AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Armáda realizuje další modernizaci flotily českých Gripenů

Letouny JAS-39 Gripen tvoří už téměř dvě desetiletí páteř českého taktického letectva a přestože dojde v následující dekádě k jejich náhradě novými víceúčelovými stroji 5. generace, s provozem švédských stíhaček se počítá až do roku 2035. Z tohoto důvodu armáda stále plánuje různá vylepšení platformy JAS-39, tak aby celá flotila představovala i v dalších letech efektivní bojovou sílu a zároveň umožnila plnit veškeré alianční závazky. O zatím poslední modernizaci českých Gripenů informovala ve středu 28. února ministryně obrany Jana Černochová.

Přestože jsou české Gripeny po softwarové stránce v rámci podmínek pronájmu neustále upgradovány a v únoru 2022 obdržely tehdy nejnovější operačně zavedenou aktualizaci E20BL2, distribuovanou švédským úřadem FMV, určitou bolestí jsou „hardwarové“ modernizace vybavení, které je přímo v majetku ČR, nebo nákupy moderní munice. Aktuální upgrade, jenž v minulém týdnu představila ministryně obrany Jana Černochová vládě, ve skutečnosti slučuje dva modernizační programy v jeden celek a to především kvůli úspoře finančních prostředků.

Celý modernizační balík vyjde na 1,028 miliardy korun a týká se primárně modernizace, označované jako tzv. Block 2.1 upgrade a Block 2.2 upgrade, bez níž by letadla nesplňovala požadavky na plnění aliančních úkolů, ke kterým se Česká republika zavázala. Zakázka bude realizována formou mezivládní dohody se Švédským královstvím a k uzavření příslušného dodatku ke smlouvě dojde v prvním pololetí letošního roku. Rozsáhlý upgrade se týká systému identifikace, zabezpečené komunikace, schopnosti tankování za letu ve dne i v noci, nebo možnosti využívání nových zbraňových systémů.

Naprosto zásadní je integrace schopností rozeznávání mezi vlastní a cizí technikou, čili implementace Mode 5 do odpovídačů IFF. Dalším důležitým krokem je modernizace systému komunikace a aliančního datového spojení LINK16, jehož terminály MIDS LVT(4) musí splňovat nový bezpečnostní standard BU2.  Tato věc už v loňském roce zásadně ovlivňovala činnost našich stíhačů během aliančních cvičení, kdy nebylo možné se připojit do sítě LINK16 z důvodu požadavků na vyšší stupeň zabezpečení. Naštěstí tento program modernizace již běží a v letošním roce snad bude dokončen.

Detail na instalaci nového osvětlení, umístěného na spodní části krytu teleskopického nástavce. Fotka pochází z letových zkoušek pro certifikaci na A330MRTT, kdy byla na teleskopickém nástavci přichycena kabeláž ke snímačům tlakových veličin, jejichž účelem bylo měření tlakových sil na sondě AAR při tankování. (foto: Björn Rüdén, https://www.key.aero/)

 

V běhu už je i program na získání schopnosti tankování za letu v noci, který spočívá v instalaci nového osvětlení, umístěného na krytu teleskopického nástavce, které svítí do prostoru před tankovací sondou AAR. Touto úpravou procházejí české Gripeny postupně na základě certifikačního procesu švédského úřadu FMV z února 2022. Technické úpravy pro zajištění schopnosti tankování v nočních podmínkách zároveň otevírají prostor pro zvýšení kvalifikace českých stíhačů pro noční mise AAR, které představují vrchol v oblasti vzdušného tankování a tato způsobilost doposud českému taktickému letectvu chybí.

Důležitou součástí modernizace je pak integrace a pořízení některých úplně nových zbraňových systémů, plánovaných v budoucnu také pro letouny F-35A. Už dřívější modernizační plány z počátku této dekády počítaly s tím, že do roku 2025 budou pro letouny JAS-39 integrovány nové typy protiletadlových řízených střel krátkého i středního dosahu a zároveň dojde k navýšení schopnosti podpory pozemních sil v ničení pozemních cílů za všech povětrnostních podmínek zavedením GPS naváděné letecké munice.

Bohužel minulé vedení resortu otázku nákupu moderní munice pro Gripeny flagrantně zanedbávalo a v průběhu druhého pronájmu nakoupilo pouze zastaralou protizemní pumovou výzbroj Mk.82/GBU-12, jejímž jediným benefitem je, že ji lze použít i na L-159. Ačkoliv armáda k tomuto programu modernizace zatím nesdělila žádné podrobnosti, v leteckých kuloárech a u táborových ohňů se hovoří o pořízení pum GBU-49 Paveway II Enhanced či SDB, a dále o nákupu pokročilých protiletadlových střel středního až dlouhého dosahu. Na upřesnění, jaká konkrétní munice bude opravdu pořízena, si však budeme muset ještě počkat.

Uvedený výčet modernizací však není zcela určitě finální, neboť české Gripeny v budoucnu patrně projdou ještě dalším rozsáhlým upgradem. Jak už bylo uvedeno na začátku, s provozem platformy JAS-39C/D počítá AČR až do roku 2035, tedy do doby, než dosáhnou plných operačních schopností obě taktické letky s novými F-35A. Ministerstvo obrany proto se švédskou stranou už delší dobu vyjednává o prodloužení nájmu stávajících strojů a tato jednání se podle vyjádření představitelů armády pomalu blíží ke svému závěru. Z nedávno zveřejněných informací je zřejmé, že nová částka za třetí pronájem bude o cca 30 až 40 procent vyšší než doposud, což by představovalo náklady ve výši cca 2,9 miliardy ročně s DPH.

Zde je však potřeba brát v potaz stáří letounů a jejich celkově vysoké nálety, což se odrazí na ceně za údržbu. České Gripeny rovněž získají nejnovější softwarové aktualizace a cílem je, aby jejich konfigurace co nejvíce odpovídala modernizovaným švédským strojům, které jsou aktuálně vybaveny softwarem MS20 Block 2.1. Sám výrobce Saab plánuje, že v roce 2025 bude k dispozici aktualizace MS20 Block 3 a v roce 2028 i Block 4, které opět přinesou nárůst operačních schopností starší platformy Gripen C/D. U posledních dvou softwarových edicí se zároveň počítá s integrací nové výzbroje včetně střel AIM-120C-8, které AČR získá ke Gripenům patrně už v roce 2028, nebo se zástavbou nové verze radaru PS-05/A Mark4 a upravené pohonné jednotky RM-12 s vyšším výkonem.

Další modernizace českých Gripenů konečně přinese integraci a pořízení některých úplně nových zbraňových systémů, plánovaných v budoucnu také pro letouny F-35A. O jakou přesně výzbroj půjde zatím armáda nesdělila, každopádně by mělo jít jak o munici kategorie Air-to-Air, tak i Air-to-Ground. (foto: Peter Eliasson, www.saab.com a Pia Ericson, FMV)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jamie Hunter for © Saab AB)

(zdroj: archiv redakce czechairforce.com; článek „Vláda vzala na vědomí zakázku na modernizaci gripenů“, autor Karel Čapek, https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/vlada-vzala-na-vedomi-zakazku-na-modernizaci-gripenu-249612/; článek „S letouny Gripen počítá armáda až do roku 2035, jejich pronájem bude dražší“, https://www.natoaktual.cz/zpravy/gripen-armada-svedsko-najem-f-35-obrana.A231004_174939_na_zpravy_m00; článek „BEHIND THE SCENES OF GRIPEN AIR-TO-AIR REFUELLING CERTIFICATION“, autor Björn Rüdén, https://www.key.aero/article/behind-scenes-gripen-air-air-refuelling-certification)

(aktualizace: 10. 3. 2024)