AktualityModernizacePiloti

Pardubické TSC chystá integraci řízené entity stroje F-16

Taktické simulační centrum (TSC) v Pardubicích, které spadá pod státní podnik LOM PRAHA, je odborné veřejnosti známé především svým primárním zaměřením na specializovaný výcvik pilotů taktického letectva AČR. Ti se zde zdokonalují především v rozvoji taktiky při použití protiletadlových řízených střel, odpalovaných proti cílům za hranicí viditelnosti BVR (Beyond Visual Range), a dále ve výcviku při úderech na pozemní cíle řízenou a neřízenou municí s podporou předsunutých leteckých návodčích FAC (Forward Air Controller).

Pardubické simulační centrum pochopitelně nejvíce využívají příslušníci AČR, postupně se však daří rozšiřovat výcvik i pro zahraniční zákazníky, mezi něž patří především piloti z Německa, Slovenska, Maďarska a Chorvatska. Samotný výcvik probíhá během jednotlivých kurzů na osmi taktických simulátorech pro piloty, přičemž všechny simulátory jsou tzv. re-konfigurovatelné. To zjednodušeně znamená, že operátor může změnit typ simulovaného letounu nejen pomocí nastavení software, ale i mechanickou výměnou prvků řízení letounu (HOTAS – Hands On Throttle And Stick, nebo páka ovládání motoru a páka řízení letounu).

Taktický simulátor je samozřejmě určen převážně pro taktický skupinový výcvik a tomu odpovídají i schopnosti jak simulovaných letounů, tak schopnosti pokročilých simulačních nástrojů pro přípravu, provedení a vyhodnocení výcvikových misí.  V současné době je možné simulovat jako entity řízené pilotem letouny sloužící v posledním desetiletí u AČR, tedy typy JAS-39 Gripen, L-159 ALCA a L-39 Albatros, včetně odpovídajících prvků řízení.

Simulační centrum se neustále snaží rozšiřovat své portfolio činností pro zahraniční zákazníky a jedním z nejnovějších počinů je plánovaná implementace řízené entity letounu F-16, včetně odpovídajících prvků řízení, do informačního systému Taktického simulačního systému. Z tohoto důvodu vypsal státní podnik LOM PRAHA už začátkem května letošního roku veřejnou zakázku, jejímž předmětem je dodávka a samotná implementace řízené entity letounu F-16 Fighting Falcon do Taktického simulačního systému, tak aby bylo možné zabezpečit přípravu pilotů Viperů při použití prostředků a metod simulovaného taktického výcviku. Na základě uzavřené smlouvy se společností VR Group, a.s. o dodávce a implementaci řízené entity letounu F-16 do informačního systému TSS v hodnotě 6 mil. Kč (bez DPH) bude komplexně zabezpečeno provádění simulovaného taktického výcviku v požadovaném rozsahu a kvalitě s použitím kokpitů letounu F-16C, včetně vybraných ovládacích prvků řízení letounů (HOTAS).

Technologie pardubického TSC dosud umožňovaly simulovat letouny F-16 jen částečně, neboť vybrané generické letouny včetně již zmiňovaného Viperu sice svým vnějším vzhledem a simulovanými výkony (letové parametry a výzbroj) odpovídají simulovaným letounům, ale s přizpůsobeným kokpitem letounu JAS-39 Gripen s trojicí MFD, což samozřejmě pro mnoho uživatelů Viperu představovalo určitý problém. Mezi oběma letouny je totiž poměrně velký rozdíl nejen v samotném zobrazení taktických informací a infografice, ale F-16 používá k ovládání především pravý sidestick. Samotný kokpit  taktického simulátoru letounu F-16 bude pochopitelně opět zjednodušen a polohy většiny ovládacích prvků budou umístěny na dotykovém displeji, tedy na jiném místě, než v kabině reálného letounu.

Nejnovější aktivita státního podniku LOM PRAHA je nepochybně mířena na nejbližší uživatele letounů F-16C/D, ať již v podobě polských vzdušných sil, tak v budoucnu především slovenského letectva. Právě příslušníci 1. a 2. taktické letky ze Sliače patřili v minulosti mezi pravidelné účastníky výcvikových kurzů v TSC. Ostatně jak přiznává ve své vzpomínkové publikaci „Lietali sme MiG-29“ jeden z bývalých a velmi zkušených slovenských pilotů Fulcrumu, Kamil „Maveb“ Glovňa, výcvik v pardubickém TSC dal slovenským pilotům cenné zkušenosti při taktice boje BVR a pokud by jej slovenští piloti absolvovali dříve, tak by se například souboje s polskými F-16C při cvičení Eagle Talon 2011 odvíjely po taktické stránce zcela jinak.

Tato slova dokazují, že výcvik v rozvoji taktiky BVR je velmi důležitou a potřebnou výcvikovou aktivitou pilotů stíhacích letadel a jakékoliv ignorování moderních trendů vzdušného boje se následně projeví při cvičeních s vyspělými aliančními partnery. Současná aktivita s implementací řízené entity letounu F-16 ukazuje, že pardubické TSC nechce usnout na vavřínech a snaží se stále zkvalitňovat a rozšiřovat své portfolio nabízených služeb.

Zahraniční piloti můžou při taktickém výcviku v TSC využívat řadu vybraných generických letounů, které svým vnějším vzhledem, letovými výkony a výzbrojí odpovídají simulovaným letounům, ovšem s přizpůsobeným kokpitem a infografikou letounu JAS-39C Gripen. Po implementaci řízené entity letounů F-16 včetně použití jejich kokpitů a ovládacích prvků řízení bude možné realizovat podstatně realističtěji taktický výcvik pilotů Viperů. Tato nejnovější aktivita pardubického TSC cílí především na současné a budoucí uživatele F-16 v evropském regionu, například v podobě Polska či Slovenska. (foto: TSC Pardubice, MATC,  www.lompraha.cz)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: F-16C DSC Simulator, https://www.digitalcombatsimulator.com/en/)

(zdroj: Veřejná zakázka: Implementace řízené entity letounu F-16 do IS TSS; https://zakazky.lompraha.cz/contract_display_5178.html; kniha „Lietali sme MiG-29 – Obrazy zo života slovenských stíhačov 1993 – 2016“, autor Kamil Glovňa, vydavatelství Magnet Press 2020; článek „Unikátní pohled do zákulisí taktického simulačního centra (část I.)“, autor Ing. Jaroslav Šefl & team TSC, https://www.lompraha.cz/news/unikatni-pohled-do-zakulisi-taktickeho-simulacniho-centra-cast-i)

(aktualizace: 14. 8. 2021)