AktualityAkvizicePilotiVelitelé

Čeští piloti F-35A projdou výcvikem na Ebbing ANGB v Arkansasu

Představitelé AČR během nedávné návštěvy velitele Vzdušných sil NATO generála Jamese B. Heckera v ČR potvrdili, že úvodní výcvik budoucích českých pilotů F-35A Lightning II proběhne v USA na základně Ebbing ANGB v Arkansasu. Cílem školení ve Spojených státech je vycvičení dostatečného počtu instruktorů a pilotů, kteří budou tvořit základ obou nových taktických letek s F-35A a na jejichž bedrech bude stát zavedení letounu 5. generace do výzbroje Vzdušných sil  AČR.

Ebbing Air National Guard Base (ANGB) je vojenskou částí regionálního letiště Fort Smith v Arkansasu, které od roku 1953 využívá letecká národní garda státu Arkansas. Na letišti aktuálně sídlí 188. křídlo Arkansas Air National Guard, které v minulosti provozovalo například letouny F-4 Phantom II, F-16 Fighting Falcon, nebo A-10 Thunderbolt II. V roce 2014 však došlo k výrazné změně v určení křídla a 188th Wing začal používat bezpilotní prostředky MQ-9 Reaper.

V loňském roce byla základna Ebbing ANGB vybrána jako nové středisko pro výcvik a přípravu zahraničních vojenských pilotů v rámci programu zahraničního vojenského prodeje FMS (Foreign Military Sales), kde bude probíhat výcvik na letounech F-16 a F-35. Rozhodnutí přesměrovat výcvik zahraničních pilotů F-35 do Fort Smith vyplývá mimo jiné ze značného vytížení arizonské základny Luke AFB, která je hlavním výcvikovým střediskem pro piloty letounů 5. generace amerického letectva a států, které si F-35 pořídily již dříve. Arkansaský Ebbing ve Fort Smith se tak stane nejen druhým místem v USA, určeným pro výcvik zahraničních pilotů na strojích 5. generace, ale zároveň bude novým domovem pro výcvikovou 425. letku singapurského letectva s letouny F-16C/D Fighting Falcon, která v současnosti sídlí rovněž na letecké základně Luke.

Ve Fort Smith v současné době probíhá celková úprava infrastruktury letiště v hodnotě 500 milionů USD, tak aby základna splňovala kritéria provozu letounů 5. generace a mohl se zde již v druhé polovině roku 2024 naplno rozběhnout plánovaný výcvik zahraničních pilotů a pozemního personálu. V první fázi bude nové výcvikové středisko dimenzováno pro celkově 36 letounů (12ks F-16 a 24ks F-35), což předpokládá rozšíření kapacit pro trvalé umístění zhruba 900 členů personálu amerického a singapurského letectva, včetně dalších zahraničních účastníků výcviku v následujících letech.

 

Premiéru v Arkansasu obstarají piloti z Polska

Jako první zahájí školení na Ebbing ANGB v Arkansasu v průběhu podzimu 2024 příslušníci polského letectva. Celkem 24 polských pilotů, které doplní 90 členů pozemního personálu, zde projde výcvikem do instruktorské úrovně, tak aby mohli po návratu do Polska pomáhat s výcvikem dalších polských pilotů. Další národní skupiny, které projdou výcvikem na Ebbing ANGB, vyšle na podzim 2025 Finsko, v průběhu podzimu 2026 dále Německo se Singapurem a v létě 2027 Švýcarsko.

Čeští piloti by se na Ebbing ANGB měli objevit patrně v průběhu roku 2029, kdy zde začnou létat na prvních F-35A, vyrobených pro české letectvo. Průběh výcviku na moderních letounech 5. generace vysvětluje major Aleš „Viper“ Svoboda, stíhací pilot se zkušenostmi z typu JAS-39, působící nyní na Velitelství Vzdušných sil AČR. „Výcvik bude probíhat nejprve na základně v Arkansasu. Smyslem je vycvičit dostatek instruktorů a pilotů, kteří budou stát v čele letek F-35 a rozběhnou celý systém. Poté se výcvik kompletně přesune do ČR. Proto je pro nás extrémně důležitý personál, který budeme do USA vysílat, a který už teď postupně do projektu zapojujeme. Stejně jako ostatní země, i my sázíme na zkušené piloty s excelentní angličtinou a zájmem o F-35, u kterých vidíme jednak schopnost učit a předávat zkušenosti, ale také řídící – velitelský potenciál.“

Podle velitele Vzdušných sil AČR generálmajora Petra Čepelky má řada kandidátů zkušenosti z USA a jsou proto považováni za klíč k úspěchu provozování těchto nejmodernějších strojů 5. generace. „Na jejich bedrech bude stát start a rozvoj letek v Čáslavi a výcvik dalších více než 20 pilotů,“ sdělil. Nábor dalších pilotů se navíc už rozběhl i pod hlavičkou Univerzity obrany v Brně. Do konce března bylo možné podat přihlášku do nového studijního programu Vojenský letový provoz, který na rozdíl od stávajícího pětiletého magisterského, bude pouze bakalářský a o rok a půl kratší. Tento důležitý krok by měl podstatně zatraktivnit službu u Vzdušných sil AČR a zajistit  mimo jiné dostatek nových členů létajícího a pozemního personálu taktického letectva, kteří budou v následujících letech sloužit právě na letounech F-35A českého letectva.

První skupinu českých pilotů na Ebbing ANGB budou tvořit zkušení stíhači se stovkami hodin na Gripenech a perfektní angličtinou, kteří zde projdou kompletním školením do instruktorské úrovně, tak aby mohli pomáhat s přeškolením dalších českých pilotů na F-35A v domácích podmínkách. (foto: Miroslav Kostelník, Ostrava Airport – Aviation Photography)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Lockheed Martin Photograph by Jonathan Case)

(zdroj: článek „Noví piloti F-35 zahájí přípravu v USA, poté se výcvik přesune do ČR“, autor majorka Zuzana Sekaninová, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/novi-piloti-f-35-zahaji-pripravu-v-usa–pote-se-vycvik-presune-do-cr-250829/; článek „Ebbing Air National Guard Base in Fort Smith, Arkansas Selected as Home for U.S. Air Force Mission“, https://www.arkansasedc.com/news-events/newsroom/detail/2023/03/15/ebbing-air-national-guard-base-in-fort-smith-arkansas-selected-as-home-for-u.s.-air-force-mission; článek „Media: Szkolenie na polskich F-35A w bazie Ebbing od jesieni“, autor Rafał Muczyński – Magazyn Militarny MILMAG, https://milmag.pl/media-szkolenie-na-polskich-f-35a-w-bazie-ebbing-od-jesieni/)

(aktualizace: 6. 5. 2024)