjnu 2022 v úzké spolupráci se švédským úřadem pro vyzbrojování FMV (Försvarets materielverk). Testovací kampaň probíhala ve švédském vzdušném prostoru a do testovacích letů se zapojily dva Gripeny od jednotky TUJAS (Taktisk Utprovning JAS-39). Zkušební kampaň zahrnovala denní a noční lety v různých konfiguracích, které měly ověřit chováni letounů v blízkosti tankeru. Gripeny byly zároveň vybaveny snímači tlakových veličin na teleskopickém nástavci, jejichž účelem bylo měření tlakových sil na sondě AAR při tankování a také měření specifických tlaků v palivovém systému Gripenu.

Po testovacích letech certifikačního programu následovalo vyhodnocení celé kampaně a vydání závazného předpisu, jenž podrobně popisuje celou proceduru doplňování paliva z tankovacích strojů A330 MRTT piloty Gripenů. Přestože byl certifikační proces ukončen ze švédské strany již v roce 2023, bylo nutné ještě získat schválení přímo od nizozemského úřadu pro vojenské letectví a následně ještě provést ověřovací „suché“ připojení českých Gripenů k tankeru MRTT za účelem potvrzení schopnosti doplňovat palivo z tohoto typu letounu. K tomu došlo v úterý 13. února 2024 na orbitě v okolí Krkonoš a celý proces zabezpečila z české strany dvojice zkušených pilotů v podání instruktora procedur AAR čáslavské základny a velitele 211. taktické letky, podplukovníka Vladimíra Málka.

Teprve poté byl celý proces legislativně ukončen a příslušníci 211. taktické letky mohli zahájit standardní výcvik s tankery jednotky MMU. K němu došlo už po dvou týdnech v úterý 27. února ve vzdušném prostoru nad Pardubicemi, kam se vydal opět letoun A330MRTT (KC-30M) registrace T-054, startující tentokrát z předsunuté operační základny v Kolíně nad Rýnem s volačkou „MMF14“. Samotné plnění paliva probíhalo na orbitě mezi Čáslaví a Uničovem na letové hladině 21.000 feetů. V průběhu tříhodinového létání na orbitě se k tankeru připojilo celkově pět strojů JAS-39C včetně letounů z ostré hotovosti QRA, jejichž piloti provedli celkově 32 úspěšných „wet“ kontaktů s tankerem.

Zahájení plnohodnotného využití tankerů jednotky MMU pro účely výcviku procedur Air-to-Air Refueling je určitě dobrou zprávou pro piloty 211. letky, kteří konečně získají lepší přístup k možnosti výcviku vzdušného tankování a udržení patřičné certifikace, než tomu bylo doposud. Vzhledem k probíhající modernizaci českých Gripenů a technickým úpravám pro zajištění schopnosti tankování i v nočních podmínkách se zároveň otevírá prostor pro zvýšení kvalifikace českých stíhačů pro noční mise AAR, které v podstatě představují vrchol v oblasti vzdušného tankování a tato způsobilost doposud českému taktickému letectvu chybí.

Po dvou týdnech od prvního ověřovacího „dry kontaktu“ s českými Gripeny v prostoru Krkonoš se posádka tankeru A330MRTT mnohonárodní jednotky MMU opět vydala do vzdušného prostoru ČR, aby zde uskutečnila první společnou misi s českými stíhači, zaměřenou na ostré plnění paliva v rámci výcviku Air-to-Air Refueling pilotů 211. taktické letky. Na orbitě v okolí Pardubic se v úterý 27. února vystřídalo celkově pět Gripenů, jejichž piloti uskutečnili během první tankovací mise celkem 32 úspěšných „wet kontaktů“. Na jednom ze snímků jsou krásně vidět stále ještě zasněžené vrcholky Krkonoš. (foto: 211. taktická letka a Multinational Multirole Tanker Transport Unit)


 

 

 

(úvodní foto: 211. taktická letka)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; článek „NATO MRTT TANKER CONDUCTS FIRST EVER AIR-TO-AIR REFUELING MISSION WITH CZECH JAS-39“, https://www.nspa.nato.int/news/2024/nspa-mmu-conducts-first-ever-airtoair-refuelling-mission-with-czech-jas39; https://twitter.com/A330_MMU/status/1762872732880937138)