Aktuality

První výcvikový let vojenského žáka na novém Enstromu 480 v pardubickém CLV

Ve středu 1. srpna 2018 se v pardubickém Centru leteckého výcviku (CLV) uskutečnil první výcvikový let na novém vrtulníku Enstrom 480B-G. Prvním vojenským žákem se stal Antonín O. a svůj let vykonal na stroji ev. č. 0474, pojmenovaném Arnošt. Jako instruktor s ním letěl ředitel Centra leteckého výcviku pan Jaroslav „JERRY“ Špaček.  Určitou zajímavostí bylo, že vzhledem k současným extrémně vysokým teplotám byla pro létání zvolena „letní“ verze s demontovanými dveřmi. Výcvik na nových Enstromech zahájila v srpnu první šestičlenná skupina pilotních žáků, absolventů Univerzity obrany v Brně, které budou školit tři instruktoři CLV, kvalifikovaní pro stroje Enstrom 480.

První dva stroje Enstrom ev. č. 0473 a 0474 si CLV převzalo ve čtvrtek 21. června 2018, jak už jsme Vás informovali v příspěvku „Centrum leteckého výcviku převzalo první dva vrtulníky Enstrom 480B-G“.  V průběhu srpna se dále očekává dodávka dalších dvou objednaných vrtulníků Enstrom 480 k pardubickému CLV, které by měly obdržet evidenční čísla 0459 a 0460. Jako poslední dorazí dvojice Enstromů, určených k výcviku civilních subjektů. U těchto strojů se předpokládá na rozdíl od vrtulníků CLV civilní zbarvení a působení z letiště v Hradci Králové.

Výrobní linka společnosti Enstrom Helicopter Corporation s jedním z dvojice dokončovaných Enstromů ev. č. 0459 a 0460. (foto: Scott Spangler, www.jetwhine.com)


 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: facebookový profil CLV, www.facebook.com/CLV-Pardubice; článek Alana Warnese „First Enstrom 480s arrive with CLV“, Air Forces Monthly – August/2018; Enstrom Helicopter Corporation, http://enstromhelicopter.com; článek Scotta Spanglera „Cody Parkovich, Enstrom Helicopter Production Test Pilot“, www.jetwhine.com)