AktualityModernizace

Novinky v pardubickém Centru leteckého výcviku

Letošní rok bude pro Centrum leteckého výcviku (CLV) v Pardubicích poměrně zásadní, neboť dojde ke generační obměně vrtulníkového parku pro základní výcvik. Už v létě bude zahájen proces náhrady posledních dvou létajících vrtulníků Mi-2 ev. č. 0711 a 0718 čtveřicí nových strojů Enstrom 480B-G, o kterém jsme Vás již informovali ZDE. Americký výrobce Enstrom helicopter corp. vyrobil a zalétal další stroj s registrační značkou N829GY (výr. č. 5240), první dokončený vrtulník s registrací N829JK (výr. č. 5241) je už v České republice u společnosti DSA a.s. na letišti v Hradci Králové, která je od roku 2014 oficiálním zástupcem společnosti Enstrom pro Českou a Slovenskou republiku, Slovinsko a Maďarsko. Z dvojice vrtulníků Mi-2 zůstane v provozu pouze stroj ev. č. 0711 a to zřejmě do konce roku, jeho letová aktivita však bude poměrně nízká a bude se týkat pouze několika letových ukázek na leteckých dnech k připomenutí bohaté historie tohoto vrtulníku.

Na podzim čeká pardubické letiště dvouměsíční výluka kvůli opravám dráhových systémů a od 1. října do 3. listopadu 2018 tak bude nutné přesunout letecký výcvik na jiná letiště. Výcvik na vrtulnících Mi-17, Mi-2 a Enstrom 480 se má přesunout do Přerova, proudové Albatrosy budou pravděpodobně využívat čáslavské letiště tak jako při výluce v dubnu 2015. V souvislosti s dvouměsíčním přesunem vrtulníků CLV do Přerova se stále více objevují informace, že by se výcvik na vrtulnících mohl do Přerova přesunout natrvalo, aby se hlukově odlehčilo pardubickému letišti.

Státní podnik LOM Praha skutečně zvažuje možné přesunutí části leteckého parku a výsledkem by mohlo být přenesení kompletního výcviku létání na vrtulnících na letiště v Přerově, které je v majetku LOM Praha, a to v horizontu jednoho až pěti let. Ovšem jen za předpokladu, že nastanou příznivé podmínky. Je to pouze jedna z možných variant, vše závisí na výsledcích řady jednání, uvedl ředitel Centra leteckého výcviku Jaroslav Špaček.

Jak tedy celý proces možného přesunu vrtulníků CLV do Přerova nakonec dopadne, ukážou až následující měsíce a především zkušenosti z dvouměsíční podzimní výluky.

 

Některým „Sedmnáctkám“ pardubického CLV bylo od roku 2015 částečně modernizováno radionavigační vybavení. Tento konkrétní stroj ev. č. 0825 byl koncem 90-tých let modernizován pro SOR (síly okamžité reakce) a vyčleněn pro 334. vrtulníkový roj SOR, v rámci kterého se například účastnil cvičení JOINT WINTER 2000 v Norsku a v roce 2007 působil například v misi KFOR ze základny Šajkovac v Kosovu. V roce 2012 prošel generální opravou v LOM Praha, má kabinu plně kompatibilní pro použití NVG, ovšem veškeré „bojové“ vybavení z modernizace SOR v podobě přídavného pancéřování, kazet ASO-2V a nebo antén SPO-10 bylo dávno odstraněno. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(zdroj: vlastní archív; článek „Vrtulníky by z Pardubic mohly i zmizet, zatím budou tišší“, Pardubický deník.cz; https://pardubicky.denik.cz; článek Jana Čadila „Mohykán se loučí“, Letectví+Kosmonautika 5/2018)