AktualityTechnika

První brazilský pilot absolvoval premiérový let na novém Gripenu E

Příslušník brazilského letectva FAB (Força Aérea Brasileira) Major Aviator Cristiano de Oliveira Peres se stal ve čtvrtek 20. srpna historicky prvním brazilským pilotem, který absolvoval let na novém letounu F-39E Gripen. Tento pro brazilské letectvo historický moment se odehrál na továrním letišti společnosti SAAB ve švédském Linköpingu a Major Cristiano uskutečnil na prvním vyrobeném brazilském stroji výrobního čísla 6001 a registrace FAB 4100 zhruba 50 minutový let nad Baltským mořem, při kterém se seznamoval s ovládáním a letovými vlastnostmi nového stroje.

Přípravy na čtvrteční premiérový let Majora Cristiana byly mimořádně intenzivní a probíhaly v Linköpingu v podstatě už od letošního ledna. Celá fáze přeškolení ve Švédsku zahrnovala absolvování celé řady školení, studia technické dokumentace letounu F-39 Gripen a mnoho hodin výcviku na simulátorech. Úspěšné provedení letu pak představovalo velkou zodpovědnost vzhledem k významu celého projektu pro brazilské letectvo.

„F-39E Gripen FAB 4100 je stále svým způsobem prototyp a zabralo hodně času se připravit na tento let. Když jsem ale slyšel povolení k přistání z řídící věže, byl jsem si jistý, že veškeré úsilí stálo za to. Rozhodl jsem se stát pilotem letových zkoušek a jsem vděčný brazilskému letectvu za to, že mě pověřili tímto důležitým úkolem zde ve Švédsku“, dodal Major Cristiano.

Major Cristiano je součástí personálu leteckého výzkumného a zkušebního ústavu IPEV (Instituto de Pesquisas e Ensaios em Voo), který spadá pod letecký technologický institut DCTA (Departamento de Ciência e Tecnologia Aeroespacial). Účelem IPEV je poskytování specializovaných služeb v oblasti letových zkoušek, přístrojového vybavení letadel a údajů datové telemetrie. Zároveň podporuje výzkum, vývoj a certifikaci leteckých výrobků, jakož i školení personálu specializovaného na letové zkoušky. Provádí také výzkum a vývoj nových metod letových zkoušek a hledá inovativní a účinnější řešení.

Major Cristiano během příprav na svůj premiérový let na stroji F-39E Gripen reg. FAB 4100, který se odehrál 20. srpna 2020 ve švédském Linkopingu. (foto: SAAB, https://saabgroup.com)

 

První let brazilského pilota na letounu Gripen E je důležitým milníkem v celém procesu zavádění tohoto nového stroje do výzbroje Força Aérea Brasileira. Jeho dalším krokem by měl být přesun letounu FAB 4100 přímo do Brazílie, který je plánován na září letošního roku a kam by měl dorazit námořní cestou v kontejneru. Zde bude v centru GDDN (Gripen Design and Development Network) v Gavião Peixoto sloužit jako testovací stroj FTI (Flight Test Instrumentation) a pokračovat v sérii letových testů a důležitých vývojových či integračních zkoušek specifického brazilského vybavení a výzbroje.

Jeho předvedení brazilské veřejnosti je plánováno na Aviator’s Day 23. října 2020 přímo v hlavním městě Brazílie. Podle současného harmonogramu dodávek první sériový F-39E Gripen získá Força Aérea Brasileira už v příštím roce. Brazílie prozatím objednala celkem 36 letadel, z nichž 28 bude jednomístných F-39E a osm dvoumístných F-39F. Všechny letouny budou sloužit u 1. skupiny protivzdušné obrany (1° Grupo de Defesa Aérea, Esquadrão „Jaguar“) se základnou v Anápolisu nedaleko hlavního města.

První brazilský Gripen výrobního čísla 6001 nyní létá s registrací FAB 4100 a od švédských strojů se odlišuje řadou detailů. Za povšimnutí stojí jiná paneláž nad číslem 4100 (před snímačem úhlu náběhu), která pravděpodobně ukrývá místo pro pozdější instalaci jedné z antén brazilského systému IFF. ( foto: SAAB, https://saabgroup.com)

 

Major Cristiano v kokpitu během svého vůbec prvního letu na novém F-39E. Brazilský stroj má oproti švédským Gripenům E i poněkud jiné senzorické vybavení. V aerodynamickém výstupku před náběžnou hranou kanardy je kromě čidla MAWS instalován pravděpodobně i snímač LWS, upozorňující na ozáření laserovým paprskem. ( foto: SAAB, https://saabgroup.com)

 

Pokračuje i testování švédských prototypů Gripen E. Například letoun 39-10 uskutečnil letos v červnu na severu Švédska testy radaru a senzoru IRST při detekci „malorozměrových“ cílů. Další sériový stroj 6003 uskutečnil pozemní zkoušky palubního kanonu Bk-27 a zároveň byl zalétán v pořadí čtvrtý sériový stroj 6004. Ten má již opět klasický šedý nátěr, což by mohlo nasvědčovat domněnce, že švédský Flygvapnet zřejmě rezignoval na zavedení efektní lomené kamufláže, aplikované na letounech 6002 a 6003. (foto: SAAB, https://saabgroup.com)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Linus Svensson, SAAB, https://saabgroup.com)

(zdroj: článek „Piloto da FAB voa o primeiro F-39 Gripen E“, https://www.fab.mil.br/noticias/mostra/36199/GRIPEN%20-%20Piloto%20da%20FAB%20voa%20o%20primeiro%20F-39%20Gripen%20E; Saab Group, https://saabgroup.com; článek „F-39 Gripen fighter flies for the first time with a Brazilian Air Force pilot“, autor Ricardo Meier, https://www.airway1.com/f-39-fighter-gripen-flies-for-the-first-time-with-a-brazilian-air-force-pilot/; Gripen News, www.twitter.com)