AktualityPilotiVelitelé

Poslední Mohykán, na postu velitele vzdušných sil končí gen. Mikulenka

Na konci roku skončí ve funkci velitele Vzdušných sil AČR generálmajor Ing. Petr Mikulenka, kterého je možné považovat bez jakékoliv urážky za jednoho z posledních mohykánů současných vzdušných sil, který ještě zažil službu na legendárních stíhačkách MiG-21 v „předlistopadovém“ československém letectvu a později byl u prvopočátků zavádění švédských strojů JAS-39 Gripen do výzbroje AČR. Na postu velitele vzdušných sil jej od nového roku nahradí v rámci reciprocity dlouholetý vrtulníkář a bývalý velitel 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, brigádní generál Ing. Petr Čepelka.

Petr Mikulenka, kterému starší spolubojovníci neřeknou jinak než „Miki“, je v podstatě posledním aktivním pilotem Vzdušných sil AČR, který se může pochlubit dlouholetou službou na Jednadvacítkách v letectvu ČSLA a později AČR. Svou kariéru vojenského pilota odstartoval již v roce 1983 studiem na slavné Vysoké vojenské letecké škole SNP v Košicích. V roce 1987 nastoupil službu u svého prvního bojového útvaru, kterým byl 5. stíhací letecký pluk v Líních, kde létal na letounech MiG-21MF. V „polistopadové“ době odešel sloužit v rámci prvních redislokací roku 1991 do Mošnova, kde působil na funkci staršího pilota a později i jako inspektor vzdušné střelby u nově zformované 82. samostatné stíhací letky. Tato letka v podstatě vznikla z původního mošnovského 8. stíhacího pluku, jenž se rozdělil na dva samostatné útvary. Zatímco 81. sslt byla přesunuta na Slovensko (Sliač), kde měla posílit PVO východní části tehdy ještě společného Československa, 82. sslt byla ponechána v Mošnově.

Turbulentní doba po rozdělení Československa na přelomu let 1992/93 však znamenala kromě dalšího rušení mnoha útvarů a vojenských letišť i ukončení provozu nadzvukového letectva v Mošnově a přesun stíhačů do Přerova, na letiště pověstné svými „protihlukovými“ demonstracemi a blokováním VPD, což bohužel patřilo k běžnému repertoáru tehdejších aktivistů a stěžovatelů na hluk. V Přerově se z bývalé mošnovské 82. letky stala nově 4. samostatná stíhací letka, jež byla podřízena taktéž nově vzniklému 4. sboru PVO. V Přerově sloužil Petr Mikulenka již jako zástupce velitele letky, ovšem historie tohoto útvaru byla vpravdě jepičí, neboť ve víru největší reorganizace novodobých Vzdušných sil AČR byla „moravská“ stíhací letka koncem roku 1994 přemístěna i se svými letouny MiG-21MF na nově zformovanou 4. základnu stíhacího letectva v Čáslavi. Zde její příslušníci konečně po několika stěhováních zakotvili na stálo a vytvořili jádro 42. stíhací letky, která jako 212. taktická letka funguje do dnešních dnů.

Na horním snímku pózují „Miki“ a „Chosé“ dne 6. října 2004 po svém prvním samostatném letu na švédském letounu JAS-39A  během přeškolení v Sätenas. Na dolní fotografii je zachycen plk. Petr Mikulenka před českým Gripenem ev. č. 9235, se kterým dne 18. dubna 2005 přelétl ve formaci s dalšími Gripeny ze Švédska do Čáslavi. Pro české taktické letectvo šlo o dlouho očekávaný okamžik o vpravdě historický moment, který znamenal doslova záchranu českého nadzvukového letectva. (foto: Flygvapnet a Lubomír Světnička, www.natoaktual.cz)

 

V Čáslavi Petr Mikulenka sloužil jako inspektor vzdušné střelby 4. základny stíhacího letectva (později přejmenované na 4. základnu taktického letectva) a v roce 2000 nastoupil k dvouletému studiu na Vysoké velitelské a štábní škole kanadských ozbrojených sil. Po návratu zpět do ČR byl uveden do funkce zástupce velitele 21. zTL – velitel 21. křídla taktického letectva Čáslav. V roce 2004 jej pak čekal asi nejdůležitější milník v kariéře vojenského pilota. Na základě smlouvy o pronájmu čtrnácti nadzvukových letounů JAS-39 Gripen, uzavřené doslova „5 minut po dvanácté“, vyslala Armáda České republiky dne 30. srpna 2004 k teoretické přípravě a praktickému výcviku v létání na letounech Gripen do Švédska první dvojici pilotů a čtyřicetičlennou skupinu specialistů pozemního technického personálu. Oba piloti, plukovník gšt. Petr „Miki“ Mikulenka (velitel 21. leteckého křídla) a podplukovník Michael „Chosé“ Borůvka (velitel 211. taktické letky) zahájili svůj intenzivní osmiměsíční výcvik na vojenské letecké základně Sätenas v jižním Švédsku. Ten tvořilo úvodní přeškolení na švédských letounech JAS-39A/B, po kterém následoval základní, pokračovací a bojový výcvik. Na závěr přípravy piloti získali oprávnění pilota – instruktora. Oběma pilotům se zároveň dostalo cti pilotovat nové stroje při přeletu úvodní šestice Gripenů do Čáslavi dne 18. dubna 2005.

V letech 2007 až 2010 pak Petr Mikulenka působil jako velitel velitel 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Jeho následující kariéra je však spojena především se službou v zahraničí, kde nejprve v letech 2010 až 2013 působil jako zástupce ředitele sekce CAOC s velitelstvím v německém Uedemu a to konkrétně na pracovišti v belgickém Mons. Po svém návratu do ČR byl Petr Mikulenka v květnu 2014 jmenován do hodnosti brigádního generála a v téže době byl delegován na funkci zástupce ředitele Společného operačního centra Ministerstva obrany. V říjnu 2015 je jmenován do hodnosti generálmajora a jako zástupce náčelníka Generálního štábu přímo řídil společné operační centrum (SOC), jež zodpovídá za nasazení českých vojáků v zahraničních misích a operacích. V letech 2017 až 2020 následně opět odchází na zahraniční post jako národní vojenský představitel ČR ve velitelství SHAPE v belgickém Mons a dne 1. listopadu 2020 nahradil v čele Vzdušných sil AČR generálmajora Petra Hromka.

Z prestižní funkce velitele českého letectva odejde generálmajor Petr „Miki“ Mikulenka ke konci roku a po 39-ti letech aktivní služby zamíří do civilu. Během své kariéry vojenského pilota československého letectva a později Armády České republiky měl možnost létat na strojích L-29 Delfín, L-39C Albatros, MiG-21MF/MFN, Sk. 60 a JAS-39A/B/C/D Gripen. Co je zajímavé, ve funkci velitele Vzdušných sil AČR byl stále aktivním pilotem a patřil do skupiny celkově 25-ti českých letců, majících aktuálně oprávnění pilotovat nadzvukové Gripeny.

Kam budou směřovat kroky Petra Mikulenky po 39-ti letech u armády se teprve ukáže. (foto: VR Gineers, foto je pouze ilustrační!)


 

Jak už novinářům nedávno prozradil náčelník generálního štábu generálmajor Karel Řehka, novým velitelem Vzdušných sil AČR se od nového roku stane brigádní generál Petr Čepelka, jenž nyní řídí Sekci rozvoje sil Ministerstva obrany. Petr Čepelka slouží u armády od počátku 90. let minulého století jako vrtulníkář a v minulosti například velel 22. základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Má zároveň zkušenosti i ze zahraničního nasazení, neboť se dvakrát účastnil mise v nebezpečném Afghánistánu.

Před novým velitelem českého letectva stojí obrovské výzvy, neboť Vzdušné síly AČR čekají v následujících letech asi největší změny od vzniku samostatné České republiky a především taktické či vrtulníkové letectvo projdou zásadní proměnou. Petra Čepelku tak čeká všechno možné, jen ne pohodová, odpočinková či bezproblémová služba. Za redakci czechairforce.com se tak sluší novému veliteli českého letectva popřát především pevné nervy a spoustu energie, které bude v této geopoliticky velmi neklidné době určitě potřebovat.

 

Brigádní generál Ing. Petr Čepelka

Osobní údaje:

  • datum narození: 17. února 1969
  • místo narození: Vrchlabí

Vzdělání:

  • 1983 – 1987 – SOU strojírenské Hronov
  • 1987 – 1991 – VVLŠ Košice, obor Letecká a raketová technika
  • 2011 – 2012 – Kurz pro vyšší důstojníky, Řízení obrany státu – vojenské umění, obranné plánování, bezpečnostní a obranná politika
  • 2015 – 2016 – Vojenská vysoká válečná letecká škola Maxwell AFB, Alabama – kurz Generálního štábu
  • 2016 – Conflict Management při Defence Academy Sandhurst
  • 2017 – Modular Short Course on Global Security Challanges – NATO Deffense College Rome
  • 2019 – The Generals, Flag Officers and Ambassadors Course – kurz generálů, vysokých důstojníků a velvyslanců
  • 2020-2021 – Strategický kurz generálního štábu, Royal College of Defence Studies – London

Průběh služební kariéry:

  • 1991 – 1992 – pilot 1. vrtulníkové letky 11. vrtulníkového pluku, Plzeň-Bory a Líně
  • 1992 – 1994 – pilot, letovod a navigátor, 11. vrtulníkový pluk, Líně
  • 1994 – 2003 – navigátor a kapitán vrtulníku, 33. základna vrtulníkového letectva Přerov-Bochoř
  • 2004 – 2008 – inspektor bezpečnosti létání, 23. základna vrtulníkového letectva, Přerov-Bochoř
  • 2008 – 2010 – vedoucí starší důstojník – specialista oddělení vrtulníkového a dopravního letectva odboru vzdušných sil Sekce rozvoje druhů sil – Operační sekce Ministerstva obrany
  • 2011 – 2013 – vedoucí starší důstojník – specialista a vedoucí oddělení – náčelník vrtulníkového a dopravního letectva Sekce rozvoje druhů sil – operační sekce MO, Praha
  • 2013 – 2014 – vedoucí oddělení vrtulníkového a dopravního letectva Sekce rozvoje a plánování schopností MO, Praha
  • 2014 – 2015 – zástupce velitele základny – velitel křídla, 22. základna vrtulníkového letectva, Náměšť nad Oslavou
  • 2016 – 2018 – velitel 22. základny vrtulníkového letectva Velitelství vzdušných sil, Náměšť nad Oslavou
  • 2018-2022 – zástupce ředitele Sekce rozvoje sil MO, Praha
  • 2019 – jmenován do hodnosti brigádního generála
  • 2022 – ředitel Sekce rozvoje sil MO, Praha
  • 2023 – velitel Vzdušných sil AČR

Operační nasazení:

  • 2008 – starší pilot jednotky OMLT 4. kontingentu AČR PN a chemické jednotky, ISAF, Afghánistán
  • 2010 – 2011 – zástupce velitele jednotky AMT Kábul, ISAF, Afghánistán

Petr Čepelka (zcela vpravo) v prvopočátcích své služby vrtulníkáře u 1. letky 11. vrtulníkového pluku na dnes již dávno zaniklém letišti Plzeň-Bory, rok 1991. Ještě v témže roce byl celý pluk redislokován na nedaleké letiště v Líních. (zdroj: www.vrtulnik.cz alias Bob Čech a Armáda ČR)

 

Brigádní generál Petr Čepelka (opět zcela vpravo) již jako ředitel Sekce rozvoje sil Ministerstva obrany během návštěvy české delegace ve výrobním komplexu společnosti Bell v texaském Amarillo před trupem prvního stroje UH-1Y Venom výr. č. 55400, vyráběného pro AČR. (zdroj: plk. Magdalena Dvořáková)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Lubomír Světničkawww.natoaktual.cz)

(zdroj: článek „Náčelník generálního štábu Řehka: Hlavní prioritou je bojeschopnost armády“, https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nacelnik-generalniho-stabu-rehka-hlavni-prioritou-je-bojeschopnost-armady/2263966?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu; archív redakce czechairforce.com)

(aktualizace: 7. 10. 2022)