AktualityPilotiTechnika

Certifikace Gripenu pro vzdušné tankování z A330 MRTT zahájena

Začátkem října byl zahájen dlouhodobě plánovaný proces certifikace švédských stíhaček JAS-39 Gripen pro možnost plnění paliva z moderních evropských tankerů A330 MRTT od mnohonárodní letky MMF, což bude mít v budoucnu zásadní vliv na rozšíření operačních schopností českého taktického letectva v oblasti vzdušného tankování. Účelem aktuálně probíhající certifikační kampaně je praktické ověření funkce doplňování paliva ve vzduchu AAR (Air-to-Air Refueling) mezi oběma platformami, včetně provedení letových testů s reálným připojením a tankováním metodou „Probe and Drogue v různých konfiguracích, a to jak ve dne, tak pochopitelně i v noci.

Hlavním hybatelem certifikace švédských letounů JAS-39 pro vzdušné tankování z nových tankerů A330 MRTT byla nepřekvapivě Česká republika, která se již v říjnu 2019 připojila k ambicióznímu programu Mnohonárodní flotily víceúčelových tankovacích a transportních letadel MMF (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet). Jde o společný evropský projekt sdílených kapacit flotily moderních velkokapacitních letounů A330 MRTT, jehož iniciátorem byla Evropská obranná agentura (EDA) a na kterém prozatím participuje 6 států (Belgie, Německo, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko a Česká republika). Primárním cílem programu MMF je vylepšit schopnosti spojeneckých armád v Evropě v oblasti strategické přepravy a tankování za letu, které by pro řadu států byly jinak zcela nedostupné.

To je i případ České republiky, jež by si letoun podobné kategorie reálně nemohla z finančních důvodů dovolit a od své participace v programu si slibuje posílení právě strategických transportních kapacit a vzdušného tankování, kterými jinak nedisponuje.  Odhadované náklady resortu Ministerstva obrany představují jednorázový poplatek ve výši cca 594 mil. Kč za přidružení k celému programu MMF, zatímco roční provozní náklady se odhadují na 32,6 mil. Kč a personální zapojení v počtu čtyř osob z řad AČR na zahraničním pracovišti vyjde na cca 10 mil. Kč ročně. Za tyto finanční prostředky má Česká republika vyčleněno celkově 100 hodin ročně, přičemž přímo pro úkoly AAR se počítá s 30 hodinami.

 

Vůbec poprvé využila AČR služeb velkokapacitního stroje A330 MRTT v červenci 2021 při přepravě kontingentu do mise předsunuté přítomnosti eFP (enhanced Forward Presence) v Litvě a Lotyšsku a od té doby jej nepravidelně používá k podobným účelům dle aktuálních a předem plánovaných potřeb. Zahájení výcviku AAR českých pilotů Gripenů z nových tankerů však bylo podmíněno nutnou certifikaci daného typu pro tankování z A330 MRTT, kterou se podařilo uskutečnit až nyní. Víceúčelové Airbusy mají schopnost doplňovat palivo oběma způsoby, tedy jak ráhnem, tak i metodou s použitím hadice a koše, přičemž vůbec prvním certifikovaným letounem byly v srpnu 2020 stíhací stroje EF2000 německého letectva. V prosinci 2020 došlo k certifikaci holandských a belgických F-16MLU, zatímco první tankování letounu páté generace F-35A holandského královského letectva se uskutečnilo v září 2021. V říjnu 2021 následovala certifikace německých útočných strojů PA-200 Tornado a začátkem února letošního roku poprvé z tankeru letky MMF plnily palivo i americké námořní stroje F/A-18E/F Super Hornet. Certifikace švédských Gripenů byla původně plánována už na první polovinu roku 2022, tento termín však negativně ovlivnila ruská agrese vůči Ukrajině.

Současný certifikační proces má za švédskou stranu na starosti úřad pro vyzbrojování FMV (Försvarets materielverk), zatímco garantem z alianční strany je nizozemský protějšek švédského úřadu a jednotka Multinational Multirole Tanker Transport Unit. Testy doplňování paliva probíhají ve švédském vzdušném prostoru v oblasti jižního Švédska a nad vodami Baltu. Čtveřice švédských letounů JAS-39C/D Gripen od zkušební jednotky TUJAS (Taktisk Utprovning JAS-39) vzlétá k certifikačním letům ze základny křídla F17 „Blekinge” v Ronneby, zatímco tankovací stroje A330 MRTT létají z domácí základny v nizozemském Eindhovenu. Celý proces certifikačních letů je prováděn pod dohledem švédských ozbrojených sil, přičemž švédský úřad FMV má přímo v Eindhovenu své zaměstnance, kteří podporují a koordinují veškeré letové operace. V předchozích zkouškách vzdušného tankování s jinými tankovacími letouny úřad FMV financoval celou certifikaci, v případě A330 MRTT však bude švédská strana hradit pouze své vlastní výdaje a zbytek bude financován z programu MMF. S největší pravděpodobností půjde o využití části hodin, vyčleněných pro Českou republiku v letošním roce.

Testovací lety certifikačního programu skončí 21. října a poté bude následovat vyhodnocení celé kampaně společně s vydáním závazného předpisu, jenž podrobně popisuje celou proceduru doplňování paliva z tankovacích strojů A330 MRTT piloty Gripenů. Konečné schválení všech dokumentů se očekává začátkem roku 2023. Po nutném proškolení létajícího personálu pak bude možné přistoupit k plnohodnotnému výcviku v procedurách AAR z nových tankerů a čeští stíhači by služeb tankovacích letounů flotily MMF měli využít již v průběhu roku 2023. Českému letectvu se zároveň kromě využití flotily MMF otevírá i teoretická cesta k možnosti přijímat palivo z letounů A330 MRTT dalších evropských uživatelů v podobě Francie, Španělska či Velké Británie.

Záběry z certifikačního letu s tankerem A330 MRTT (reg. T-060) používajícího volací znak „MMF 90“ nad jižní částí švédského ostrova Gotland. Na celé kampani se za švédskou stranu podílejí celkem čtyři stroje JAS-39C/D ze zkušební jednotky TUJAS, které ke společným letům s A330 MRTT startují ze základny v Ronneby. Celá procedura Air-to-Air Refueling je ověřována jak na letounech v úplně čisté konfiguraci, tak pochopitelně i s maximálním navěšením výzbroje a přídavných nádrží na všech závěsných bodech. Jinak tanker s registrací T-060 si jednotka MMU převzala teprve koncem července letošního roku a jde o sedmý stroj A330 MRTT z flotily MMF. (foto: Robert Novén, FMV)

 

Celý certifikační proces má na starosti za švédskou stranu úřad pro vyzbrojování FMV, jehož zaměstnanci přímo v Eindhovenu podporují a koordinují veškeré letové operace tankerů A330 MRTT jednotky MMU v rámci společné certifikace. (zdroj: Multinational Multirole Tanker Transport Unit)

 

Práci operátora tankeru A330 MRTT si nedávno vyzkoušel i nizozemský král Vilém Alexandr. Součástí „královské“ návštěvy jednotky MMU v Eindhovenu byla i reálná letová mise AAR, při které plnily palivo nizozemské letouny F-16 + F-35 a německé EF2000. Některé displeje operátorů A330 MRTT jsou záměrně rozostřeny. (zdroj: Multinational Multirole Tanker Transport Unit)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Johan Lundahl, Försvarsmakten)

(zdroj: článek „FMV genomför lufttankningsprov med JAS 39 C/D“, https://www.fmv.se/aktuellt–press/aktuella-handelser/flygtankning/; archív redakce czechairforce.com; článek „GRIPEN FIGHTER AERIAL REFUELING TEST CAMPAIGN INITIATED“, https://www.nspa.nato.int/news/2022/gripen-fighter-aerial-refueling-test-campaign-initiated)

(aktualizace: 14. 10. 2022)