AktualityAkviziceModernizace

První souprava izraelského 3D radiolokátoru MADR dorazila do ČR

V pátek 25. února ve večerních hodinách přistálo na pražském letišti Václava Havla letadlo s dodávkou první soupravy mobilního 3D radiolokátoru protivzdušné obrany ELM-2084 MMR, zkráceně nazývaného MADR. Soupravy MADR zajistí naší armádě přehled o vzdušné situaci v malých výškách od 100 do 3000 metrů.

Smlouva na nákup osmi souprav MADR byla uzavřena mezi Českou republikou – Ministerstvem obrany a Státem Izrael dne 5. prosince 2019. Sedm souprav MADR bude dodáno v průběhu letošního roku. Poslední souprava bude předána v dubnu 2023.

„Radiolokátory MADR 3D nahradí zastaralou sovětskou radiolokační techniku a zbaví nás závislosti na zbrojním průmyslu Ruské federace,“ zhodnotil náměstek ministryně obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka.

Nové radary MADR 3D jsou určeny k vytváření nepřetržitého radiolokačního pokrytí v rámci integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO (NATINAMDS – NATO Integrated Air and Missille Defense System). V rámci národního posilového systému protivzdušné obrany ČR (NaPoSy PVO ČR) bude MADR kontrolovat vzdušný prostor na malých a středních výškách k obraně klíčových objektů státu.

Zásadním úkolem je pak naplnění schopnosti radiolokačního pokrytí i mimo naše území v souladu s Capability Targets, tzn. nasazení mobilního radiolokátoru v rámci kolektivní obrany spojenců NATO pro případ aktivace článku 5 Severoatlantické smlouvy.

Autor textu: Sekce vyzbrojování a akvizic Ministerstva obrany (SVA MO), popisky redakce czechairforce.com

Dvojice záběrů z nakládky prvního „českého“ radaru MADR na letišti Ben Guriona v izraelském Tel Avivu. Přepravu do České republiky pak zajistil letoun Il-76TD-90 reg. 4K-AZ101 soukromé ázerbájdžánské letecké společnosti Silk Way Airlines, který s důležitým nákladem přistál na ruzyňském letišti v pátek 25. února okolo 18:30 hod. (2x foto:  Sekce vyzbrojování a akvizic Ministerstva obrany)

 

Detail samostatné anténní jednotky radiolokátoru EL/M-2084 MMR v pracovní poloze a s vysunutými rohovými kotvícími prvky. MADR využívá anténní pole s aktivním elektronickým snímáním AESA s technologií polovodičů na bázi galliumnitridu (GaN). Pravděpodobně jde o první český radar, vyfocený ještě v průběhu testování v Izraeli. (foto: Sekce vyzbrojování a akvizic Ministerstva obrany)

 

První finální souprava mobilního 3D radiolokátoru MADR, zachycená v areálu pardubické společnosti RETIA. Celá souprava se nachází v pochodové poloze a je usazena na dlouhém provedení podvozku Tatra 815-7T3R41 8×8.1R. Podvozek má pomocný rám s rohovými kotvícími prvky pro uchycení kontejneru s rozměrnou elektrocentrálou a celé anténní jednotky 3D radiolokátoru protivzdušné obrany ELM-2084 MMR. Jak je z fotografií patrné, kontejner i anténní jednotka jsou řešeny tak, aby mohly být z podvozku svěšeny i bez pomoci jeřábu nebo jiné externí mechanizace. Kotvící prvky anténní jednotky nemají v pochodové poloze instalovány opěrné desky, velké přihrádky mezi 2. a 3. nápravou jsou pak zřejmě určeny k uložení spektrálních maskovacích sítí, které pro MADR produkuje společnost B.O.I.S. – FILTRY s.r.o. (2x foto: RETIA, a.s., https://retia.cz/)


 

 

(úvodní foto: RETIA a.s., https://retia.cz/)

(zdroj: https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/prvni-souprava-madr-dorazila-do-ceske-republiky-233814/)