AktualityKonfliktyPilotiZahraniční mise

První čistě ženská mise NATO AWACS s výraznou českou stopou

Začátkem února uskutečnila alianční jednotka NATO E-3A Component, mající ve výzbroji letouny včasné výstrahy AWACS, historicky první čistě ženskou operační misi, směřující nad východní křídlo aliance. Do nevšedního letu, který se odehrál převážně ve vzdušném prostoru Polska, se nakonec zapojilo celkově 22 žen z mnohonárodní jednotky, včetně dvou příslušnic Vzdušných sil AČR.

Program vzdušného systému včasné výstrahy a řízení NATO, který je znám pod zkratkou NAEW&C neboli  NATO Airborne Early Warning and Control, patří mezi nejdůležitější prvky obrany států Aliance, neboť jeho letouny včasné výstrahy AWACS se významně podílí na ochraně celého aliančního vzdušného prostoru. Programu NAEW&C se v současné době účastní 17 členských zemí Aliance (Belgie, Česká republika, Dánsko, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko, Turecko, Velká Británie a Spojené státy americké), přičemž Velká Británie provozovala až do srpna 2021 své vlastní letouny E-3D a v současné době zavádí novou platformu E-7A.

Kromě členských zemí jsou do programu NAEW&C přidruženy rovněž Kanada, Francie a Litva, které poskytují vojenský personál k posílení jednotky NATO E-3A Component. Velitelství sil NAEW&C sídlilo původně při operačním velitelství Aliance v belgickém  Monsu, v říjnu 2015 však bylo přesunuto přímo na základnu v německém Geilenkirchenu, kde jsou umístěny samotné letouny. Provoz a modernizace celého systému NAEW&C pak zajišťuje řídící agentura NAPMA (NATO AEW&C Programming Management Agency), jejíž sídlo se nachází rovněž v Geilenkirchenu.

NATO v současné době provozuje flotilu čtrnácti strojů E-3A „Sentry“, operujících jak z hlavní operační základny MOB (Main Operating Base) Geilenkirchen nedaleko nizozemských hranic, tak rovněž z předsunutých operačních základen v Itálii (Trapani-Birgi), Turecku (Konya), Řecku (Aktion) a Norsku (Ørland). Letouny E-3A zároveň procházejí různými upgrady, kdy se řešila například výrazná modernizace kokpitu a přechod ze starých analogových přístrojů na moderní „glass kokpit“. Od roku 2020 dále podstupují modernizační program FLEP (Final Life Time Extension Program), který je zaměřen na integraci pokročilého komunikačního a spojovacího vybavení, díky čemuž bude možné celou flotilu E-3A udržet v provozu až do požadovaného roku 2035.

Alianční jednotka NATO E-3A Component v současné době využívá celkově 14 letounů včasné výstrahy AWACS, které operují nejen z hlavní operační základny v německém Geilenkirchenu, ale poměrně často i z předsunutých operačních základen v Itálii, Turecku, Řecku či Norsku. Díky rozsáhlým upgradům, při kterých letouny získaly například nový skleněný kokpit, nebo současnému modernizačnímu programu FLEP, budou moci být tyto letité stroje provozovány až do roku 2035, kdy jejich úkoly definitivně převezme nová platforma E-7A Wedgetail. (foto: Staff Sgt. (OR-5) Andrew Sarver)


 

ČR jako součást mnohonárodního NATO E-3A Componentu

Česká republika se stala účastníkem programu NAEW&C po ukončení ratifikačního procesu všemi účastnickými státy dne 14. prosince 2010. Přijetí předcházela několikaletá jednání a se začleněním do komunity Airborne Early Warning musely souhlasit všechny zúčastněné země. V květnu 2011 se pak symbolickým vztyčením české vlajky na základně v německém Geilenkirchenu Česká republika oficiálně přidala k zemím, které v rámci NATO flotilu letounů AWACS společně provozují. Roční příspěvek České republiky do programu NAEW&C činí přibližně 155 milionů korun.

V rámci sil NAEW&C byli zpočátku v operačním nasazení celkem čtyři příslušníci AČR a to na pozicích pilota, navigátora, řídícího střediska na palubě letounu E-3A a operátora systému. Po docvičení se k této úvodní skupině přidali ještě další čtyři příslušníci Vzdušných sil AČR. Pro české letectvo šlo o naprosto zásadní krok, neboť od konce 2. světové války šlo v podstatě o první operační zapojení příslušníků VzS AČR v rámci mezinárodních sil v reálných operacích.

Češi se totiž v sestavě posádek E-3A ihned zapojili do různých aliančních operací a mají za sebou náročné letové mise, podporující například operaci ISAF v Afghánistánu, nebo operaci Unified Protector nad Libyí či působení v oblasti Sýrie. Od roku 2014 jsou alianční Awacsy nasazovány k ochraně východního křídla aliance a po napadení Ukrajiny v únoru 2022 se mise směřující k východní hranici NATO staly v podstatě každodenní záležitostí.

Za celou dobu působeni v mezinárodní jednotce NATO E-3A Component se v německém Geilenkirchenu vystřídalo už několik desítek českých vojáků. Ti zde aktuálně působí na nejrůznějších funkcích od techniků přes letovody, operátory průzkumu až po piloty či kapitány Awacsu. A jen pro představu, v roce 2019 zde sloužilo celkově 13 příslušníků AČR.

V sestavě aliančního komponentu působí v různých funkcích a na základě pětiletých kontraktů řada příslušníků Vzdušných sil AČR, kteří se rekrutují převážně z řad kbelské 24. základny dopravního letectva, nebo 26. pluku velení a řízení ze Staré Boleslavi. Na snímku český kapitán Awacsu během jedné z misí loňského obřího cvičení Air Defender 2023. (foto: Ina Fassbender, AFP, Getty)


 

Ženská mise „NATO 01“ nad Polsko

Jedna z nejzajímavějších misí aliančního Awacsu se uskutečnila v pátek 9. února 2024, kdy byl realizován let s čistě ženskou posádkou do prostoru východního křídla Aliance. Šlo o běžnou operační misi na podporu posílených aktivit zvýšené bdělosti eVA (enhanced Vigilance Activities), do které se ve výsledku zapojilo na 22 příslušnic „E-3A Componentu“ z osmi aliančních zemí – Kanady, Česka, Dánska, Německa, Itálie, Polska, Portugalska a USA. Let zorganizoval tým NAEW&CF Women’s Initiative Team a z českého pohledu je určitě zajímavé, že tuto misi podpořily i dvě příslušnice Vzdušných sil AČR, působící v sestavě komponentu, konkrétně česká velitelka mise mjr. M.R. a řídící průzkumu kpt. A.B.

Screeny letové mise čistě ženské posádky Awacsu z 9. února 2024, která směřovala do polského vzdušného prostoru. Krásně je vidět tankovací orbita severně od Čenstochové a monitorovací kružnice s přibližným středem nad Inowroclaví. Ve stejný den měly kromě Awacsu „NATO 01“ napilno i další čmuchalové, jako americký RC-135W Rivet Joint s volačkou „JAKE 17“, nebo švédský elektronický Gulfstream, známý rovněž pod označením S102B Korpen.

 

Pro speciální let byl určen letoun Boeing E-3A Sentry (reg. LX-N90453) s volacím znakem „NATO 01“, který kolem 07:49 (UTC) odstartoval z dráhy 27 na základně Geilenkirchen a zamířil do polského vzdušného prostoru. Zde nejprve ženská posádka doplnila palivo z amerického tankeru KC-135T (reg. 59-1464) s volačkou „HOBO 11“ na orbitě severně od města Čenstochová (Czestochowa) a posléze se vydala na monitorovací orbitu ve výšce 31.000 feetů jižně od Bydhoště (Bydgoszcz). Na této pozici asi 200 km jihozápadně od Kaliningradské oblasti zůstala ženská posádka Awacsu přes hodinu a následně se vydala zpět do Geilenkirchenu, kde po pěti hodinách letu v pořádku přistála.

Smyslem této konkrétní „all-female“ mise bylo poukázat na fakt, že přítomnost žen na palubě AWACSu a obecně v komunitě Airborne Early Warning  je určitě ku prospěchu fungování aliančního komponentu a že příslušnice něžného pohlaví jsou nepostradatelnými členy celého týmu na palubách aliančních Awacsů.

Kompletní sestava NATO E-3A Componentu, která se podílela na zabezpečení ženské mise dne 9. února, včetně všech 22 příslušnic posádky Awacsu reg. LX-N90453. Na fotografii jsou i dvě Češky (v první řadě pátá zprava a ve druhé řadě třetí zprava, hned vedle mužského osazenstva), které se tohoto nevšedního letu účastnily. (foto: Staff Sgt. (OR-5) Andrew Sarver a Michael Linennen)

 

Do unikátního „all-female“ letu se v sestavě posádky Awacsu s volačkou „NATO 01“ zapojily i dvě příslušnice Vzdušných sil AČR. Šlo o velitelku mise mjr. M.R. (vlevo) a řídící průzkumu kpt. A.B. (vpravo). Obě ilustrační fotografie však pocházejí z jiného letu Awacsu. (Photo by Petty Officer 1st Class Brett Dodge a Michael Linennen)


 

 

(úvodní ilustrační foto: SSgt Hummel)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; IT’S A FIRST! NATO AWACS ALL-FEMALE AIRCREW COMPLETE SORTIE IN SUPPORT OF ENHANCED VIGILANCE ACTIVITIES, https://awacs.nato.int/media-center/press-releases/2024/nato-awacs-allfemale-aircrew-complete-sortie-in-support-of-enhanced-vigilance-activities; ČR se stala členem systému včasné vzdušné výstrahy AWACS, https://vlada.gov.cz/cz/media-centrum/aktualne/cr-se-stala-clenem-systemu-vcasne-vzdusne-vystrahy-awacs–66256/#)

(aktualizace: 10. 5. 2024)