AktualityVelitelé

Novým velitelem Vzdušných sil AČR se stal brig. gen. Petr Hromek

V pátek 11. května se za přítomnosti náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generálporučíka Aleše Opaty uskutečnil v kasárnách 21. základny taktického letectva v Čáslavi slavnostní nástup k předání funkce velitele Vzdušných sil AČR. Brigádní generál Petr Hromek převzal bojový prapor velitele Vzdušných sil AČR. Dosavadní velitel generálmajor Jaromír Šebesta po více než 35 letech služby u vzdušných sil odchází do vojenské diplomacie. Slavnostního aktu se zúčastnili nejen bývalí velitelé vzdušných sil, ale také řada čestných hostů, například přidělenci obrany Švédska a USA akreditovaní v Praze či poslední žijící příslušník RAF – druhoválečný veterán, stíhací pilot generálporučík Emil Boček.

„Generálmajor Šebesta posunul za své funkční období onu pomyslnou laťku hodně dopředu. Pod jeho velením se vzdušné síly zúčastnily celé řady operací. Práci, kterou odvedl, hodnotím velice kladně,“ uvedl v projevu náčelník GŠ AČR generálporučík Opata.

Připomněl, že ještě než generál Šebesta velel vzdušných silám, působil jako pilot vrtulníku, na kterého bylo vždy spolehnutí.

 „Vždy si budu vážit toho, že jsem měl možnost stát v čele velení vzdušných sil. Byla to každodenní náročná a především tvrdá spolupráce, která ve mně upevnila přesvědčení, jak kvalitní a odborně připravený personál vzdušné síly na všech úrovních své organizační struktury mají. Myslím si, že dnes mohu říci, že Velitelství vzdušných sil si svou prací a výsledky vydobylo respektovanou pozici v systému velení a řízení armády a i do budoucna bude jedním ze základních prvků její připravované nové struktury,“ řekl generálmajor Šebesta.

Upozornil, že personální situace, modernizace letecké a pozemní techniky, zvyšování schopností jednotek a útvarů spolu s připravovaným novým systémem velení a řízení Armády ČR, spojené s osamostatněním Velitelství vzdušných sil AČR, je výzvou pro nastupujícího velitele generála Hromka a jeho tým.

Generálmajor Jaromír Šebesta (vpravo) popřál novému veliteli brigádnímu generálu Petru Hromkovi mnoho úspěchů v nové funkci. (foto: Miroslav Šindelář, www.army.cz)

 

Jeho nástupce generál Hromek všechny ujistil, že chce pokračovat v práci svého předchůdce a vyzdvihl změny, které v blízké budoucnosti jeho podřízené útvary a jednotky čekají. Připomněl také i některé rozvojové programy, které v dohledné době čekají vzdušné síly. Převzít by měly přestavěné letouny L-159T2 nebo protiletadlové raketové komplety RBS-70NG. Letouny JAS-39 Gripen mají letos dostat kontejnery a munici, aby byly schopny působit i proti pozemním cílům. Kbelskou základnu čeká podle Hromka do roku 2020 vyřazení letounů Jak-40 a jejich nahrazení pravděpodobně stroji CASA C-295M, náměšťská základna má být přezbrojena novými vrtulníky, které nahradí dosavadní bitevní Mi-24. Dále hovořil o prioritách, na které se chce zaměřit. Především by chtěl zlepšit doplňování personálu, aby se snížilo vysoké procento přesčasové práce.

„Nemáme úplně naplněné tabulky, vzdušné síly jsou zhruba na 86 procentech. Největší nedostatek lidí je zatím u strakonického pluku, tam to bylo historicky. Ale jinak základny jsou zhruba na 92 až 93 procentech,“ uvedl Hromek.

Současná personální situace však podle něj rozhodně není taková, že by byla ohrožena bezpečnost letů nebo obranyschopnost státu. Více personálu by podle Hromka mělo přicházet z Univerzity obrany, které letectvo předává své požadavky a s níž je v kontaktu. Dokonce se bude měnit i studijní program pro tyto specializace, aby byl atraktivnější pro lidi z civilu a aby věděli, že když na tu univerzitu nastoupí, tak tento obor budou dělat a nebude se o nich rozhodovat až v průběhu studia.

Generálporučík Aleš Opata převzal od dosavadního velitele generálmajora Jaromíra Šebesty bojový prapor Velitelství vzdušných sil a předal jej novému veliteli brigádnímu generálovi Petru Hromkovi. Jeho zástupcem se stal plukovník gšt. Petr Lanči.


 

Brigádní generál Ing. Petr Hromek

Vzdělání:
  • 1982 – 1986   Vysoká vojenská letecká škola, Košice, Československo
  • 2000 – 2000   Škola důstojníků letek, Maxwell AFB, Alabama, USA
  • 2010 – 2011   Válečná akademie, Maxwell AFB, Alabama, USA
Profesní kariéra:
  • 1986 – 1989   pilot 1. slp České Budějovice
  • 1989 – 1994   velitel roje 1. slp České Budějovice
  • 1994 – 1994   velitel 2. letky 1. slp České Budějovice
  • 1995 – 1998   zástupce velitele 1. letky 4. zTL Čáslav
  • 1998 – 2000   inspektor bezpečnosti letů 4. zTL Čáslav
  • 2000 – 2004   starší důstojník Velitelství NATO, Ramstein
  • 2004 – 2006   náčelník skupiny taktického letectva Velitelství společných sil Olomouc
  • 2006 – 2008   náčelník oddělení letectva Velitelství společných sil Olomouc
  • 2009 – 2013   náčelník odboru bojové přípravy VzS Velitelství společných sil Olomouc
  • 2013 – 2016   velitel 21. základny taktického letectva Čáslav
  • 2016 – 2018   zástupce velitele Vzdušných sil AČR
  • 8. 5. 2017   jmenován do hodnosti brigádního generála
  • 2018   velitel Vzdušných sil AČR
Mise:
  • 2014 – 2015   náčelník operačního oddělení velitelství TACC – Air, ISAF, Kábul, Afghánistán
Vyznamenání:
  • Medaile ministra obrany ČR Za službu v zahraničí – Afghánistán III. stupně
  • Čestný odznak Armády České republiky Za zásluhy III. stupně
  • Stužka medaile Za službu v ozbrojených silách ČR I. stupně – XX.
  • Medaile Za službu v ozbrojených silách ČR I. stupně
  • Pamětní odznak NATO 1999 – 2009
  • Medaile Armády České republiky II. stupně

 

(úvodní foto: archív 1. stíhacího leteckého pluku „Zvolenského“, Václav Palečekhttps://www.facebook.com/groups)

(zdroj: informační servis ministerstva obrany ČR, článek „Generál Hromek chce zlepšit doplňování personálu a udržet úroveň bezpečnosti letů“, autor Miroslav Šindelář, www.acr.army.cz ; článek „Nový velitel Hromek chce stabilizovat personál vzdušných sil“, ČTK, www.ceskenoviny.cz )